Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.6
Re: Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.6
Zawiązki masz na myśli ogórki ?
Tak brud , dzień po wsadzeniu spadł deszcz i pobrudził mi liście , starałem się coś otrzepač, strącic, ale coś zostało, nie chciałem uszkodzić liści
Tak brud , dzień po wsadzeniu spadł deszcz i pobrudził mi liście , starałem się coś otrzepač, strącic, ale coś zostało, nie chciałem uszkodzić liści
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Co te liście takie brudne od spodu? Nie masz przędziorka na nich?
W pionie usuwam zawiązki do 5węzła.
W pionie usuwam zawiązki do 5węzła.
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak mam na myśli małe ogórki z kwiatkiem. 
Liście jakby nie patrzeć więdną od ciepła to normalka.
Bedziesz prowadził na jeden pęd?
Obejrzyj co jest pod liściem, czy faktycznie są to pozostałości brudu od odbijających kropel wody od ziemi.
Jeżeli tak to ok.

Liście jakby nie patrzeć więdną od ciepła to normalka.
Bedziesz prowadził na jeden pęd?
Obejrzyj co jest pod liściem, czy faktycznie są to pozostałości brudu od odbijających kropel wody od ziemi.
Jeżeli tak to ok.

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
Sprawdziłem i nic nie zauważyłem niepokojącego, to tylko brud .Może jakbym miał wysciolkowane sianem albo agrowlokniną nie byłoby tego .
Nie wiem czy chce prowadzić na jeden pęd, bo nie wiem za bardzo jak to by wyglądało ile bym ucinał pędów bocznych, za mało jeszcze czytałem o metodach prowadzenia ogórka po podporach.
Mam dwie konstrukcje w kształcie ∆ i rozstaw między obiema ścianami i rzędami ogórków wynosi 75-80 cm a między ogórkami 25 cm . Podpory mam do wysokości 2,10 m. Jakbyście polecali mi prowadzić ogórki po nich? Uszczykiwac pierwsze 5 ogórków i 5 pędów bocznych z a potem od 10 pędu ciąć za 2 liściem pędy boczne ?
Nie wiem czy chce prowadzić na jeden pęd, bo nie wiem za bardzo jak to by wyglądało ile bym ucinał pędów bocznych, za mało jeszcze czytałem o metodach prowadzenia ogórka po podporach.
Mam dwie konstrukcje w kształcie ∆ i rozstaw między obiema ścianami i rzędami ogórków wynosi 75-80 cm a między ogórkami 25 cm . Podpory mam do wysokości 2,10 m. Jakbyście polecali mi prowadzić ogórki po nich? Uszczykiwac pierwsze 5 ogórków i 5 pędów bocznych z a potem od 10 pędu ciąć za 2 liściem pędy boczne ?
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozumiem że pierwszy raz uprawiasz ogórki po konstrukcji?
Jeżeli tak to na kilku możesz obrywać pędy boczne,na reszcie zostawić nie wiadomo jak będą rosły,
usuniesz coś nie zagra ogórkom i plon może być mały.
Na pierwszy raz to bym próbował.
Jeżeli tak to na kilku możesz obrywać pędy boczne,na reszcie zostawić nie wiadomo jak będą rosły,
usuniesz coś nie zagra ogórkom i plon może być mały.
Na pierwszy raz to bym próbował.

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Panowie ,Kosiash i Robercik proszę skończcie z tym cytowaniem cytatów. Wasza zabawa w " cytat cytatu cytat" jest uciążliwa dla moderowania.
Proszę skupić się raczej na merytoryce dyskusji.
Proszę skupić się raczej na merytoryce dyskusji.
@Robertkicia25
Drugi rok , ale w poprzednim nic nie ciąłem i nie zrywalem zawiązków. Jednak szybko miałem chore ogórki, nie wiem do końca na co i w tym zimny maj, nie chciały mi się piąć, podwiazywalem sporo, później już trochę było lepiej, a sadzonki z czerwca o niebo lepiej się pięły.
W tym roku lepiej startują mam wrażenie. Dodatkowo mam 3 odmiany , Hela , śremski i nieznaną mi odmianę od kogoś z rodziny, kto prowadzi uprawę pod handel i nie powiedział mi nazwy.
Zrobię tak jak mówisz, część poprowadzę z cięciem a inne bez
Drugi rok , ale w poprzednim nic nie ciąłem i nie zrywalem zawiązków. Jednak szybko miałem chore ogórki, nie wiem do końca na co i w tym zimny maj, nie chciały mi się piąć, podwiazywalem sporo, później już trochę było lepiej, a sadzonki z czerwca o niebo lepiej się pięły.
W tym roku lepiej startują mam wrażenie. Dodatkowo mam 3 odmiany , Hela , śremski i nieznaną mi odmianę od kogoś z rodziny, kto prowadzi uprawę pod handel i nie powiedział mi nazwy.
Zrobię tak jak mówisz, część poprowadzę z cięciem a inne bez
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Konstrukcja gotowa, od piątku mają być burze to jeszcze tylko narzucić włókninę , umocować i gotowe. Grad ogórkom niestraszny.

Pozdrawiam! Gienia.
Ogórek foliowy-przebarwiające się młodsze liście
Witam,
Zauważyłem, iż w miarę wzrostu ogórka, na młodszych liściach zaczęły się pojawiać jasniejsze plamy, u niektórych jest to jasna obwódka z całościowym brakiem naturalnego wybarwienia liścia, któremu towarzyszą ciemne żyłki liściowe.
Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Niedobór a może nadmiar jakiegoś pierwiastka?
Zauważyłem, iż w miarę wzrostu ogórka, na młodszych liściach zaczęły się pojawiać jasniejsze plamy, u niektórych jest to jasna obwódka z całościowym brakiem naturalnego wybarwienia liścia, któremu towarzyszą ciemne żyłki liściowe.
Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Niedobór a może nadmiar jakiegoś pierwiastka?
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Re: Ogórek foliowy-przebarwiające się młodsze liście

Bez zdjęć będzie problem z diagnozowaniem

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Re: Ogórek foliowy-przebarwiające się młodsze liście
wg mnie to mogą być początki niedoboru żelaza i/ lub manganu
Pozdrawiam, Mirek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Deszcz podlał , ma być coraz cieplej . Kasiu szykuj słoiki .
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
U mnie już widać działalność przędziorków. Poszedł oprysk Ortusem. Zawiązki i pędy boczne usunięte przed opryskiem. Ogórki w fazie 5-7 liści.
Pozdrawiam Irek