Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Post »

MustardOlive pisze: 20 sty 2026, o 02:19Znalazłam zdjęcia purple flash - just bardzo ładna, ale czy ktoś kojarzy tą Tall M?
Strzelam, że możesz mieć nasiona od pali2razy ;].
Nie jestem pewien, ale ta `Tall M` to może być Jalapeno M, tylko coś takiego jestem w stanie znaleźć.
KamilK02 pisze: 20 sty 2026, o 19:20moritius jak miewają się Twoje zimowane papryki?
No cześć, nie zaglądałem dosyć długo na forum (też zimowałem :lol:), także dopiero dzisiaj podłapałem pytanie. Nie wszystko żyje, np AX001 P4 wykręciła numer i uschła, akurat na tej mi chyba najbardziej zależało. Dobrze, że mam awaryjne nasiona F3 (choć te są z otwartego zapylenia, także mogą być czymś maźnięte, zwłaszcza, że trzmiel kręcił się koło moich chillijczyków jak w ukropie :D. Posieję kilka, jak będą mieć czerwone owoce to kompost.
Poza tym, PKam1 nie przetrwała, a KS Lemon Starrburst wygląda żywo, aczkolwiek bez liści. Za to AX005 się nie przejmuje niczym, rośnie w najlepsze mimo niższej temperatury, ma bardzo ładne liście :D.

Niektórzy już widzę wystartowali z nasionami. Ja to planuję dzisiaj dopiero zacząć, bo zawsze sobie mówię, że styczeń to za wcześnie, zwłaszcza że nie mam żadnego doświetlania (to na przyszły rok albo już na jesień, jako że planuję przyspieszyć trochę krzyżówki, jedno pokolenie rocznie to trochę mało :lol:).
Jak już przy krzyżówkach jesteśmy, lista tego, co szykuje się w tym roku:
AX001 Carolina Reaper x Not Pink Tiger F2/F3
AX002 Fatalii White x Not Pink Tiger F1
AX003 Hungarian Hot Black x yellow nn F1
AX004 C. frutescens x Chilhuacle Negro F1
AX005 C. frutescens x Fatalii White F2/F1BC1
AX006 Jalapeno Purple x KSLSB F1
AX007 Piri-piri x Sugar Rush Stripey F1
AX008 Piri-piri x KSLSB F1
AX009 C. frutescens x PDN Douglah F1
AX010 Piri-piri x Pimenta Lisa F1
AX011 Piri-piri x BBG7 Peach F1

Bardzo ciekawy jestem kilku pozycji z tej listy, zwłaszcza AX004, AX007 i AX009-11. AX007 może nie wyjść wcale, to trudna krzyżówka jest.
Pozdrawiam, Aleksander
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

A z odmian ustalonych co planujesz siać?
Czekam jakie rezultaty pokażą te mieszańce, sądząc po rodzicach będzie mordor :;230
Nie planowałem jeszcze co u siebie z papryki będę siał
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nazbierało się trochę tego. Na początek rzeczy, które sieję pierwszy raz na próbę: Fish, Golden Nugget, Bahamian Goat, Scotch Bonnet Chocolate, Cheiro Roxa (czwarta próba, tym razem nasiona z innego źródła, może w końcu się uda), Purple Ghost Scorpion White. Goat i Bonnet prawdopodobnie wejdą do stałego repertuaru, podobno lepsze smakowo niż Habanero, zobaczy się. BG powinna być dobra, jej krzyżówka z (jeśli mnie pamięć nie myli) MOA Scotch Bonnet dała początek KS Lemon Starrburst, KS Peach Starrkist i KS Scarlet Rose.
Dalej kilka pozycji, które weszły już na stałe: KS White Thai, Jalapeno+Jalapeno Purple, Hungarian Hot Black, KS Lemon Starrburst, KS Peach Starrkist (ta jest, moim zdaniem, fenomenalna, jedna z najlepszych jakie miałem okazję spróbować), Habanero, Fatalii White, Piri-piri+C. frutescens, Pimenta Lisa, Chilhuacle Negro.
Parę rzeczy, z których nie miałem okazji spróbować owoców zeszłego roku: Warsaw, KS Misery Sweet X, KS Starracha Hornet Longtail.
Następie kilka pozycji, które sieję głównie po to, że mam końcówkę nasion i chcę odnowić zapasy: PDN Douglah, 7 Pot Primo, Carolina Reaper, Bhut Jolokia.
Pozostałe, słodkie: mam jeszcze trochę nasion z tych węgierskich od ciebie - całkiem nieźle się spisywały, jakąś nienazwaną słodką (blok) z nasion wydłubanych z owocu, który był bardzo smaczny; a tak poza tym moja mama się trochę połakomiła i kupiła nasiona: odmiana Dumas oraz miks: Boneta, Sakura, Afrodita, wysiew tych też spadł na moją głowę, zobaczymy co to wyjdzie.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wild Brasil wykiełkował aż nadto, a potrzeba mi tylko 7 roślin.

