Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3391
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podlasie okolice Białegostoku
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10
Ja proponuję dynie bezłupinowe, zwierzęta zjedzą dmiąższ a ty będziesz jadł pyszne pestki , których nie trzeba łupić. 
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 14083
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Grzybno Wlkp
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10
Wiem, że to nie do mnie ale jako że też testowo miałem w tym roku dynie bezłupinową(bodajże Olge) to o ile faktycznie coś fajnego mieć pestki do podjedzenia, to o tyle samego miąższu jest bardzo malutko jeśli chodzi o skarmiane dla zwierząt. 
-
przemek1136
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7884
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Za Lublinem, za Rzeszowem.. Lubartów
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10
Tak jak Ewaca uważam, że w Twoim przypadku najlepiej postawić na dynię Muscat de Provence. Przy odpowiednich warunkach daje się przechowywać nawet 10 miesięcy, jest duża (przeciętnie 5-10 kg), bardzo smaczna, jej miąższ można jeść nawet na surowo, ma dużą zawartość beta-karotenu no i nasiona są łatwe do kupienia i stosunkowo tanie.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 14083
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Grzybno Wlkp
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10
Jakoś dwa lub trzy dni temu otwarłem jedną Muscat de provence. Chyba musiał wejść mączniak rzekomy, bo psuła się od ogonka.
Piękny pomarańczowo-marchewkowy miąższ.

Piękny pomarańczowo-marchewkowy miąższ.
-
Ewaca
- 1000p

- Posty: 1279
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Rzeszowa
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10
Muskat to piekna i pyszna dynia.
Jeszcze a propos przechowywania. Z osobistych doświadczen mogę powiedzieć, że dynia dobrze sie ma w suchym, przewiewnym i powyżej 10 stopni C. W ciepłej piwnicy-gniła. W nieogrzewanym budynku-magazynie też gniła.
Jeszcze a propos przechowywania. Z osobistych doświadczen mogę powiedzieć, że dynia dobrze sie ma w suchym, przewiewnym i powyżej 10 stopni C. W ciepłej piwnicy-gniła. W nieogrzewanym budynku-magazynie też gniła.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa

