Zakątki na Dębowym 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zakątki na Dębowym 3

Post »

Locutus- LOKI Dzięki Trzeba się zachwycać jeszcze istniejącym latem U ciebie za pewne ono trwa dłużej.
Ale u nas wrzesień często niesie ze sobą chłodne dni, chłodne noce.
Dziś jeszcze był upalny dzień . Karczoch w tym toku nie wielki, bo przesadzałam go w maju.3 lata był- rósł w poprzedni miejscu i był tam wielki. a tutaj niski, trochę bida. Ale zakwitł 3 kwiatkami.
Dzięki . A to mój Dębowy dla ciebie
Obrazek

Beatko Właśnie ogrody Kapisa są na mojej liście do zobaczenie - kiedyś, Może się uda. Trochę ode mnie daleko.
Hakonki mam w 3 miejscach. I tylko w kole wyglądają najładniej. W innych miejscach dużo mniejsze. A w jednym czasie były sadzone. :roll:
Hmm ja jeszcze nie mam żadnego powojnika bylinowego. Ale jak tak zachwalasz to na wiosnę się skuszę na jakiegoś.
Tak, mam 1 werbenę patagońską i to z tej jednej może być kilkadziesiąt ? ;:oj Ja cieszyłabym się gdybym miała z 10.
Dzięki Pozdrawiam . ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
To chyba rdest ? Czy krwiściąg ? Jedyny jaki mam.
Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Bardzo długo cieszyłaś się kwitnącymi liliami, Aniu! ;:215
Moje w tym upale bardzo szybko przekwitły, chociaż wczoraj wypatrzyłam jakąś lelijkę zapączkowaną. Pewnie jakaś przybyszowa cebulka postanowiła pokazać się w całej krasie. Bardzo jestem ciekawa, co ona zacz, tylko czy ziąb pozwoli jej rozwinąć pąki... ;:218
Cudne zdjęcie Dębowego! ;:138
Zresztą wszystkie Twoje zdjęcia podziwiam nieustająco. :D
Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

To nie jest takie proste z tym latem… Z jednej strony owszem, na pewno dłużej będzie ciepło niż u was. Więc część roślin, zwłaszcza tych wieloletnich uprawianych jako jednoroczne, czy niektórych tropikalnych bylin jakoś znoszących nasz klimat w stylu dalii rzeczywiście kwitnąć będzie dłużej. Ale inne – przez to, że lato zaczęło się wcześniej – o wiele wcześniej zakończą kwitnienie czy wegetację… Jeszcze inne z kolei kierują się głównie długością dnia, nie temperaturą, i te zachowają się tak samo u mnie jak w Polsce…

Fotki piękne!

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

plocczanka- Lucynko Lilie ma różne. i różnie kwitły .Drzewiaste najpóźniej.
Fajnie, że jeszcze masz lilie w pąkach. na pewno jeszcze pięknie ci zakwitnie.
Dębowy jest piękny. To dzięki niemu działkę tutaj kupiliśmy i miasto zamieniliśmy na wieś. ;:108 ;:108
Już upały za nami. Noce , wieczory i ranki już dużo chłodniejsze.O jesień nam się powoli wkrada.
Bardzo się cieszę, że moje zdjęcia podobają się tobie.
Locutus-Loki No ty jak coś wyjaśniasz, opisujesz szczegółowo, obszernie. Tak po profesorsku.
Dziękuję bardzo :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
w tym roku gruszki nam obrodziły ładnie. Smakują wybornie :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

I ja tu Aniu byłem i oczy swe pięknymi widokami ucieszyłem.
Jest różnica między małą działeczką a dużym przydomowym ogrodem.
Chciałoby się więcej różnych roślin ale niestety brak miejsca.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, śliczny, ciemnofioletowy kłosowiec ;:215 . Moje mają przeważnie jasne kwiatostany, tylko raz trafiła mi się roślinka w ciemnym kolorze.
Piękne mieczyki i dalie podziwiam u Ciebie, tym bardziej, że u mnie one nie goszczą.
Jeszcze piękne lato w Twoim ogrodzie ;:138
.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Piękne masz, Aniu mieczyki. Wciąż za mało ich mamy w ogrodach, ale wiadomo dlaczego. :uszy
Kupujesz co roku nowe czy przechowujesz cebule a one nie zatracają swego koloru na kolejny sezon?
Awatar użytkownika
B_Maj
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lip 2022, o 13:15

