Coraz więcej roślin nas cieszy...ogrodnicy już prawie za nami...lato przed nami!
Ogród pod wierzbą 3
- marpa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród pod wierzbą 3
Różności u Ciebie Martusiu
Coraz więcej roślin nas cieszy...ogrodnicy już prawie za nami...lato przed nami!

- Igala

- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Marta nie mogę wyjść z podziwu (i z twojego ogrodu
) jak piękne masz okazy i cały bajkowy ogród!!!
Uczę się na twoim ogrodzie i gugluje aby się dowiedzieć więcej co to za rośliny bo nigdy o nich nie słyszałam ani ich nie widziałam żywo, nie ma ich w sprzedaży na rynku.
Cytrynowiec pachnie cytrynowo? Może zastąpić cytrynę? Obyś mogła uzyskać trochę owoców derenia i zobaczyć jakie są!!
A ta piękna Sangwinaria jest też pachnąca? Gratuluje
tak wcześnie kwitnących pięknie piwonii oraz wszystkich pozostałych roślinek. 
Uczę się na twoim ogrodzie i gugluje aby się dowiedzieć więcej co to za rośliny bo nigdy o nich nie słyszałam ani ich nie widziałam żywo, nie ma ich w sprzedaży na rynku.
Cytrynowiec pachnie cytrynowo? Może zastąpić cytrynę? Obyś mogła uzyskać trochę owoców derenia i zobaczyć jakie są!!
A ta piękna Sangwinaria jest też pachnąca? Gratuluje
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kwiaty Eskimo cudne.
Przyglądam się kamasjom i chyba dojrzewam do sadzenia jesienią.
Będą gryzonie mieć co jeść.
Właśnie leżą liście drugiego czosnku Szuberta. Potwory przegryzły doniczkę.
Jutro święto starszego wnusia, dziś piekłam ostatnie słodkości.
Martuś dobrego tygodnia.
Przyglądam się kamasjom i chyba dojrzewam do sadzenia jesienią.
Jutro święto starszego wnusia, dziś piekłam ostatnie słodkości.
Martuś dobrego tygodnia.
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Przepiękne tulipany i narcyzki.
Zwłaszcza te białe.
I sporo ich masz. Tak dużo ich posadziłas ? Czy tak dobrze ci się rozmnożyły ?
Zaciekawila mnie Fortegilla .
Długo ja masz ? Jak zimuje ? Jak przyrasta ?
To wcale nie tani krzew więc przed zakupem chyba trzeba się dobrze zastanowić jak sobie da radę w ogrodzie.
Zwłaszcza te białe.
I sporo ich masz. Tak dużo ich posadziłas ? Czy tak dobrze ci się rozmnożyły ?
Zaciekawila mnie Fortegilla .
Długo ja masz ? Jak zimuje ? Jak przyrasta ?
To wcale nie tani krzew więc przed zakupem chyba trzeba się dobrze zastanowić jak sobie da radę w ogrodzie.
- jarha

- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Martuś, dziś zwróciłam uwagę na kwiat Eskimo. Jest śliczny, bielutki
Czy to mały/młody krzaczek, że wydał tylko jeden kwiat? Nie widzę mszyc, robiłaś coś, czy ich nie przyciąga?
Wszystkie inne roślinki też śliczne, ale jak można je pochwalić, żeby się ciągle nie powtarzać
Doszłam do wniosku, że pisanie na forum to niezły trening umysłu
Słoneczka Ci życzę, bo już deszczu na razie dosyć
Wszystkie inne roślinki też śliczne, ale jak można je pochwalić, żeby się ciągle nie powtarzać
Słoneczka Ci życzę, bo już deszczu na razie dosyć
- marta64

- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Ewuniu,
.
Ciepły marzec przyspieszył u mnie wegetację, to coś tam jest wcześniej, a kwiecień i maj ją teraz powstrzymują, to się nam wyrówna.
Loki, czasem też mi smutno, że nie ma w ogrodzie jednorocznych, ale mam koleżankę, która je wysiewa, to mogę sobie u niej coś tam pooglądać, a resztę u Ciebie.
Ewelino, no nie wiem u kogo cieplej, bo u Ciebie widzę kwitnące rododendrony i azalie, a u mnie dopiero jeden pąk otwarty.
O kłokoczce pomyślimy.
Maryniu,
jakoś nam te cieplejsze dni przesuwają coraz dalej,
ale może w końcu nadejdą? Już mam dość chłodu, kto to widział, żeby w maju marznąć w ogrodzie?
Iguniu,
.
Raczej wszystkie rosnące u mnie rośliny są dostępne, bo skąd bym je miała? Czasem coś wpadnie w oko przypadkiem w szkółce czy teraz w internecie. Jedynie listera,żywokost sercowaty, czworolist, konwalijka i chwasty, pojawiły się pewnie za sprawą ptaków, bo ja ich nie sadziłam.
Cytryniec raczej nie pachnie cytryną, ale myślę, że już jeden mały owocek, jest w stanie zakwasić kubek herbaty
, chociaż nie próbowałam.
Sangwinaria kwitnie niziutko nad ziemią i nawet nie przyszło mi do głowy jej wąchać, a jeśli pachnie, to na pewno nie spektakularnie, bo poczułabym, kucając nad nią.
Piwonie za to pachną!
Soniu, nie wiem czy gryzoniom te wysokie kamasje nie smakują, czy nie zdążyły się do nich dobrać, ale wyżarły tulipany i lilie, a nawet liliowce i funkie, a kamasje, w rejonie ich działania, zostały.
Tej niskiej, dwie kępki zjadły.
Lubisz niebieskości, to jak najbardziej powinny u Ciebie zagościć.
Aniu,
dziękuję za pochwały dla tulipanów i narcyzów. Sadzę je od wielu lat, rozsadzam zadomowione, jakieś zdobyczne z ogródków znajomych, a i nie przejdę obojętnie obok półek z cebulami jesienią.
Fortegillę kupiłam dawno temu malutką i niedrogą w pobliskiej szkółce. U mnie nie przemarza, kwitnie corocznie, i pięknie przebarwia się jesienią, a rośnie w półcieniu. W słońcu byłaby jeszcze piękniejsza.
Moja miała ok. 120 cm wysokości i niemal tyle samo szerokości, ale panowie od malowania dachu, wyłamali mi 3/4 krzewu i buduje się od nowa.
Ogólnie jest bezproblemowa i warto ją posadzić.
Halszko, Eskimo to młody krzaczek był, a śnieg, wyłamał mu większość gałązek z pąkami i tylko jeden kwiatostan się uchował.
Ciepły marzec przyspieszył u mnie wegetację, to coś tam jest wcześniej, a kwiecień i maj ją teraz powstrzymują, to się nam wyrówna.
Loki, czasem też mi smutno, że nie ma w ogrodzie jednorocznych, ale mam koleżankę, która je wysiewa, to mogę sobie u niej coś tam pooglądać, a resztę u Ciebie.
Ewelino, no nie wiem u kogo cieplej, bo u Ciebie widzę kwitnące rododendrony i azalie, a u mnie dopiero jeden pąk otwarty.
O kłokoczce pomyślimy.
Maryniu,
Iguniu,
Raczej wszystkie rosnące u mnie rośliny są dostępne, bo skąd bym je miała? Czasem coś wpadnie w oko przypadkiem w szkółce czy teraz w internecie. Jedynie listera,żywokost sercowaty, czworolist, konwalijka i chwasty, pojawiły się pewnie za sprawą ptaków, bo ja ich nie sadziłam.
Cytryniec raczej nie pachnie cytryną, ale myślę, że już jeden mały owocek, jest w stanie zakwasić kubek herbaty
Sangwinaria kwitnie niziutko nad ziemią i nawet nie przyszło mi do głowy jej wąchać, a jeśli pachnie, to na pewno nie spektakularnie, bo poczułabym, kucając nad nią.
Piwonie za to pachną!
Soniu, nie wiem czy gryzoniom te wysokie kamasje nie smakują, czy nie zdążyły się do nich dobrać, ale wyżarły tulipany i lilie, a nawet liliowce i funkie, a kamasje, w rejonie ich działania, zostały.
Lubisz niebieskości, to jak najbardziej powinny u Ciebie zagościć.
Aniu,
Fortegillę kupiłam dawno temu malutką i niedrogą w pobliskiej szkółce. U mnie nie przemarza, kwitnie corocznie, i pięknie przebarwia się jesienią, a rośnie w półcieniu. W słońcu byłaby jeszcze piękniejsza.
Ogólnie jest bezproblemowa i warto ją posadzić.
Halszko, Eskimo to młody krzaczek był, a śnieg, wyłamał mu większość gałązek z pąkami i tylko jeden kwiatostan się uchował.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Martuś prymulki żyją, pilnuję.
Niestety ciemiernik jesienny chyba przepadł, choć rośnie kilka obok siebie, może się objawi.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- kuneg

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Martuś, coś ucichłaś ostatnio... Mam nadzieję, że wszystko O.K. 
Miałam Ci już wcześniej napisać, że znów coś ładnego i mało spotykanego pokazałaś. To Sangwinaria, czyli Krwiowiec kanadyjski. To przy okazji bardzo ciekawe ziółko
Pozdrawiam serdecznie, Martuniu
Miałam Ci już wcześniej napisać, że znów coś ładnego i mało spotykanego pokazałaś. To Sangwinaria, czyli Krwiowiec kanadyjski. To przy okazji bardzo ciekawe ziółko
Pozdrawiam serdecznie, Martuniu