Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

Olu, taki asparagus jak na zdjęciu to marzenie - nie tylko moje. Teraz mam trochę więcej czasu dla roślin doniczkowych więc i asparagusom go poświęcam. W liczbie mnogiej bo mam jeszcze jeden - asparagus sierpowy.
Obrazek

Obrazek

Magdo, Małgorzato dziękuję za info o pielęgnacji asparagusa. Być może i mi się przyda ta wiedza.

Obrazek

Cyrtonium to jedne z ładniejszych paproci w moim ogrodzie. Chciałbym, by kiedyś urosły tak duże, jak te na zdjęciu:
Obrazek

Dzięki Soniu. Pomimo mrozu mam sporo zajęć ogrodniczych właśnie w magazynie z karpami dalii. Coraz więcej zamówień więc sortuję karpy pod kątem, które na sprzedaż, a które do pędzenia już wkrótce
Obrazek

Ale jeszcze trochę rozgrzewających wspomnień z grudniowego urlopu:
Obrazek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, trawę pampasową mam dopiero pierwszy rok i to jej pierwsza zima. Jedyne co zrobiłem, to powiązałem ją w snopki. Sadziłem od razu duże kępy więc mam nadzieję, że sobie poradzą. A Ty z nasion? To trochę bardziej skomplikowane. Chyba nie pomogę.
Pomimo prawdziwej, tęgiej zimy dziś starałem się znaleźć coś ciekawego w ogrodzie:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne zdjęcia!
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Nie przepadam za kaktusami, ale kwitnący kaktus jest ładniutki :)
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Piękne wspomnienia z urlopu, Florianie - w sam raz na zimowe, pochmurne dni :)

Dimorfoteka/Osteospermum (nie rozróżniam ich) jest bardzo fotogeniczną rośliną. 25 lat temu przemyciłam sobie 1 doniczkę z Berlina, bo u nas ich nie było, a znałam je z donic przed domami w Niemczech... Niestety, nie miałam pojęcia o jej wymaganiach wtedy i mi zmarniała... Chyba sobie znów sprawię na słoneczny balkon :)
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Moniko. Niewiele można teraz sfotografować w ogrodzie to przynajmniej coś w makro staram się uchwycić
Spod śniegu wystają kamyki i rośliny:
Obrazek

Obrazek

Olu, wiele kaktusów ładnie kwitnie i są to ciekawe rośliny. Przygarnąłem z pracy 5 malutkich zabiedzonych i chorych opuncji i powoli Ci mali kłujący pacjenci wracają do zdrowia. A ja obmyślam, jak je dalej zaaranżować.
W ogrodzie pozostawiłem suche badyle po rozwarach:
Obrazek

Żeleźniaków też zazwyczaj nie wycinam:
Obrazek

Małgorzato, u mnie urlop zawsze zimą i wyruszam wtedy na poszukiwanie słońca i ciepła ;:3
To osteospermum i raczej je widziałaś i przywiozłaś zza granicy. Dimorfotekę siałem już w latach 80-tych, bo jej nasiona były powszechnie dostępne.
Moje aukuby dały radę temperaturom, które mogły im zaszkodzić i na razie nie widzę odmrożeń:
Obrazek

Jeśli po grudniowej sprzedaży zostaje mi jemioła, to umieszczam ją gdzieś na zewnątrz i zdobi aż do wiosny:
Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

U mnie też żeleźniak nie ruszony aż do wiosny, mieszkają w nim różne owady.
Mam jedynego kaktusa po śp. teściowej, kolekcji nie będę zakładać, nie lubię roślin z kolcami i ostrych kształtach.
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49

Post »

Chętnie bym posadziła żeleźniaka u siebie. Podobno pachnie. To prawda?
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, nie myślałem o żeleźniaku jako o domku dla owadów. Ale faktycznie - dobre lokum :idea:
Z suszków zostawiam jeszcze hortensje:
Obrazek