Obrazek

Obrazek

Peppadew trochę odrosło.

Obrazek

Lanterna w takiej samej fazie jak Peppadew.

Obrazek

Do tego zaczęły kiełkować papryczki wyjęte z 6-7letnich za suszonych owoców. Nie wszystkie kiełkują a te które wyrosły zajęło im to 2 tygodnie. Tak więc na razie do ekipy dołącza Thunder Mountain Longhorn i Fluorescent. Na razie nie kiełkują Aji Charapita, Biquinho Red, Chinese 5 Colors.

Obrazek

W połowie lutego jeszcze wysieję Thai Orange i najzwyklejszego Cayena ale kolorze żółtym.
Ogólnie jestem w szoku co do kiełkowanie chili z tej firmy bo 100%wschodów. Jak było do rzucone 11ste nasionko to i ono kiełkowało.
Obrazek

Niestety w tym roku nie mam nasion Rocoto, a to były najplenniejsze w przeliczeniu na kg z krzaka. Krzaki olbrzymie. Gruba skórka owoców jak w przemysłowych słodkich blokach, no może trochę cieńsza. :wink:
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tajskich polecam KS White Thai - tajska jak tajska, ale ta akurat cieszy oko, dojrzewając od białego z fioletowym nalotem, poprzez żółty, pomarańczowy aż do czerwonego. Z innych ozdobno-użytecznych prawdopodobnie Fish, ale to zobaczę w tym roku jeśli coś wyjdzie z nasion.

Coś tam się zaczyna dziać, AX004 NN x Chilhuacle Negro (C. frutescens x annuum), 3 z 4 już zaczęły pokazywać się nieśmiało nad ziemią.
Obrazek

AX011 Piri-piri x BBG7 Peach (C. frutescens x chinense) - jeśli mrówki nie narobiły bałaganu w zapyleniu przenosząc pyłek z innych kwiatów Piri-piri.
Obrazek

Poza tymi, coś tam się zaczyna dziać w odmianach, słodkie również zaczęły pokazywać się nad ziemią (5-6 dni od wysiewu), Chilhuacle Negro wyszły 3 z 4, pierwsza chinense (Warsaw, ubiegłego roku pogoda trochę ją wymęczyła, nie zdołała zawiązać owoców więc nie wiem, czy warta cokolwiek) również wybiła nad ziemię.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie robię wszystkiego, bo trochę ciężko złapać dobrze na fotce, także tylko jedna aktualizacja:
AX004 - NN x Chilhuacle Negro F1 (C. frutescens x annuum). Jestem prawie pewny, że krzyżówka się udała, jako że nasiona zebrane z owocu z frutescens, siewki wyglądają niemal identycznie jak ChN, które rosną obok. C. frutescens również rosną obok, wyglądają całkiem inaczej.
Obrazek

Trochę wyciągnięte, zamówiłem lampę do doświetlania, żeby im trochę pomóc :wink:.
Pozdrawiam, Aleksander
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spodobała Ci się Chilhuacle Negro? Gdyby miała trochę grubszą ściankę i nie była taka skórzasta, to była super papryka ;:138
W F1 owoce będą czerwone?
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ChN to chyba najlepsza annuum, jaką miałem okazję spróbować jak dotąd. A to, że dosyć cienkie ścianki i twarda... cóż, tradycyjnie jest używana wysuszona jako przyprawa, sam planuję w tym roku suszyć i mielić, będzie świetna np. do chilli con carne. Jeśli rozchodzi się o krzyżowanie, w ubiegłym roku miałem z nią problem, nie chce przyjmować obcego pyłku. W ogóle zaskoczony jestem, krzyżowałem z różnymi annuum, zarówno jako matka jak i ojciec, nic z tego nie wyszło, a tymczasem z jednej próby z C. frutescens jako matką dała mi owoc :lol:. W tym roku spróbuję jeszcze z Jalapeno, w teorii powinno się udać, jako że wywodzą się z niezbyt odległych geograficznie regionów i mam podejrzenia, że genetycznie nie są tak odległe.

I tak, AX004 F1 powinny być uniwersalnie czerwone, za brązowy kolor odpowiada mutacja powodująca brak enzymu używanego w procesie przekształcania chlorofilu w bezbarwny produkt. Brązowe owoce powinny pojawić się w F2 w stosunku 1 na 4 rośliny.

Generalnie w genetyce wygląda to tak, jeśli jakiś gen odpowiada za brak czegoś, zwykle jest recesywny, jeśli powoduje pojawienie się czegoś, częściowa lub pełna dominacja (tak szczerze mówiąc, nie znam się za dobrze więc mogę tutaj prawic głupoty :lol:).

W ogóle planuję przyspieszyć trochę z krzyżówkami i siać od razu po zbiorze (czyli pewnie gdzieś koło lipca/sierpnia?) pod lampę, inaczej za długo zejdzie mi ustabilizowanie (8-10 lat to trochę przydługo :lol:).
Pozdrawiam, Aleksander
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro ChN nie chce się krzyżować, to przynajmniej pozytyw, że nasiona z wolnego zapylenia będą czyste :D
Ciekaw jestem jakie owoce da Ci ten mieszaniec.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Awatar użytkownika
MustardOlive
100p
100p
Od: 22 sie 2025, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nasiona wyłożyłam do kiełkowania w inkubatorach 20.01,
28.01 – do ziemi poszły 1, 2, 4, 7, 11
4.02 – do ziemi 3, 7, 10, 11
10.02 – do ziemi 1, 4, 6, 9, 12

1. Aji Strawberry
2. Sugar Rush Stripey
3. Joe’s Long Cayenne
4. Piri Piri
5. Bishop Crown
6. Nazgul Pumpkin
7. chiero roxa
8. chupetincho red
9. chupetincho white
10. Black Cuban
11. Purple Flash x Tall M
12. Serrano

Obrazek

Wysypałam po sześć nasion każdej odmiany i jak na razie wykiełkowała i rośnie cała Chiero Roxa, Piri Piri, Black Cuban i ta nieszczęsna krzyżówka. Posadziłam też już ponad połowę Aji Strawberry, Sugar Rush Stripey i Joe’s Long Cayenne. A czerwone Chupetincho i Bishop Crown nie ruszyły jeszcze z miejsca. Dostają czas do końca lutego, a potem idą do kubła, bo do inkubatorów będą musiały pójść dwarfy i te pomidory, które trafią do donic.

