Ćmówki z PESTKĄ@

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Pestko :)
Piszesz gdzieś powyżej, że czekasz obecnie na rozwój nowych pędów, kwiatów... Podobnie, jak my wszyscy.
Wróciłam więc na 1-szą str. Twojego wątku.
Zdjęcia Twoich storczyków bardzo poprawiły mi dziś nastrój, bo taka szarówka za oknem, a u Ciebie kolorowo :)
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Witaj ARTw moim wątku ;:40 Milo ,ze mnie odwiedziłaś.Częsć storczyków u mnie kwitnie ,częsć mialo zakwitnąc ,ale opadły pączki,a część odpoczywa po kwitnieniu.Czyli bilans na ,,0,,Mam nadzieję ,że juz niedlugo bedzie ruch na parapetach.Storczyk,ktory wypuścil basel keiki bardzo się ożywił.Keiki rosną jak na drożdzach.Nawet pojawił się kolejny basel keiki :wink: Gdyby tak wszystkie przetrwały miala bym piekną roslinkę.Już mam wizję przesadzenia jej w starozłotą misę ;:80 ale jeszcze nie teraz...niech sobie podrosną.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pestko, miło mi wypić z Tobą wirtualną ;:40 ;:40 (jeszcze milej, byłoby prawdziwą :D) !
Pogubiłam się, ile Ty masz w końcu tych storczykowych dzidziusiów ? ;:67 ;:67 ;:67 Dobrze policzyłam ?
Dbaj o nie ;:211 ;:211 ;:211, niech rosną w siłę. Kiedyś pokażesz nam ich kwiatuszki. W końcu miłośnicy storczyków
potrafią być cierpliwi !

Pozdrawiam, Joanna :)
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ART tak mam trzy ,,maluchy,, i nie rozdzielę ich bo sie nie da.Są zrośniete obok siebie.Poza tym ilez mozna miec doniczek z takim samym kolorem phalka prawda?Przeczytalam na pewnym forum o ,,maści na keiki,, stosuje ją od tygodnia na reanimowanym phalku i musz epowiedziec ,ze albo phalek ma wole życia ,albo ta ,,maść,, działa ,bo oczko na pędzie kwiatowym zrobilo sie grube.Nie wiadomo co wyjdzie ...czy pęd kwiatowy czy moze keiki.Stara roślinka utraciła stożek wzrostu wiec może????
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pestko, może jak podrosną, to podział będzie możliwy. Zawsze można kogoś obdarować taką młodą silną roślinką.
Przyznam jednak, że w moim otoczeniu, trudno mi znaleźć kogoś, kto podzielałby moją pasję. Gdyby nie Forum,
nie miałabym z kim porozmawiać o tych pięknych i ciekawych roślinach :?
Zapomniałam Ci napisać, ze powzdychałam też do Twoich roślin na balkonie (i tarasie) - chyba z tęsknoty za latem.
Pelargonie i inne kwiaty - wspaniałe !
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Pestko właśnie sie miałam pytac czy ta maść działa?? widzę że coś sie dzieje więc może napisałabyś pełny przepis na nią? :) mój falek jest mo dłużny 6 utraconych pąków więc mam ochotę takie częściowo rozbudzone oczko zagonić do produkcji odgałęzienia :wink: A co do storczyka z 3 dzieci to jak one podrosną i wszystkie razem Ci zakwitną to dopiero będzie widok :shock: :D
pozdrawiam,
Basia
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pestko, tchniesz optymizmem i radością życia! :) Miło do Ciebie zajrzeć. Czuć tutaj wiosnę, mimo że za oknem jeszcze niespecjalnie... ;) Bardzo Ci zazdroszczę miejsca w jakim mieszkasz, super sprawa, widać to nawet po kwiatkach.

Co do wietrzenia, ja też boję się jeszcze wietrzyć, tym bardziej że mam rosnące pąki na kilku falkach. Poza tym, jestem straszny zmarźlak :oops: :D Ale też zawsze byłam osobą żyjącą z otwartym oknem cały rok, teraz trochę te moje zwyczaje koryguję - małe dziecko, wrażliwe storczyki...
Szkoda że nie mieszkamy w cieplejszym i bardziej słonecznym klimacie! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jejku jak milutko ,ze mnie odwiedziłyście ;:40 ;:40 ;:40 ;:40 Kawka dla wszystkich.Szkoda ,ze nie możemy jej wypic wspólnie realnie.AGITKOoptymizm bardzo pomaga,nawet taki przez łzy.....W okolicy mieszkam pięknej nie zamieniła bym jej na nic innego mimo ,ze czasem mi brak atrakcji duzych miast,albo łatwego dostępu do specjalistów(ktorych potrzebuję) Mam jednak poczucie spełnienia i świadomość ,ze TO JEST MOJE MIEJSCE NA ZIEMI.Lasy ,jeziora,rzeki,konie,splywy kajakowe i sielskie życie w ogrodzie,ktory jest moim życiem i tylko i wylacznie z pracy moich rąk.Maz wybudował sam dom ,a ja sama stworzyłam ogród.BLUE MONKEYja na razie stosuje przecier pomidorowy,albo koncentrat pomidorowy,Pomidory mają hormony wzrostu i to sprzyja rozwojowi nowych keiki zwlaszcza na roślinach pozbawionych stożka wzrostu Maść to mieszanka wazeliny kosmetycznej i ukorzeniacza.Wkleje linka mam nadzieje ze Jovanka sie nie pogniewa
http://www.orchidarium.pl/forum/read_th ... 1767[b]ART[/b] chyba nie ma mozliwości rozdzielenia tych keiki.Wychodza z jednej roślinki obok siebie.Musiała bym je chyba na części pokroić i zniszczyć ,,mateczkę,,Ja włąsciwie też nie mam z kim pogadac o hobby,bo mimo ,ze zaraziłam moje sąsiadki kwiatami to jest to u nich hobby raczej zawistne...i kończy sie zawsze tym ,ze wisza na płocie i proszą o porady.To dziala w ten sposób :ja mam 20 a one musza miec 21 nie wazne jakie i w jakiej kondycji sa liczy sie sztuka :wink: Ciesze sie ,ze jest takie forum.Jak zaczynałam moją przygodę byłam w tym sama i uczyłam się na błedach.Jak każdy tu :wink:
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pestko, zawsze sobie powtarzam, że różni ludzie muszą żyć na tym świecie, bo byłoby bardzo nudno.
Jeśli ktoś się lepiej czuje, bo ma więcej, to niech ma, pies go trącał. :wink:
Byleby innym krzywdy nie robił.

A keiki są już duże? Nie ma szansy, że jak podrosną, to na tyle się wykształcą, że będą mogły żyć samodzielnie?
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

[quote="teresat"]Pestko, zawsze sobie powtarzam, że różni ludzie muszą żyć na tym świecie, bo byłoby bardzo nudno.
Jeśli ktoś się lepiej czuje, bo ma więcej, to niech ma, pies go trącał. :wink:
Byleby innym krzywdy nie robił.

Strasznie mi się podoba to co powiedziałaś.Mądre słowa i bardzo życiowe :D Keiki są jeszcze małe i nie wykształciły korzeni.Sa bardzo blizko siebie(jeden przy drugim)Jakoś nie mam wizji jak je rozdzielić skoro wychodzą z jednej roślinki ;:132 Pożyjemy zobaczymy.Oby się nie zmarnowały.Potem będziemy się martwić.na pewno zwróce sie o pomoc do Was ;:113
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

TereskotDopiero teraz dostrzegłam Twój watek ogrodowy.Obejrzalam go sobie z ciekawoscią i.....jakbym u siebie była.Mamy dużo wspólnego ze sobą. Storczyki,ogród,cudowne róze ,które kocham nad zycie i......psiaki i kociaki :wink: Ja tez mam zwierzyniec w domu .Dwa koty,psa,papugę,chomika i akwarium z duzymi rybami.Masz cudowne róże i futrzaki.Wymiziaj je ode mnie :wink:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczyki,ktore stracily pączki kwiatowe zaczynaja tworzyc nowe na końcach ,a pędy rosną dalej.Na dodatek wypuszczaja z bocznych oczek pędziki.Jednym slowem wiosna w powietrzu i lepsze czasy dla storczyków tuż tuż ;:80 Przez tydzien nie odwiedzałam moich podopiecznych ,bo mnie grypa zmogła.Po ogledzinach humorek mi sie poprawił.Nawet basel keiki wypuszczają nowe listki ;:91
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Same dobre wieści, u mnie też się budzą do życia :) Zrób zdjęcie tych keiki jak tylko dasz radę uchwycić je aparatem, to Ci trochę pozazdroszczę ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aldonko super, że Toje storczyki zaczęły wytwarzać nowe pąki i rozgałęzienia, już teraz będą lepsze warunki, więc na pewno kolejnych pąków nie stracą, tylko pięknie rozkwitną.
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Pestko.
Piękne masz storczyki,bardzo podoba mi się okno w dziecinnym pokoju.Mam trzech synów ,ale oni nie chcą w swoich pokojach jak to nazwali"zagracania" :( A wiesz ile by się ich tam zmiesciło?
Ja też podlewam głównie latem deszczówką i jak Ty uchylam okna by przewietrzyć.Uważam ,że moim storczykom to służy ,zresztą po Twioch widać że jak najbardziej.

Pozdrawiem i życzę bogatych kwitnięć. :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”