Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Post »

Podziwiam piękną białą magnolię :)
I korona cesarska zapowiada ciekawe, piękne kwitnienie. U mnie coś one nie chcą rosnąć.
A bogactwo różnych narcyzmów' chyba najbardziej cieszy. Śliczne są :)
U mnie ich jakoś sporo przepadło.Ale te co sa też ciesza.
Pozdrawiam cieplutko ;:196
jagusia111

Post »

Lucynko magnolia kwitnie cudnie i tak bogato. Moja wybujała w wielki krzak, a kwiatów ma niedużo i takie mało efektowne. Od początku jak rozkwitną to wyglądają jak oklapnięte. Dlatego chcę ją wywalić, a posadzić sobie taką kwitnącą ciemniejszymi kwiatami. Cebulowe Ci się rozbujały. Wygląda na to, że jest dobry rok na żonkile i narcyzy bo u mnie nie kwitły chyba ze dwa lata, a w tym roku na bogato. Takich z różowymi środkami nigdy nie miałam. Bardzo fajnie wyglądają. Lubię ten czas od kiedy zakwita forsycja do końca kwitnienia owocowych bo wtedy gdzie się nie obejrzeć to burza kwiatów. Tylko ta pogoda... U mnie dziś zapowiadają 4 na minusie, albo i niżej brrrr.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witajcie!
W pogodzie bez zmian, jedynie dobre było to, że słońca nie brakowało, więc wyniosłam pomidory na balkon i czuwałam, by w razie czego szybko wnieść je do mieszkania. Dostały potężną dawkę słoneczka, może poczują się lepiej, a aktualnie wyglądają tak:

Obrazek

Obrazek

Jak widać, nie powalają na kolana, łodyżki cienkie, choć wzrost części z nich słuszny.

Dorotko - u nas wprawdzie śnieg nie spadł, jednak lodowaty wiatr w towarzystwie niskiej temperatury nawet mimo słońca nie pozwala na spokojne spojrzenie na to, co dzieje się w przyrodzie. ;:oj Ponadto minionej nocy mieliśmy przymrozek, co obudziło moją obawę o hortensje ogrodowe. Prawdopodobnie nie zakwitną, ale ... obym się myliła. ;:108
Wyszły trzy korony, jedna zakwitnie czterema kwiatkami, druga jednym, trzecia ma jedynie liście, ale i tak cieszę się, że w ogóle zobaczę kwitnącą.
Dziękuję za pochwałę moich kwiatków, ;:196 może dzięki temu jeszcze bardziej się postarają.

Kasiu100780 - jeżeli polepszenie pogody ma polegać na większej ilości chwil ze słońcem, to właśnie się sprawdziło, ;:131 tylko ziąb trzyma się pazurami i nie chce ustąpić.
Masz rację, że na złodzieja nie ma rady. Nie pisałam o tym, ale po zimie stwierdziłam brak dwóch róż, w tym jednej z moich ulubionych o szkarłatnym kolorze kwiatków. ;:174 Pozostały po nich puste miejsca.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Maryniu - deptak mam w dwie strony, a obok biegnie ścieżka rowerowa, zaś po obu stronach są skwery i rabaty obsadzone roślinami kwitnącymi w różnych porach roku, w tym dużą ilością róż. Otoczenie jest naprawdę piękne, zadbane. ;:303 Muszę w tym roku się zmobilizować i zrobić trochę zdjęć najbliższej okolicy.
Fiołek o ciemnych liściach przypadkowo wpadł mi w oko, zapomniałam o nim, bo zawsze się chowa wśród innych roślinek.
Działka jest ogrodzona siatką, ale ona nie może być wyższa niż jeden metr, a przez taką wysokość nawet ja przelezę, gdy np. zapomnę klucza od furteczki. Dla złodzieja to żadna przeszkoda. ;:14
Dziękuję ;:167 i wzajemnie życzę dobrego tygodnia. ;:196

Aniu - pięknie dziękuję za taką wiązankę pochwał dla moich kwiatuszków. ;:180 Gdy będę na działce, przekażę im te pochwały w nadziei, że jeszcze bardziej się postarają.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Jagusiu - moja magnolia była krzaczkiem jeszcze w ubiegłym roku, jesienią obcięłam dolne gałęzie, formując ją w drzewko, a ona wcale się na mnie nie pogniewała i obsypała się bielutkim kwieciem. ;:333
Widocznie rośliny cebulowe wolą chłodną wiosnę, bo rzeczywiście zwłaszcza narcyzy bardzo ładnie się zapowiadają, tulipany również, naturalnie te, które zechciały wyjść spod ziemi. ;:7
Ja również bardzo lubię czas kwitnących drzew owocowych ;:303 , tylko w tym roku ciężko o zapylacze, którym jest zbyt zimno, a przede wszystkim nie lubią silnych lodowatych wiatrów. Zapewne o owoce też będzie ciężko. A szkoda. ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego tygodnia, Kochani. ;:4
jagusia111

Post »

Lucynko pierwiosnki się rozszalały, ale hiacynty najładniejsze. Takie puchate. Widać, że dobre papu dostały. Złodziejstwo to niestety dla niektórych sport narodowy. Nie przeszkodziłaby nawet 3 metrowa siatka. Jak ktoś chce ukraść to znajdzie sposób. Nawet kamerki by nic nie pomogły bo wizerunku opublikować nie można, a policja uzna małą szkodliwość czynu. A roślinek szkoda bo to i koszty, i niektóre trudno zdobyć, a poza tym człowiek się do nich przywiązuje.

