Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

kolekcja kosaćców przepiękna.
'Chatter' nr 1.
Rutewka przepiękna.
I jakoś szybko ona kwitnie. A rośnie dobrze ? Szybko się rozrasta ?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Irysy oczywiście wszystkie obejrzane dokładnie. :D Szukam nazwy dla mojego wysokiego, który jednak pokazał kwiat w tym roku. :tan
Haber białawy kiedyś gościł u mnie, kwiat ma piękny. Niestety nie podobała mu się moja gleba.
Cieszę się, że orlaja ładnie Ci rośnie. ;:138
Żeniszek posiałeś? Próbowałam dziś wypielić srylion siewek. ;:223
Florianie owocnych zbiorów florystycznych. :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

„Chabry” z rodzaju Psephellus u mnie coś w tym roku nie dopisały, ani P. dealbatus ani P. hypoleucus nie zaszczyciły mnie swoimi kwiatami.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Florianie,czarujące kosaćce ten czerwony i wszelkie dwukolorowe bardzo mi się podobają a u mnie tylko biały żółty i liliowy ale i tak nie mam gdzie sadzić a już wyplewić je to dla mnie prawie męka,najgorsze trawsko zawsze tkwi między karpami. ;:138
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Dzięki Aniu. Rutewka rośnie bezproblemowo ale dość wolno. Nie bardzo nadaje się do cięcia ale jest najwyższą kwitnącą byliną w maju więc dominuje na rabacie.
Tak 'Chatter' piękny kosaciec, bo wszystkie plikaty piękne!
Kolejny kosaciec z plikatą ale młodszy więc bardziej wyrafinowany w kształcie to 'Acoma':
Obrazek

Na pierwszym planie 'City of Lincoln', a za nim rzeka kolorowych kosaćców
Obrazek

Soniu, dziękuję. Żeniszki przepikowane i ładnie dorastają w szklarni, zanim zostaną wysadzone do gruntu. Na przepikowanie czeka werbena rigida. Póki trwa sadzenie dalii wysiane kwiaty trochę zaniedbane ale krok po kroku nadrabiam.
Orlaja robi furorę! Jutro i pojutrze tnę ją na 3 śluby! Na szczęście dzięki deszczom na wszystkich stanowiskach pięknie rośnie i widzę, że właśnie najpiękniej otwiera się w deszczową pogodę!
Chaber białawy Ci wyginął? :shock: Jestem w szoku, bo u mnie to roślina ekspansywna! Zresztą już wycięte wszystkie kwiaty:
Obrazek

Kosaćców bródkowych na szczęście nie tnę więc wypełniają teraz cały ogród:
Obrazek

Cieszę się Loki, że chabry dopisują u Ciebie. Ja jeszcze czekam na spektakularne kwitnienie (i cięcie) chabra wielkogłówkowego. Pięknie się rozrósł. Natomiast czekam, aż rozrośnie się dyptam. Na razie cieszę się jednym kwiatem z odratowanej siewki. Powrót tego kwiatu po wielu latach:
Obrazek
'Dime a dance'
Obrazek

'Mary Frances'
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

'Mary Frances' piękny, mało irysów z lawendowym kolorem. ;:oj
Cieszę się, że orlaja się sprawdza. ;:215 Pojedyncze już usuwam i zastanawiam się, czy nie podjechać do pobliskiej kwiaciarni i nie podrzucić. Ląduje w kompostowniku. ;:174
Rigidą i żeniszkiem się nie przejmuj, to chwasty. :D
Florianie spokojnego weekendu na prace ogrodowe. ;:3
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Dyptam mam sferze marzeń, łan irysów :) robi wrażenie.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Eee… tego… ja tu widzę pewien rozziew pomiędzy moim wpisem a Twoją odpowiedzią. :;230
Locutus pisze: 29 maja 2025, o 06:40 „Chabry” z rodzaju Psephellus u mnie coś w tym roku nie dopisały, ani P. dealbatus ani P. hypoleucus nie zaszczyciły mnie swoimi kwiatami.
Florian Silesia pisze: 4 cze 2025, o 23:15 Cieszę się Loki, że chabry dopisują u Ciebie.
Może nie jest tak źle jak u Sonii, ale obydwa gatunki w tym roku tylko liście mają. Jedyne kwitnienie jakie w tym roku widziałem to samosiejka, co to z naszych wysiała się u sąsiadów i przez płot przewiesiła kwiatostan. Za to chabry górskie dopisują jak co roku.