Post »

Aniu,
Piękne mieczyki podziwiam
Pozdrawiam cieplutko
Basia
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Piękne masz dalie ,mieczyk w pastelowych kolorach cudo ;:167
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

any57-Andrzeju Dziękuję za odwiedziny.
Wszystko jest ok. Nawet ta susza względna. Ale ta dzisiejsza zimna noc to już nie. U mnie było 1 stopień.
Chyba wszystko żyje. nie wiem rano szybko do pracy.Ale jak spojrzałam o 6 na termometr to oczy przecierałam czy ja dobrze widzę ;:oj
Faktycznie teraz mam duży ogród.Ale nie na całości mam rośliny. nie dałabym rady. I tak z tym co mam to jakoś w tym roku się nie wyrabiam.
A na rośliny to człowiek zawsze łasy i łasy i wciąż jakiś nowych mu się chce. Oj znam to znam bardzo dobrze.
marta64-Maruś, Annes 77-Anusiu Kłosowce mam dopiero pierwszy sezon. Też mi się one podobają. Mam 2 troszkę inne.
A jak one przyrastają, to nie wiem. Zobaczymy. Ale widzę,że owady je lubią.
Dalie w tym roku późno posadzone to i później kwitną. Mieczyki ładnie kwitną. Zawsze je wtykam to tu , to tam.
Jeszcze trochę i trzeba będzie je wykopywać. :roll: Ale tak mocno to mi nie przeszkadza.
Lato, lato ale jesień już się wkrada.A noce zimne się szybko zrobiły. :roll:
Beaby-Beatko; B_Maj-Basiu Dziękuję bardzo. ;:196 Ja lubię mieczyki. Ileś mam już paroletnich. Żadne nie tracą nic ze swoich odmian. Takie są przez lata.
W tym roku pokusiłam się i kupiłam kilka sztuk. Nie przeszkadza mi to,że trzeba je na jesieni wykopywać.
Serdecznie pozdrawiam ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
róża emilien guillot przesadzona na wiosnę wyraźnie się poprawiła.
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
hibiskusy bylinowe
Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dalie, mieczyki, hibiskusy, różyczki - wszystkie pięknie kwitną, Aniu! ;:138 ;:138 ;:138
A gruszeczki tak mi zapachniały, tak zapachniały, że aż ślinka po brodzie pociekła. ;:92
Muszę jutro odwiedzić znajomą działkowiczkę. Tę od gruszek. ;:306
Pozdrówka ślę i buziaki. ;:cm ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Piękne dalie pokazujesz! Masz ich bardzo dużo :shock:
Za jedną różą widzę chyba perowskię? Piękna roślina i już mam zaklepaną od sąsiadki ;:65
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Aniu, cudne są Twoje mieczyki ;:oj , w początkowej fazie rozwoju bardzo mi się podobają ;:138 . Dalie też śliczne, co jedna, to ładniejsza ;:215 .
Kłosowce anyżowe mam od dawna, z mieszanki dla motyli. Zachowują się jak bylina, wyrastają wiosną z korzeni, ale nie rozrastają się w krzaczek tylko rosną jednym pędem, rozgałęzionym dopiero górą, no i są wysokie. Twój wygląda na zdjęciu, jakby był wielopędowym krzaczkiem?
Poranki i u mnie lodowate, ale jednak 5 stopni na plusie, a nie 1 ;:14 . Mam nadzieję, że jeszcze nie będzie przymrozków ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Oj, czytam, że u Ciebie taki zimny poranek się trafił ;:oj To bardzo wcześnie. Taka dziwna ta pogoda w tym roku. Mam nadzieję, że nic nie ucierpiało, szczególnie dalie są wrażliwe na takie przymrozki. A Ty masz je bardzo ładne. Mieczyki też śliczne, zwłaszcza ten falbaniasty różowo-biały ale i inne też.
Nie widzę tej dalii rozczochranej, której bulwki mi przysłałaś, u mnie niestety też nie przetrwała zimy, nie potrafiłam jej przechować :oops:
Kłosowce odkryłam będąc na wyjeździe, pięknie wyglądały na klombach w Ogrodzie Saskim. Wsadzone po kilka tworzyły okazałe kępy, przy tym stały prościutko niczym nie podparte.
Gruszki wyglądają bardzo smakowicie, to młode drzewka?
Pozdrawiam serdecznie i życzę ciepełka ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochani ;:196
Właśnie parę dni temu już pobrałam szczepki koleusów. I dobrze zrobiłam, bo w nocy z wtorku na środę miałam 0 stopni. ;:oj
No niby przymrozków nie było tylko 0 stopni. Ale szare trawniki przez to już były.
I koleusy w ogrodzie i kilka dali zostało czerkniete i cukiniom się dostało. Ale na trasie koleuski trzymają się jeszcze dobrze.
W październiku taka temperatura to rozumiem. Ale nie pamiętam aby taka niska temperatura była we wrześniu.