13.02 do kiełkowania poszły też słodkie papryki - mieszankę Corno di Toro Giallo i Rosso oraz Palermo (na 95%) Ramsdale (jestem prawie pewna, że to ta wariacja odmiany była na kartonie). Po dwóch dniach dwa kiełki Corno di Toro przebiły się przez skorupkę ;:202

Ciekawie rośnie Black Cuban w środkowej paletce - dwie sadzonki są ciemnofioletowe, jedna ma fioletowe czubki liści i zieloną resztę, a czwarta jest cała zielona. Były tam jeszcze dwa kiełki wsadzone, ale albo padły, albo jeszcze nie przebiły się przez powierzchnię.
Kiełek nad cyfrą 65 i trzy w górnym lewym rogu to 11 - krzyżówka z gratisu. Od dwóch dni świeci słońce i ten pojedynczy kiełek zaczął wybarwiać się na fioletowo, pozostała trójka jest jasna i żywo zielona. Zostawię je sobie wszystkie do obserwacji, a z pozostałych odmian zostanie u mnie po jednym krzaczku, a resztę oddam ciotce.
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Aji Charapita i Chinese 5 Colors zaczęły wyrastać ale grubo po trzech tygodniach. Szok ile lat są w stanie zachować zdolność kiełkowanie papryki chili. Papryczki były suszone na wiór w suszarce do grzybów, a później poszły do słoja hermetyczne go z klipsem.
Chinese 5 Colors po lewej, Charapita yellow po prawej.
Obrazek
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KamilK02 pisze: 14 lut 2026, o 20:02Skoro ChN nie chce się krzyżować, to przynajmniej pozytyw, że nasiona z wolnego zapylenia będą czyste :D
No właśnie tu jest problem, że nie do końca potwierdzone. Zresztą, nieważne jak łatwo lub ciężko rośliny się krzyżują, zawsze izoluję pąk, z którego później zostawiam nasiona.
Ciekaw jestem jakie owoce da Ci ten mieszaniec.
W F1? Małe, podłużne, czerwone, o nieokreślonym smaku (myślę, że zbliżonym do frutescens).

MustardOlive pisze: 16 lut 2026, o 20:416. Nazgul Pumpkin
Zobaczyłem w internetach, całkiem ciekawie wygląda i z tego co widzę, nie jest aż taka ostra? Coś mi się widzi, że trzeba się będzie zaopatrzyć w nasiona na przyszły rok.

U mnie pora na dosiewanie, większość rzeczy wyszła przyzwoicie, ale kilka pozycji (jak np. Carolina Reaper i Bahamian Goat) nie wyszły wcale. W krzyżówkach różnie.
AX001 - Carolina Reaper x Not Pink Tiger F2 (C. chinense x chinense)
AX002 - Fatalii White x Not Pink Tiger F1 (C. chinense x chinense)
AX003 - Hungarian Hot Black x NN Yellow F1 (C. annuum x annuum)
AX004 - NN x Chilhuacle Negro F1 (C. frutescens x annuum)
AX005 - NN x Fatalii White F2 (C. frutescens x chinense)
AX006 - Jalapeno Purple x KSLSB F1 (C. annuum x chinense)
AX007 - Piri-piri x Sugar Rush Stripey F1 (C. frutescens x baccatum)
AX008 - Piri-piri x KSLSB F1 (C. frutescens x chinense)
AX009 - NN x PDN Douglah F1 (C. frutescens x chinense)
AX010 - Piri-piri x Pimenta Lisa F1 (C. frutescens x chinense)
AX011 - Piri-piri x BBG7 Peach F1 (C. frutescens x chinense)

Z listy jakaś połowa nie wyszła, póki co (siałem co prawda tylko po 2 nasiona z jednym wyjątkiem, a większość to krzyżówki międzygatunkowe). AX003 wyszła jedna, przypadkiem udało mi się ją zamordować. AX006 wcale, kolejna krzyżówka jalapeno z chinense, która nie chce kiełkować. AX007, z 24 nasion nie wyszło nic - tu nie ma się co dziwić, trudna krzyżówka. AX009 i AX010, tutaj jestem trochę zawiedziony, zwłaszcza Pp x Pimenta Lisa, jako że Lisa pochodzi ze skrzyżowania Bhut Jolokia (która jest potwierdzoną krzyżówką frutescens x chinense) z Pimenta da Neyde, tak więc teoretycznie powinna tutaj być trochę większa kompatybilność genetyczna. Zobaczymy, krzyżówki będę siał do skutku, aż wyjdą, albo skończą mi się nasiona :lol:.
Z pozostałych, wysiane na próbę AX001.004 F3 od początku pokazuję ciemny fiolet na łodydze, nadal nie ma pewności czy nasiona są czyste, jako że pochodzą z otwartego zapylenia. Będzie widać dopiero po dojrzałych owocach, które powinny być albo żółte, albo kremowe, w zależności od genów.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
MustardOlive
100p
100p
Od: 22 sie 2025, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak opalił się Black Cuban po dwóch dniach na słońcu
Obrazek