Pozdrawiam!
LOKI

PS. Kosaćce masz absolutnie piękne. ;:167
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Jolu, to prawda - trudno się pieli kosaćce. Kłącza przylegają do siebie ściśle i wyrwanie chwasta z korzeniami czasem się kończy uszkodzeniem kosaćca. Dlatego odpuszczam sobie dokładne pielenie i odkładam to do czasu wykopków kosaćców, co następuje co ok. 4 lata więc dość często. Mną zawładnęły kosaćce, dlatego nie mogłem poprzestać na kilku kolorach/odmianach.
Obecnie kwitną kosaćce późne lub te, które rosną w nieco chłodniejszych miejscach.
'Queen of Angel', to późna odmiana dzięki czemu pozostaje długo w pamięci:
Obrazek

Ta odmiana kwitnie jeszcze i uwodzi głębią koloru
'Romantic Evening'
Obrazek

Soniu dziękuję. Bardzo chciałbym, by żeniszek i werbena rigida stały się chwastem, czyli mówiąc elegancko - roślinami bezobsługowymi :lol: Nie trzeba się o nie nadmiernie troszczyć, co najwyżej skorygować miejsce lub usunąć nadmiar. Jeśli roślina "ma branie" u florystów nie ma mowy o traktowaniu jej chwastem ale nieograniczonym dostępem, a co za tym idzie korzyściami bez dużych nakładów. Taki status ma u mnie np. orlik, szarłat prosty (czerwony) czy od tego roku wieczornik damski. Straszono mnie, że zachwaści mi ogród ilością siewek. Nic bardziej mylnego - wszystko, co się dało, zostało wycięte :lol:
Co do orlaji, ona też chyba będzie miała taki status, a w dodatku łatwo się przyjmują młode siewki więc można zrobić korektę nasadzeń. Uczę się jej i zauważyłem, że pięknie pachnie anyżem, poza tym pędy muszą być lekko zdrewniałe i kondycjonowane. O tym ostatnim najlepiej uprzedzić kwiaciarnię, jeśli zamierzasz tam je zanieść.
Obrazek

Kolejną rośliną, która pięknie "zachwaszcza" ogród jest czarnuszka. Ma podobną strukturę co orlaja i dodatkowe atuty - piękne nasienniki i bywa w kilku kolorach. Powiem szczerze - u mnie w 80% jest biała:
Obrazek

Olu, kiedyś miałem dużo dyptamów i przestałem go doceniać. Wręcz zmarnowałem, przesadzając na gorsze stanowiska, gdzie wypadł, bo nie lubi przesadzania. Uratowała się jedna siewka, i ona właśnie zakwitła. Teraz otaczam go troską, by się rozrósł i z powrotem zaczął siać, bo jego kwiatostany są niezwykłe!
Zawilec kanadyjski to moje tegoroczne odkrycie, że nadaje się na kwiat cięty! Kondycjonowany i zrywany w pąku wytrzymuje tydzień w wazonie. A jest rośliną ekspansywną więc mam go pod dostatkiem:
Obrazek

Wracam do kosaćców, bo jeszcze z tydzień i będą kończyć kwitnienie
'Giewont'
Obrazek

Loki, rzeczywiście niedokładnie przeczytałem Twój post, za co Cię przepraszam.
Dla Ciebie kolejne kwitnące właśnie kosaćce
'Going Green', uwielbiam go za niespotykany kolor/odcień
Obrazek

'Hot Dog & Mustard', zakwitł po czterech latach przerwy :tan
Obrazek

'Louvoice', czyli coś z moich "staruszków" ale ten jest wyjątkowy, bo pachnie czekoladą!
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florian
Szaleństwo irysowe , orgia kolorów dosłownie i kształtów :tan
Widziałam też na F.B. ;:224
''Queen of Angel'' jest cudny.
U nas prawie przekwitły bródkowe wysokie ,teraz pora na staruszki ,białe ,pachnące od Ciebie ;:224
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nic się nie dzieje.

Mówisz, że dzięki intensywnemu cięciu udało Ci się uniknąć zachwaszczenia ogrodu przez wieczornik?

Kosaćce absolutnie cudowne. ;:167

Pozdrawiam!
LOKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”