Kolekcje Floriana cz.3
- anabuko1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.3
kolekcja kosaćców przepiękna.
'Chatter' nr 1.
Rutewka przepiękna.
I jakoś szybko ona kwitnie. A rośnie dobrze ? Szybko się rozrasta ?
'Chatter' nr 1.
Rutewka przepiękna.
I jakoś szybko ona kwitnie. A rośnie dobrze ? Szybko się rozrasta ?
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Irysy oczywiście wszystkie obejrzane dokładnie.
Szukam nazwy dla mojego wysokiego, który jednak pokazał kwiat w tym roku.
Haber białawy kiedyś gościł u mnie, kwiat ma piękny. Niestety nie podobała mu się moja gleba.
Cieszę się, że orlaja ładnie Ci rośnie.
Żeniszek posiałeś? Próbowałam dziś wypielić srylion siewek.
Florianie owocnych zbiorów florystycznych.

Haber białawy kiedyś gościł u mnie, kwiat ma piękny. Niestety nie podobała mu się moja gleba.
Cieszę się, że orlaja ładnie Ci rośnie.

Żeniszek posiałeś? Próbowałam dziś wypielić srylion siewek.

Florianie owocnych zbiorów florystycznych.

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
„Chabry” z rodzaju Psephellus u mnie coś w tym roku nie dopisały, ani P. dealbatus ani P. hypoleucus nie zaszczyciły mnie swoimi kwiatami.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Florianie,czarujące kosaćce ten czerwony i wszelkie dwukolorowe bardzo mi się podobają a u mnie tylko biały żółty i liliowy ale i tak nie mam gdzie sadzić a już wyplewić je to dla mnie prawie męka,najgorsze trawsko zawsze tkwi między karpami. 

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Dzięki Aniu. Rutewka rośnie bezproblemowo ale dość wolno. Nie bardzo nadaje się do cięcia ale jest najwyższą kwitnącą byliną w maju więc dominuje na rabacie.
Tak 'Chatter' piękny kosaciec, bo wszystkie plikaty piękne!
Kolejny kosaciec z plikatą ale młodszy więc bardziej wyrafinowany w kształcie to 'Acoma':

Na pierwszym planie 'City of Lincoln', a za nim rzeka kolorowych kosaćców

Soniu, dziękuję. Żeniszki przepikowane i ładnie dorastają w szklarni, zanim zostaną wysadzone do gruntu. Na przepikowanie czeka werbena rigida. Póki trwa sadzenie dalii wysiane kwiaty trochę zaniedbane ale krok po kroku nadrabiam.
Orlaja robi furorę! Jutro i pojutrze tnę ją na 3 śluby! Na szczęście dzięki deszczom na wszystkich stanowiskach pięknie rośnie i widzę, że właśnie najpiękniej otwiera się w deszczową pogodę!
Chaber białawy Ci wyginął?
Jestem w szoku, bo u mnie to roślina ekspansywna! Zresztą już wycięte wszystkie kwiaty:

Kosaćców bródkowych na szczęście nie tnę więc wypełniają teraz cały ogród:

Cieszę się Loki, że chabry dopisują u Ciebie. Ja jeszcze czekam na spektakularne kwitnienie (i cięcie) chabra wielkogłówkowego. Pięknie się rozrósł. Natomiast czekam, aż rozrośnie się dyptam. Na razie cieszę się jednym kwiatem z odratowanej siewki. Powrót tego kwiatu po wielu latach:

'Dime a dance'

'Mary Frances'

Tak 'Chatter' piękny kosaciec, bo wszystkie plikaty piękne!
Kolejny kosaciec z plikatą ale młodszy więc bardziej wyrafinowany w kształcie to 'Acoma':

Na pierwszym planie 'City of Lincoln', a za nim rzeka kolorowych kosaćców

Soniu, dziękuję. Żeniszki przepikowane i ładnie dorastają w szklarni, zanim zostaną wysadzone do gruntu. Na przepikowanie czeka werbena rigida. Póki trwa sadzenie dalii wysiane kwiaty trochę zaniedbane ale krok po kroku nadrabiam.
Orlaja robi furorę! Jutro i pojutrze tnę ją na 3 śluby! Na szczęście dzięki deszczom na wszystkich stanowiskach pięknie rośnie i widzę, że właśnie najpiękniej otwiera się w deszczową pogodę!
Chaber białawy Ci wyginął?

