Jabłonie: jaka odmianę polecacie ? Cz.2
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jabłonie: jaka odmianę polecacie ? Cz.2
Ja mam James'a Grieve na A2. Nie wiem, czy to wina podkładki, czy odmiany, ale walczę na nim co roku z milionem wilków. Ma tendencję do strasznego zagęszczania się. Jabłek jeszcze nie skosztowałam. W tym ruku jest sporo kwiatów, więc może się uda 

Pozdrawiam Lucyna
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Od ponad 50 lat rosną kilkanaście km na południe od Białegostoku.
Przetrwały kilka naprawdę mroźnych zim.
Pozdrawiam,
J
J
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Szczurbobik dlatego zawsze marudzę, że w szkółkach z zabytkowymi odmianami jest antonówka albo A2, o ile na piaskach się sprawdzają, to na mocniejszej ziemi więcej rosną niż owocują, przynajmniej na początku. Ale drzewo na takiej podkładce będzie rosło i z 80 lat W moim podpisie są porównane podkładki 

- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
U mnie James Grieve na M26 ,sadzony w 2018 r., owocował już na drugi rok po posadzeniu, wilków nie ma , nie duży ,nie ma 2 metry nawet. Owoce mi nie smakują , nie dojrzewają do miękkości tylko spadają twarde i kwaśne, chociaż ładnie wybarwione. Leżakowanie nie pomaga, nie wiem może coś zaniedbuje i czegoś brakuje temu drzewku. Nawożę obornikiem, wapnem magnezowym , przerywam zawiązki...
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
leszkat76 może po prostu nie lubisz tego typu jabłek, ja idareda nie lubię innym smakuje, albo pomyłka w szkółce. Możesz używać tej odmiany w kuchni.
youtu.be/qjPv5pyjFd0
youtu.be/qjPv5pyjFd0
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Leszka, jakie odmiany Ci smakują? Ja lubię Koksę, Rubina, Szampiona, Elstara nawet bardzo. Jeśli mamy podobne upodobania to nawet dobrze, że podmienili Jamesa karłowego na kolumnowego, za zapylacza ma robić, w kącie stać, nie zawadzać.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To chyba u mojego dziadka w sadzie James grieve. W smaku trochę korzenny a ma konsystencję jak papierówka. Mi smakuje do tego stopnia że w zimie zrazy na niego pobierałem i szczepiłem tej wiosnyleszkat76 pisze: ↑3 maja 2023, o 09:31 U mnie James Grieve na M26 ,sadzony w 2018 r., owocował już na drugi rok po posadzeniu, wilków nie ma , nie duży ,nie ma 2 metry nawet. Owoce mi nie smakują , nie dojrzewają do miękkości tylko spadają twarde i kwaśne, chociaż ładnie wybarwione. Leżakowanie nie pomaga, nie wiem może coś zaniedbuje i czegoś brakuje temu drzewku. Nawożę obornikiem, wapnem magnezowym , przerywam zawiązki...

-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
A może to wcale nie jest James Grieve...? 

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
"Smak owoców: miąższ kwaskowato – słodki, soczysty, o delikatnie korzennym aromacie."
Oto fragment jednego z opisów Jamesa. No to coś się nie zgadza z odczuciami smakowymi Leszki, może to faktycznie nie James jak zauważył Garom.
Oto fragment jednego z opisów Jamesa. No to coś się nie zgadza z odczuciami smakowymi Leszki, może to faktycznie nie James jak zauważył Garom.
Pozdrawiam! Gienia.
- leszkat76
Jednego roku dojrzało na drzewku jedno jedyne jabłko do miękkości i rzeczywiście było wyśmienite bym powiedziała a w zeszłym było dużo dość ale wszystkie opadły twarde. Myślałam że jak poleżą to dojdą ale tylko zwiędły i dalej były kwaśne. Termin to początek - środek września.

Skórka matowa, bez połysku.
Więc co to może być. Za zapylacz działa wyśmienicie. Wieszałam gałązki na młodych jabłonkach i miały owoce w pierwszym roku po posadzeniu.
Gienia też lubię owoce w typie Szampiona.
Mam Katię , która pochodzi od JG i jest dla mnie przepyszna, słodka, soczysta coś jak Szampion.
Weglowy a to nie jest przypadkiem Grafsztynek Inflandzki, taki bystry ,paskowany rumieniec...

Skórka matowa, bez połysku.
Więc co to może być. Za zapylacz działa wyśmienicie. Wieszałam gałązki na młodych jabłonkach i miały owoce w pierwszym roku po posadzeniu.
Gienia też lubię owoce w typie Szampiona.
Mam Katię , która pochodzi od JG i jest dla mnie przepyszna, słodka, soczysta coś jak Szampion.
Weglowy a to nie jest przypadkiem Grafsztynek Inflandzki, taki bystry ,paskowany rumieniec...
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 kwie 2022, o 18:59
A myślicie że rajska kolumnowa mogła by robić za zapylacz do Kalwili Czerwonej Jesiennej na A2? Bo najbliższe jabłonie mam mniej więcej 100m od miejsca gdzie chce posadzić malinówkę. A nie wiem czy powinienem decydować się na jeszcze jedną dużą jabłoń czy może inne owocowe.
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
Kurde owoce podobne faktycznie, termin dojrzewania też podobny bo te zdjęcia robiłem końcem sierpnia, pytałem dziadka ale już pamięć nie ta. Z resztą także data zakładania sadu też się pokrywa z zaleceniami na Grafszynka bo polecali go do lat 60 a sad początkiem lat 60 albo koło 50 był zakładany.
Nawet by lepiej było że Grafsztynek bo kolejna odmiana do kolekcji.

Tej Zimy ze sadu pobrałem zrazów i na dziczce poszczepilem żeby przechować zrazy zanim podkładki podrosną.
- leszkat76
Owoce Grafsztynka są zaróżowione pod skórką i druga cecha charakterystyczna to duże ,matowe liście o grubych ząbkach.
-
- 100p
- Od: 13 wrz 2020, o 11:22
W planach zakup dwóch jabłoni. Główne kryterium to smak: słodki/ bardzo słodki.
Na podstawie Waszych kolekcji, które odmiany spełniają w/w kryterium?
Na podstawie Waszych kolekcji, które odmiany spełniają w/w kryterium?
Pozdrawiam Piotr
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Polecam Gold Milenium i Kosztelę. Kosztela jest nie do opanowania, rośnie jak szalona, owoców na razie niewiele, ale smak niebiański. O Gold Milenium wiele było na Forum, mam ją od wielu lat i wciąż się nią zachwycam.
ania1590