Czym nawozić pomidory-cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.4
Anulab Przed wsadzeniem pomidorów posypać tym siarczanem potasu, czy przed zbiorami najlepiej?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jaki chcesz kupić ? Na all....o jest dostępny granulowany i rozpuszczalny . Granulowany rozpuszczałam , ale długo
to trwało i rozpuszczałam w gorącej wodzie .
Jest też oferta siarczanu potasu stosowanego w akwariach i ten chyba rozpuszcza się najłatwiej .
Granulowany najlepiej stosować posypowo , przegrabić . Nawozić nim wcześniej .
Rozpuszczalnym podlewać kiedy zajdzie potreba .
to trwało i rozpuszczałam w gorącej wodzie .
Jest też oferta siarczanu potasu stosowanego w akwariach i ten chyba rozpuszcza się najłatwiej .
Granulowany najlepiej stosować posypowo , przegrabić . Nawozić nim wcześniej .
Rozpuszczalnym podlewać kiedy zajdzie potreba .
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Kupiłem granulowany, to w takim razie trzeba będzie posypowo zrobić przed wsadzeniem .
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kamil spróboj też dać garstkę tego siarczanu pod pomidora, ale 20cm to za mało , trochę głębiej . Na tą twoją ciężką ziemie, to dobry pomysł. 

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
Był popiół do nawożenia , moim zdaniem bardzo kontrowersyjna metoda , ale ten film można obejrzeć .
https://www.youtube.com/watch?v=CHvZSa6kwQo
Kamil , rozpuść sobie porcję siarczanu potasu do podlewania , może odezwie się Gienia i napiszę jak to zrobić
dobrze .
Ja rozpuszczałam w gorącej wodzie i potrząsałam butelką .
https://www.youtube.com/watch?v=CHvZSa6kwQo
Kamil , rozpuść sobie porcję siarczanu potasu do podlewania , może odezwie się Gienia i napiszę jak to zrobić
dobrze .
Ja rozpuszczałam w gorącej wodzie i potrząsałam butelką .
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
Ją mam popiół w tunelu, po sezonie zdam relację, aczkolwiek będzie to tylko opinia czy zaszkodził czy nie. Bo czy pomógł to wśród innych wspomagaczy ciężko będzie ocenić.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
- Robert25 +
Aniu bardzo ciekawa sprawa z tą kurkumą w mieszancez popiołem. Robiłem bez kurkumy w wodzie.
Ja też próbowałem kilka razy rozpuścić w ciepłej wodzie, to część nawozu się rozpuściła, a część osiadła na dno tak jakby się odzielił od wody.
Już nie kombinuje
Ewo ja popiół sypie co roku nawet pod tulipany . Sałata i pietruszka już mi rośnie po rozsypanym popiole ładnie się przyjęła
. Na górę dałem później jeszcze snieg po całości 
Ciekawe jak zareagują na to pomidory .
O sypaniu popiołu zaprawianiu itd. to temat na forum był wiele razy wałkowany i poruszany .
Według niektórych, to pseudo metody i porady . U mnie jest "Amatorka samowolka "

Ja też próbowałem kilka razy rozpuścić w ciepłej wodzie, to część nawozu się rozpuściła, a część osiadła na dno tak jakby się odzielił od wody.

Już nie kombinuje

Ewo ja popiół sypie co roku nawet pod tulipany . Sałata i pietruszka już mi rośnie po rozsypanym popiole ładnie się przyjęła

Ciekawe jak zareagują na to pomidory .
O sypaniu popiołu zaprawianiu itd. to temat na forum był wiele razy wałkowany i poruszany .
Według niektórych, to pseudo metody i porady . U mnie jest "Amatorka samowolka "

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
Poza popiołem rosjanie stosują proszek gorczycowy do oprysków i ocet drzewny jako remedia na wszystko .
Popiołu teraz nie stosuję . Wcześniej kilka razy próbowałam zakwasić popiół do nawożenia i tym podlewać .
Trudno powiedzieć czy było wart . W moim przypadku bezpieczniej podlać siarczanem potasu .
Popiołu teraz nie stosuję . Wcześniej kilka razy próbowałam zakwasić popiół do nawożenia i tym podlewać .
Trudno powiedzieć czy było wart . W moim przypadku bezpieczniej podlać siarczanem potasu .
-
- 500p
Macie jakieś wypróbowane preparaty z bakteriami i innymi mikroorganizmami do oprysku i podlewania? W tamtym roku miałam Fortelitic i był ok, ale w tym roku popłynęli z ceną: 650 zł za 5l.

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
W jakim celu podlewa i pryska się bakteriami ?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Tłumacząc z grubsza nieszkodliwe dla roślin bakterie i grzyby zasiedlają strefę korzeniową roślin nie dopuszczając do zasiedlenia groźnych dla roślin innych gatunków chorobotwórczych. Niektóre z tych preparatów ograniczają też występowanie nicieni, turkuci i innych szkodników glebowych.
5l Fortelitic to dawka na 2,5 ha nie wystarczy 1 l za 119zł? Kupując warto mieć pewność, że produkt jest świeży i nie uległ przemrożeniu stąd lepiej kupować pod koniec kwietnia i w maju z pewnego źródła.
5l Fortelitic to dawka na 2,5 ha nie wystarczy 1 l za 119zł? Kupując warto mieć pewność, że produkt jest świeży i nie uległ przemrożeniu stąd lepiej kupować pod koniec kwietnia i w maju z pewnego źródła.
-
- 500p
Przemku w ubieglym sezonie po rozmowie ze sprzedawcą nt stężenia i częstotliwości stosowania zużyłam 7 litrów na 50 pomidorów i trochę ogórków.
Nie powiem, pomidory oprócz BPL nie chorowały. Ale ta cena powoduje,że szukam alternatywy, bo będę mieć najdroższe pomidory.
Nie powiem, pomidory oprócz BPL nie chorowały. Ale ta cena powoduje,że szukam alternatywy, bo będę mieć najdroższe pomidory.

-
Dzisiaj kupię Fungilitic , po ostatnim sezonie oceniam go pozytywnie . Co do brunatnej spróbuję
pryskać systematycznie od początku sezonu i wtedy ocenię .
pryskać systematycznie od początku sezonu i wtedy ocenię .
- Robert25 +
Przemku co myślisz o węglu aktywnym da się z tego coś wymyśleć pod sadzonki do podlewania?
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
A jak go stosujecie ? podlewacie czy raczej opryski ? Też kupiłam do szklarni