Kosaćców bródkowych na szczęście nie tnę więc wypełniają teraz cały ogród:

Cieszę się Loki, że chabry dopisują u Ciebie. Ja jeszcze czekam na spektakularne kwitnienie (i cięcie) chabra wielkogłówkowego. Pięknie się rozrósł. Natomiast czekam, aż rozrośnie się dyptam. Na razie cieszę się jednym kwiatem z odratowanej siewki. Powrót tego kwiatu po wielu latach:

'Dime a dance'

'Mary Frances'

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
'Mary Frances' piękny, mało irysów z lawendowym kolorem.
Cieszę się, że orlaja się sprawdza.
Pojedyncze już usuwam i zastanawiam się, czy nie podjechać do pobliskiej kwiaciarni i nie podrzucić. Ląduje w kompostowniku.
Rigidą i żeniszkiem się nie przejmuj, to chwasty.
Florianie spokojnego weekendu na prace ogrodowe.

Cieszę się, że orlaja się sprawdza.

Rigidą i żeniszkiem się nie przejmuj, to chwasty.

Florianie spokojnego weekendu na prace ogrodowe.

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Dyptam mam sferze marzeń, łan irysów
robi wrażenie.

- Locutus
- Kontakt:
Eee… tego… ja tu widzę pewien rozziew pomiędzy moim wpisem a Twoją odpowiedzią. 
Pozdrawiam!
LOKI
PS. Kosaćce masz absolutnie piękne.

Może nie jest tak źle jak u Sonii, ale obydwa gatunki w tym roku tylko liście mają. Jedyne kwitnienie jakie w tym roku widziałem to samosiejka, co to z naszych wysiała się u sąsiadów i przez płot przewiesiła kwiatostan. Za to chabry górskie dopisują jak co roku.
Pozdrawiam!
LOKI
PS. Kosaćce masz absolutnie piękne.

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Jolu, to prawda - trudno się pieli kosaćce. Kłącza przylegają do siebie ściśle i wyrwanie chwasta z korzeniami czasem się kończy uszkodzeniem kosaćca. Dlatego odpuszczam sobie dokładne pielenie i odkładam to do czasu wykopków kosaćców, co następuje co ok. 4 lata więc dość często. Mną zawładnęły kosaćce, dlatego nie mogłem poprzestać na kilku kolorach/odmianach.
Obecnie kwitną kosaćce późne lub te, które rosną w nieco chłodniejszych miejscach.
'Queen of Angel', to późna odmiana dzięki czemu pozostaje długo w pamięci:

Ta odmiana kwitnie jeszcze i uwodzi głębią koloru
'Romantic Evening'

Soniu dziękuję. Bardzo chciałbym, by żeniszek i werbena rigida stały się chwastem, czyli mówiąc elegancko - roślinami bezobsługowymi
Nie trzeba się o nie nadmiernie troszczyć, co najwyżej skorygować miejsce lub usunąć nadmiar. Jeśli roślina "ma branie" u florystów nie ma mowy o traktowaniu jej chwastem ale nieograniczonym dostępem, a co za tym idzie korzyściami bez dużych nakładów. Taki status ma u mnie np. orlik, szarłat prosty (czerwony) czy od tego roku wieczornik damski. Straszono mnie, że zachwaści mi ogród ilością siewek. Nic bardziej mylnego - wszystko, co się dało, zostało wycięte
Co do orlaji, ona też chyba będzie miała taki status, a w dodatku łatwo się przyjmują młode siewki więc można zrobić korektę nasadzeń. Uczę się jej i zauważyłem, że pięknie pachnie anyżem, poza tym pędy muszą być lekko zdrewniałe i kondycjonowane. O tym ostatnim najlepiej uprzedzić kwiaciarnię, jeśli zamierzasz tam je zanieść.