plocczanka-Lucynko Daliom troszkę się oberwało. Ale nie wszystkim.
Mieczyki dzielnie stoją, i kwitną. A nawet inne rozkwitają.
Gruszki są pyszniutkie.Faktycznie takie soczyste aż gryząc soczek leci. Ale zaraz będzie po gruszkach.Ale jeszcze malinki, jabłuszka i winogrona są. Jest co podjadać. ;:173

Florian Silesia Dalie lubię troszkę ich mam. W tym roku późno posadzone i później kwitną. Trochę już mi 0 temperatura niektóre dalijki czerkęła. Ale nie wszystkie. Już mam kilka zapisanych nowych do kupienie. Także poproszę o nową ofertę jak tylko już ja będziesz miał.
Tak mam 3 perowskie. Ale jedna tylko jest ładna. Inne jeszcze małe i mało widoczne. Może na drugi rok będą ładniejsze.
marta64- Martuś Jeszcze ogród sie trzyma. Mieczyki tez.
Hmm Kłosowce anyżowe ..nie znam. moje to fenekułowa. 2 inne odmiany. Ale podobne. Kupiłam w ubiegłym roku na jesieni małe .
W tym roku pierwszy raz zakwitły. Piękne są. Owady je bardzo lubią.
Moje też wyrastają od korzeni i maja po kilka pędów .Może na drugi rok będzie ich więcej ?
Ja już miała 0 stopni. Ech, kto to widziała, żeby na początku września takie zimne noce były.
jarha-Halinko Kolejną noc miałam jeszcze zimniejszą. O stopni. I czerknęło mi kilka dali, koleusy w ogrodzie. tylko te tarasie ostały sie dobrze.
Kilka dalii mam dopiero w pakach. W tym roku późno je posadziłam bo zimna wiosna itp i tak zwlekałam. I żle. trzeba sadzić wcześniej najwyżej je potem okryć jak wyjdą.
Tej rozczochranej chyba nie mam. :roll: ze 2 mi nie przezimowały tez. i moze to ona mi padła.
Na drugi rok mus będzie ja odkupić.
kłosowce kwitnąmi pierwszy raz. Mam nadzieję, że z roku na rok będą ładniejsze. 2 gruszki mam młode chyba 3 czy 4 letnie i tez miały gruszeczki pyszniutkie. A jedna grusza ma już chyba ze 12 lat. I nigdy nie miała gruszek. Już ze 2 lata przymierzaliśmy się aby ją wyciąć. Bo dzrewo spore, duzo lat a owoców zero. a w tym miała dużo gruszek. Pyszna faworytka. Mam jeszcze jedną gruszę .Ale ta ma owoce dobre dopiero w po połowie pażdziernika.
Wczoraj była łądny ciepły dzień. Koszenie trawy było. A dziś chłodniej i od nocy deszczowo. Ale to dobrze. Deszczu trzeba. Ale ciepełka jeszcze się chce. :D

Róża Bouquet Parfait ;:167
Obrazek
Sadziec też kwitnie pierwszy raz. Jest taki średni.
Obrazek
Barbula
Obrazek

Obrazek
Mam tylko jedną werbenę. Nie wiem czemu jako snie chcą u mnie rosną A tak mi się one w większej ilości podobają :)
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Hortensja Tardiva
Obrazek
Pinky Winky
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Zablokowany