Moje storczykowe hobby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj śniezko !
Przepiekne masz storczyki... , cuda !!! :shock: ;:111 , dlaczego ja wcześniej tu nie zaglądnołem... :oops: :shock: . Wszystkie bardzo mi się podobają , masz spora kolekcję :P .

Gratuluję złotej katy ! ;:11
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

szkoda, że ci zmarniał Phalaenopsis. pewnie został przelany zanim go jeszcze kupiłaś. w sklepach i kwiaciarniach niestety bardzo często można spotkać zalane lub przesuszone rośliny, bo często zajmują się nimi osoby które nie mają pojęcia o storczykach i nie wiedzą, jak nalezy się nimi zajmować.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Śnieżko bardzo mi przykro :( chyba u każdego z nas nadchodzi czas radości (z ponownego kwitnienia, czy nowego zakupu :wink: ) jak i smutku bo nie udaje nam się uratować roślinki...
Życzę Ci byś spotkała takiego samego, zdrowiutkiego i byś długo się nim cieszyła :!:

O matko, dopiero zajrzałam na wcześniejsza stronę, a tam.... :shock: :shock: :shock: takie cuda zakupiłaś :shock:
Te sabotki sa przepiękne :!:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Asiu, Dusiu, Arturze- cieszę sie, że wpadacie pooglądać moje storczyki.

Arturze dzięki za gratulacje i miłe słowa o moim skromnym zbiorku.

Asiu-sabotki to zakup z ostatniego tygodnia All.... Jestem pod ich ogromnym wrażeniem- mają duże kwiaty i są zdrowiutkie. A żółciutki jest malutki wzrostem, ale śliczny.

Dusia, masz rację że był już przelany gdy go kupiłam, traz sama będę bardzo uważać na zakup roślin ze zwiędniętymi kwiatami i innych ostrzegam.

Dziś byłam w sklepie, gdzie były przecenione Phalaenopsis- wszystkie stały w 5cm warstwie wody. Gdy wtajemniczyłam personel w arkana ich pielęgnacji to dowiedziałam się, że jest im to doskonale znane, tylko nie wiem czemu się tego nie przestrzega. Wszystkie ,Falki' raczej już nie nadawały się do zakupu- przynajmniej mnie już nie skusiły.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko, serdecznie gratuluję ;:77 ;:215
Kolekcja storczyków wspaniała :roll: bardzo podobają mi się Twoje sabotki :D Ciekawa jestem, czy mój jedynak powtórzy u mnie kwitnienie.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Guciu- dzięki za gratulacje i miłe słowa o moich storczykach. Co do sabotków to ja tez jeszcze nie wiem, czy u mnie powtórzą kwitnienie. Najstarsze są u mnie od listopada. W dwóch zauważyłam tworzące się nowe sadzonki, więc widać, że nie jest im tak źle i mam nadzieję, że i moje i Twój jednak zakwitną, gdy przyjdzie ich pora.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia, masz rację że był już przelany gdy go kupiłam, traz sama będę bardzo uważać na zakup roślin ze zwiędniętymi kwiatami i innych ostrzegam.