A na krzyżówce słońce nie zrobiło żadnego wrażenia i nie było zmiany w kolorach przed i po. A rozrzut fioletu jest dość mocny - najciemniejszy jest ten pojedynczy kiełek, a potem ten mieszkający z całkiem zielonym, który sam wyrósł taki krzywy. (ja wiem, że to dopiero liścienie i wszystko może się zmienić, ale do tej pory miałam tylko odmiany ustalone i tam żadnych wariacji nie było. No jaram się, no :lol: )
Obrazek
Obrazek

A tutaj mamy kudłaty kiełek Chiero Roxa. Reszta taka sino-kudłata nie jest.
Obrazek
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

No i okazało się że w tym roku moje Peppadew to coś innego. Jestem przekonany na 100%, że to jakiś annum, bo po 4 tygodniach od wykiełkowania ma już zawiązki kwiatów. W gatunku c. baccatum zawiązki kwiatów pokazują się dopiero po 10 tygodniach w optymalnych warunkach. No to muszę się zaopatrzyć w nasionka od innego sprzedawcy, a i jestem ciekawy co wyjdzie z innych odmian skoro ta już się nie zgadza to inne też mogą być loterią. Kontakt ze sprzedawcą dobry. Już zanim pokazały się zawiązki zastanawiałem się właśnie nad tym że krzaczki łudząco podobne do annumów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fluorescent ma na razie lekki fiolecik. Jak dostanie słońca to będzie ładniejszy. Pokażę zdjęcie sprzed chyba 7-8 jak wyglądał.
Obrazek

A aktualnie w boxie jest taki z własnych starych nasion.
Obrazek
Marek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wrzucę i ja swoje przedszkole :lol:.

Zdjęcie pierwsze, z ciekawszych rzeczy: wysokie pudełko, góra - AX011 Piri-piri x BBG7 Peach; niskie pudełko, dół z dużymi liścieniami - AX008 Piri-piri x Khang Starr Lemon Starrburst
Obrazek

Zdjęcie drugie, z ciekawszych: niskie pudełko, drugi rząd ok góry, pierwsza i druga: Purple Ghost Scorpion White - jeśli chodzi o rośliny, które nie pochodzą z mojego własnego krzyżowania, chyba najbardziej wyczekiwana przeze mnie obok Cheiro Roxa
Obrazek

Zdjęcie trzecie, wysokie pudełko z prawej to mix AX001 F2 i AX001.004 F3
Obrazek

Zdjęcie czwarte, spóźnialscy :lol:
Obrazek

Trochę późno włączyłem dzisiaj lampę i wszystko wykręciło się w stronę okna. Wygląda na to, że doświetlenie daje radę ze swoimi parametrami (ppf 60 μmol/s, temp. 5000K, 3750lm/45W), jest to w sumie rozwiązanie tymczasowe (a jak wiadomo, nic nie jest trwalsze jak rozwiązanie tymczasowe :lol:), myślę kiedyś zrobić stanowisko całoroczne (prawdopodobnie coś podobnego jak u Oli z tej wiadomości: viewtopic.php?p=6504330#p6504330). Świeci sobie fajnie na parapet praktycznie od rana do nocy, tak liczę, że mają światło pomiędzy 14 a 18 godzin na dobę.
Obrazek
Pozdrawiam, Aleksander
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”