Kolejną rośliną, która pięknie "zachwaszcza" ogród jest czarnuszka. Ma podobną strukturę co orlaja i dodatkowe atuty - piękne nasienniki i bywa w kilku kolorach. Powiem szczerze - u mnie w 80% jest biała:

Olu, kiedyś miałem dużo dyptamów i przestałem go doceniać. Wręcz zmarnowałem, przesadzając na gorsze stanowiska, gdzie wypadł, bo nie lubi przesadzania. Uratowała się jedna siewka, i ona właśnie zakwitła. Teraz otaczam go troską, by się rozrósł i z powrotem zaczął siać, bo jego kwiatostany są niezwykłe!
Zawilec kanadyjski to moje tegoroczne odkrycie, że nadaje się na kwiat cięty! Kondycjonowany i zrywany w pąku wytrzymuje tydzień w wazonie. A jest rośliną ekspansywną więc mam go pod dostatkiem:

Wracam do kosaćców, bo jeszcze z tydzień i będą kończyć kwitnienie
'Giewont'

Loki, rzeczywiście niedokładnie przeczytałem Twój post, za co Cię przepraszam.
Dla Ciebie kolejne kwitnące właśnie kosaćce
'Going Green', uwielbiam go za niespotykany kolor/odcień

'Hot Dog & Mustard', zakwitł po czterech latach przerwy

'Louvoice', czyli coś z moich "staruszków" ale ten jest wyjątkowy, bo pachnie czekoladą!

Obecnie kwitną kosaćce późne lub te, które rosną w nieco chłodniejszych miejscach.
'Queen of Angel', to późna odmiana dzięki czemu pozostaje długo w pamięci:

Ta odmiana kwitnie jeszcze i uwodzi głębią koloru
'Romantic Evening'

Soniu dziękuję. Bardzo chciałbym, by żeniszek i werbena rigida stały się chwastem, czyli mówiąc elegancko - roślinami bezobsługowymi

Co do orlaji, ona też chyba będzie miała taki status, a w dodatku łatwo się przyjmują młode siewki więc można zrobić korektę nasadzeń. Uczę się jej i zauważyłem, że pięknie pachnie anyżem, poza tym pędy muszą być lekko zdrewniałe i kondycjonowane. O tym ostatnim najlepiej uprzedzić kwiaciarnię, jeśli zamierzasz tam je zanieść.

Kolejną rośliną, która pięknie "zachwaszcza" ogród jest czarnuszka. Ma podobną strukturę co orlaja i dodatkowe atuty - piękne nasienniki i bywa w kilku kolorach. Powiem szczerze - u mnie w 80% jest biała:

Olu, kiedyś miałem dużo dyptamów i przestałem go doceniać. Wręcz zmarnowałem, przesadzając na gorsze stanowiska, gdzie wypadł, bo nie lubi przesadzania. Uratowała się jedna siewka, i ona właśnie zakwitła. Teraz otaczam go troską, by się rozrósł i z powrotem zaczął siać, bo jego kwiatostany są niezwykłe!
Zawilec kanadyjski to moje tegoroczne odkrycie, że nadaje się na kwiat cięty! Kondycjonowany i zrywany w pąku wytrzymuje tydzień w wazonie. A jest rośliną ekspansywną więc mam go pod dostatkiem:

Wracam do kosaćców, bo jeszcze z tydzień i będą kończyć kwitnienie
'Giewont'

Loki, rzeczywiście niedokładnie przeczytałem Twój post, za co Cię przepraszam.
Dla Ciebie kolejne kwitnące właśnie kosaćce
'Going Green', uwielbiam go za niespotykany kolor/odcień

'Hot Dog & Mustard', zakwitł po czterech latach przerwy

'Louvoice', czyli coś z moich "staruszków" ale ten jest wyjątkowy, bo pachnie czekoladą!

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Florian
Szaleństwo irysowe , orgia kolorów dosłownie i kształtów
Widziałam też na F.B.
''Queen of Angel'' jest cudny.
U nas prawie przekwitły bródkowe wysokie ,teraz pora na staruszki ,białe ,pachnące od Ciebie
Szaleństwo irysowe , orgia kolorów dosłownie i kształtów

Widziałam też na F.B.

''Queen of Angel'' jest cudny.
U nas prawie przekwitły bródkowe wysokie ,teraz pora na staruszki ,białe ,pachnące od Ciebie

- Locutus
- Kontakt:
Nic się nie dzieje.
Mówisz, że dzięki intensywnemu cięciu udało Ci się uniknąć zachwaszczenia ogrodu przez wieczornik?
Kosaćce absolutnie cudowne.
Pozdrawiam!
LOKI
Mówisz, że dzięki intensywnemu cięciu udało Ci się uniknąć zachwaszczenia ogrodu przez wieczornik?
Kosaćce absolutnie cudowne.

Pozdrawiam!
LOKI