Dziś byłam w sklepie, gdzie były przecenione Phalaenopsis- wszystkie stały w 5cm warstwie wody. Gdy wtajemniczyłam personel w arkana ich pielęgnacji to dowiedziałam się, że jest im to doskonale znane, tylko nie wiem czemu się tego nie przestrzega. Wszystkie ,Falki' raczej już nie nadawały się do zakupu- przynajmniej mnie już nie skusiły.
niestety nikomu się nie chce zajmować storczykami tak jak trzeba... jak kupimy je zaraz po dostawie to jeszcze im nie zdążą zrobić dużo szkód, ale jak stoją w sklepie kilka tygodni, to są zalane, zgnite i nie da się już nic zrobić. czasem się też tak zdarza, że możemy kupić storczyka, który był wcześniej "pędzony", by jak najszybciej urosnąć i nadawać się do sprzedaży i w domu, po przekwitnięciu szybko usycha.
najlepiej przy kupowaniu obejrzeć dokładnie liście i korzenie. ja teraz już tak robię. ostatnio kupując Phal. nie brałam pierwszego lepszego tylko obejrzałam wszystkie rośliny z tego koloru co mnie interesował i wybrałam te, które wydawały się najzdrowsze.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia, masz rację- to przykre doświadczenie z moim storczykiem skutecznie osłabiło moje storczykowe zakupowe szaleństwo. Widząc ostatnio tragiczny wygląd przecenionych storczyków nie rzuciłam się do wybrania jakiegoś biedaka w celu ratowania przed zagładą tylko natychmiast się oddaliłam. Po prostu na nic by się zdały moje starania, tylko niepotrzebny wydatek, bo mimo przeceny te biedaki kosztowały 24,50. :( za tą kasę można kupić ładnego zdrowiutkiego storczyka i cieszyć się przez dłuższy czas kwiatami.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja zawsze wolę kupować kwitnące, zdrowe rośliny, które jeszcze nie zdążyły zostać zalane i się zmarnować. lepiej dołożyć i kupić zdrową roślinę, by móc się nią długo cieszyć niż kupić zalane badziewie, które może szybko uschnąć. czasami wśród przecenionych można trafić na ładne, zdrowe okazy, ale nie zawsze.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, kupowanie takich biedaków do reanimacji, to chyba nie dla mnie już. Mam za mało cierpliwości.
Dziś zajrzałam do swoich niekwitnących Dendrobium, bo gdzieś przeczytałam, że miały fatalne podłoże i gniły im korzenie. Na szczęście moje po rocznym u mnie pobycie miały super zdrowiutkie korzonki, a podłoże też nie było złe, mimo to przy okazji je wymieniłam na nowe. Teraz czekam na efekty. Oba dendrobium maja już nowe przyrosty- jeden całkiem dorosłe, drugi jeszcze malutkie, ale widać, że im dobrze, liczę wiec na ich kwitnienie. Chyba oprócz Zygopetalum, to będzie mój ulubiony gatunek do uprawy, bo Phalaenopisis aż tak bardzo mi się nie podoba. Na 50 storczyków mam ich tylko 12, reszta to inne gatunki.

A to mój sobotni nabytek, jeszcze nie wiedziałam, że reanimowany padł.

Obrazek Obrazek Obrazek

a to trochę wcześniejszy- niby podobny, ale jednak ie różnią.

Obrazek
gelatynka
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 15:26

Post »

interesujacy ten nowy nabytek z soboty, ja sobie obiecalam ze nastepny ktory kupie to biały w bordowe plamy-bo to jest moj wymarzony (konczy mi sie juz miejsce gdzie moglabym postawic) ale obawiam sie ze jak inny mi wpadnie w oko to tez kupie dlatego będę unikac storczykow niestety :(
gelka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Snieżko przepiękny Twój nowy nabytek :D Ja znowu w przeciwieństwie do Ciebie najbardziej lubię Phalaenopsisy, inne też uważam za piękne, ale wolę je podziwiać u kogoś, mnie zniewoliły Phal :D
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

zauroczyłmnie ten żółty P.... (nie potrafię powtórzyć). jak gdzieś spotkam to na pewno kupię tylko czy bardzo on różni się w uprawie od falków :?:
szkoda tego biedaczka, którego nie dało się utrzymać :? nie lubię takich historii bo wciąż trzęsę się o swojego...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękne storczyki. ja znowu najbardziej uwielbiam Phalaenopsisy i na 55 storczyków mam ich 41.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Bardzo ciekawy ten nowy nabytek :wink: też mam "niby podobnego" ale ma więcej różu na płatkach :roll: , a Twój jest taki słoneczny pomarańczowy 8)
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”