Koleus Blumego cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Koleus Blumego cz.2

Post »

U mnie jak na razie szkodników nie widać chociaż miałem przędziorki na oleandrze. Na razie sadzoneczki trzymam na gęsto w słoikach z wodą. Kilka roślin z sadzonek sierpniowych rośnie w doniczkach. Z sadzeniem czekam do III a wysiewy planuję na koniec II.
Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oby tak zostało, bo masz wszelkich zasiewów mnóstwo ;:oj , to byłby kłopot.
To moja pierwsza zima z koleusami, to dopiero je poznaję, ale już widzę, że najlepiej mają się sadzonki zrobione przed ochłodzeniem. Późniejsze, praktycznie wszystkie mi padły. Trzymanie w wodzie też mi się niezbyt udaje. Mimo, że szczepki ładnie się ukorzeniły, wodę wymieniałam ( filtrowaną), to wiele zrobiło się czarnych, jakby wyschły? ;:oj Możesz opisać jak utrzymujesz koleusy w słoikach?
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwsze sadzonki pobieram z roślin rosnących w gruncie już pod koniec VIII (czasami pierwsze przymrozki są już na początku września). Po szybkim ukorzenieniu sadzonki trafiają do doniczek z podłożem i tak później zimują. We wrześniu pobieram właściwe sadzonki. Najlepsze są takie długości ok. 10 cm odrywane od pędów (z tak zwaną piętką) ale mogą być też cięte np. nożykiem do tapet. Takim sadzonkom obrywam wszystkie dolne liście zostawiając tylko 2 pary górnych liści. W przypadku odmian o olbrzymich liściach można dodatkowo odciąć część liścia. Niektórzy odcinają dodatkowo wierzchołek sadzonki. Słoik z wodą dobieram tak wysokością by liście nie dotykały powierzchni wody a łodyga opierała się o dno. Zdarza się czasami, że jakaś roślinka zaczyna gnić wówczas trzeba ją usunąć. Trzeba również usuwać wszystkie liście które wpadły do słoika z wodą. Na wszelki wypadek używam wody przefiltrowanej (mam twardą kranówkę) ale to podobno nie jest niezbędny wymóg. Wody raczej nie wymieniam tylko dolewam w miarę jej ubywania. Gdyby woda mętniała to oczywiście warto ją wymienić. Ponieważ zima jest długa od tego sezonu do wody dolewam czasami słabą dawkę rozpuszczalnego nawozu. Jak sadzonki w słoikach robią się zbyt długie to ponownie je skracam i mam dodatkowe sadzonki do ukorzeniania. W słoiku mam przeważnie po kilka sadzonek. Niektórzy do wody dodają tabletkę węgla aktywowanego lub aspirynę ale ja tego nie robię.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku, dziękuję bardzo za szczegółowy opis. ;:180
Wszystko zrobiłam tak samo, poza wymienianiem wody. No nic, trzeba nabierać doświadczenia. ;:333
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Pierwsze koleusy kiełkują ;:138 :heja
To są rokoko pod lampą - stąd różową poświata.
Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja jeszcze parę dni poczekam z wysiewami ale w tym roku trochę zainwestuję w koleusy. Mam nasiona kilku ciekawych odmian ale i mieszanki odmianowe. Zamówiłem dodatkowo 20 sadzonek a do rozmnożenia czekają sadzonki moich odmian. Na razie się nie spieszę bo po przesadzeniu rośliny potrzebują więcej miejsca a są bardzo wrażliwe na niskie temperatury. Do tunelu będę więc mógł je wstawić dopiero pod koniec III a może nawet w IV. Życzę Wam wszystkim wspaniałych okazów. :wit
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i nie wytrzymałem i nasionka 5 odmian koleusów powędrowały na waciki. Dipt in Wine, Black Prince, Torchlight, Five Avenue i Spitfire. Na razie trafiły do cieplarki 24-26*C.
Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Najwyżej lampką i poświecisz :D

U mnie taki jest stan obecnie:

Koleusy rokoko puszczają liście właściwe i lada moment będzie można zobaczyć, jakie one będą :)
Obrazek

Koleusy rainbow też się obudziły :) Nie siałam ich dużo, bo małą różnorodność miały. Zobaczymy, co będzie z własnych nasion. :)
Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasiona kiełkują wyjątkowo dobrze i zabrakło doniczek i podłoża dla kiełkujących nasionek. A tu w kolejce do wysiewów czekają kolejne odmiany. Muszę się trochę ograniczyć i zostawię część nasion na przyszły rok. Łudziłem się, że uda mi się przywieść z działki trochę podłoża kokosowego ale przy dzisiejszym mrozie to mało realne. Zdjęcia wkleję jak roślinki zaczną się pokazywać na powierzchni podłoża.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwsze miniaturowe siewki przebijają się przez perlit więc zostały wystawione pod lampę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia nie wyglądają najlepiej ale myślę, że uda się Wam coś zobaczyć. Roślinki oczywiście stoją już wszystkie pod lampą i mężnieją każdego dnia. Część nasionek przykryta perlitem a część wermikulitem. Praktycznie wykiełkowało 100% nasion 5 odmian.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku, sieweczek już mnóstwo, a podejrzewam, że to jeszcze nie koniec. :tan

Może wiesz co to się dzieje z perlitem, którym wysypałam doniczki z sadzonkami koleusów?

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam zielonego pojęcia co to może być. Na grzyba raczej nie wygląda. Gdyby to był ryż a nie perlit to pomyślałbym, że ktoś posypał go cynamonem.
Wracając do wysiewów koleusów to dalsze wysiewy zaplanowane na koniec lutego i początek marca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”