Obrazek

Moniko, żeleźniak pachnie? Szczerze - nie wąchałem. Dla mnie to przede wszystkim żelazna roślina - nie do zdarcia i dość ekspansywna. Ale florystycznie super i to w kilku odsłonach.
Jeszcze kilka roślin w ogrodzie cieszy owockami:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aukuby piękne, ;:oj niech mrozy im nie zaszkodzą. Muszę je w końcu kupić, od dwu lat się przymierzam. :roll:
Śliczne nasienniki rozwarów. ;:215 Nigdy nie widziałam, zawsze wycinam, broniąc się przed siewkami.
Florianie spokojnej pracy. ;:167
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Od razu mi lepiej :heja
Co tam mróz i śnieg za oknem, jeżeli u ciebie takie piękne kolorowe widoki :)
No i wspomnienia - pamiętam gdy zbierałem kilogram owoców berberysu - tak 1 kg ... na nalewkę zdrowotną pomagającą w nadciśnieniu. To jedyna nalewka której nigdy nikomu nie podarowałem - za drogo mnie kosztowała. Cały dzień wyciągałem kolce z dłoni, a potem przez kilka dni wyciskałem już ropiejące te urwane końcówki :;230
Ale nalewka naprawdę świetna. To było w 2012r i jeszcze ją mam.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Andrzeju to taką nalewkę jak białego Kruka powinieneś trzymać ,okupiona krwią i wielkim sercem. ;:304 ;:180 Zima jak mówisz u mnie też nie ciekawie do tego przeziębienie się przyplątało,to wszystko przez sikorki bo przeganiałam kota nie ubrana żeby nie polował na nie.Zjadły już 1,5 kg.orzechów i trochę maku,słonecznika siemienia,płatków i ostropestu,przylatują prawie przez cały dzień z małymi przerwami 10 15 cała ferajna,ale piękny hipnotyzujący widok. ;:7 Jak u Floriana takie piękne roślinki to i nasionek dla ptaszków nie brakuje.Teraz u Floriana żniwa daliowe to czasu nie ma ale podziwiam go że ogarnie to wszystko,podziwiam Cię Florianie. :lol: ;:215
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florianie
Nawet w zimie roślinki z owocami ładnie kontrastują z białym śniegiem.
Zasuszone hortensje fajne, ja bukietówki też nie ścinam na zimę, dopiero na wiosnę.
Jak będzie u Ciebie sezon wysyłkowy irysków to polecam się w pamięci, liczę na ofertę z Twojej strony.
Pięknie się prezentują u Ciebie a u mnie wystąpił szał iryskowy. ;:223
W zimie jest trochę więcej czasu toteż przegląda się tu i ówdzie różne oferty oraz dokształcam się tu na forum.
Zdrowia i wielkich pokładów sił życzę w nadchodzącym powoli sezonie.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, przy większych mrozach obawiam się o aukuby, bo listki wiszą smętnie skulone jakby zważone. Ale potem wszystko wraca do normy. Mają chyba dobrą miejscówkę - z jednej strony skarpa je osłania, z drugiej dom. Tak się rozrosły 3 krzaki, że mogę nawet uszczuplać pędy na potrzeby florystów. Obok nich, z podobnej ochrony korzysta laurowiśnia, która już nie jak krzew ale jak drzewo duża:
Obrazek

Te zimozielone rośliny chronią siebie nawzajem. Obok bluszcz zrobił niezły parawan na płocie:
Obrazek

Andrzeju, Ty zbierałeś owoce berberysu a ja czasem zbieram jagody goi. Ale prędko mi się nudzi, bo i konserwowanie tych owocków żmudne i zniechęcające. I też kłujące gałązki. Więc zarówno berberysy jak i kolcowoje głównie na ozdobę, chyba że ptaki się nimi zainteresują. Irgi też się pięknie teraz czerwienią:
Obrazek

Owocki trzmieliny już nie takie ładne ale jeszcze kolorek pokazują:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”