U mnie też ziąb cały dzień, nawet koło 13 sypnęło grubym, mocnym śniegiem. Na noc zapowiada się spory mróz. Z nektarynek raczej nici w tym roku.

Pomidorki nie wyglądają źle. Wsadzisz troszkę głębiej i będzie ok. Gorsze zdarzało mi się reanimować.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, w pięknym mieście mieszkasz, zadbanym, czystym ;:215 Wokół zielono, kolorowo, pięknie ;:63 Aż miło wyjrzeć przez okno czy wyjść na spacer.
A na Twojej działeczce równie ślicznie i kolorowo ;:215 ;:215 Kolekcja narcyzów i pierwiosnków imponująca ;:167 Tulipanki za chwilę wystartują ;:65
A do złodzieja może karma wróci :wink:

Pomidory masz z trzy razy większe niż moje. Jak ogrzeje je słońce i wysmaga wietrzyk to zmężnieją ;:333

Dobranoc Lucynko ;:196 dobrego dnia jutro i całego tygodnia ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
jagusia111

Post »

Halszka trzymajmy kciuki żeby się ten złodziejaszek przynajmniej mocno pokłuł w za....k tymi różami. Może to go nauczy żeby po cudze nie sięgać.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko w pięknym i zadbanym mieście mieszkasz ;:333 Może wstyd się przyznać, ale jeszcze w nim nie byłam ;:oj
Złodziejowi oby ręce do d... przyrosły, dla takich ludzi nie mam litości :cry:
Na ostatnich zdjęciach pokazałaś, jaki masz gąszcz na działeczce i roślinek bez liku ;:215 Cesarska korona pięknie już kwitnie ;:333 moja i w tym roku pewnie nie da rady. Ma nawet kilka pączków, ale ciągle są poniewierane tym okrywaniem. Dzisiaj powtórka, tylko o 0,5 stopnia mniej, jak wczoraj. ;:223
Pozdrawiam gorąco i życzę dużo ;:3 ;:196 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko jakie masz śliczne okazy hiacyntów to pewnie zasługa złota gołąbkowego! ;:63
I jak dużo masz pierwiosnków, ogromne kępy! Wiesz pomyślałam, że jak złodziej widzi ta orgię kwiatów to pewnie myśli, że jak coś wykopie to nawet nie zauważysz. Oj naiwny! nie wie, że pańskie oko... ;:202 Nienawidzę złodziei to oni mnie pchnęli do szukania działki poza ogródkami działkowymi, a w efekcie końcowym do zamiany mieszkania na dom, ale i tak ich nie cierpię.
Pomidorki masz cudne i nie narzekaj tylko współczuję tego latania z rozsadą tam i nazad ;:306
Bardzo mi się podoba trasa spacerowa na działkę ;:167
Trzymaj się cieplutko i uważaj na siebie ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko Twoje pomidory wyglądają bardzo ładnie, moje przy nich to paralityki :lol:
Piękny kolorek mają te ciemne pierwiosnki. Pogodę przetrwamy, u nas dziś było znośnie, ale bez porannych przymrozków się nie obeszło.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Lucynko, a ja aż tak nie biegam z pomidorami. Rano je wystawiam do folika i już tam zostawiam aż do godzin popołudniowych. Foliak zamykam i mają tam cieplej niż zupełnie na zewnątrz i większy dostęp do światła niż w mieszkaniu. Chyba im to pasuje, bo mimo iż może nie są jakieś potężne, to wyglądają dobrze ;:108
Za takimi fiołkami latałam wczoraj i dzisiaj po lesie, ale niewiele ich znalazłam, ledwo sporą garstkę.
Sasankę masz prześliczną, ale teraz i ja mam taką. Właśnie dzisiaj ją dostałam :heja Szafirki białe mam od Ciebie i w tym roku już kwitną, bo w ubiegłym tylko pokazały szczypiorki ;:196 Mam na zbyciu pełne pierwiosnki, przynajmniej dwa. Jeśli nie masz takowy, to przy okazji jagodowca, mogę je dorzucić do paczuszki ;:108
Trzymaj się cieplutko, może w końcu doczekamy wiosny ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Kolejny słoneczny choć dość zimny dzień mija, na szczęście prawie bezwietrzny. Jednak noc zapowiada się z przymrozkiem, podobnie jak poprzednia.
Po biedzie pojechaliśmy na działkę, by wsadzić roślinki, które przyjechały od Halszki, ale zapomniałam wziąć aparat, tak więc ciepłych fotek nie będzie. Tak naprawdę to i tak nic nowego do fotografowania nie ma, może tylko poza kilkoma nowo rozwiniętymi kwiatkami narcyzów.
Pomidory kolejny dzień spędziły na balkonie, słońca miały pod dostatkiem, a nie wykazują się jakąś poprawą w swoim wyglądzie.
Sadzonki kwiatów na razie mają się dobrze i jest nadzieja, że doczekają połowy maja w dobrej kondycji. Jednak wszystkie ciągle wegetują w pokoju. A już dawno planowałam wywieźć je do tunelu. Wszystkie plany biorą w łeb przez tę zwariowaną pogodę.

Jagusiu - bardzo lubię hiacynty, ale pierwiosnki kocham za to, że zdobią całą działkę w czasie, gdy jeszcze brakuje innych kwitnień, a po przekwitnięciu tworzą zielone tło dla nowych kwiatków.
Dzisiaj nie odkryłam pustych miejsc po złodziejach, a masz rację, że żaden płot nie stanowi przeszkody dla złodzieja.
Myślisz, że pokłuł się różami? Obawiam się, że dobrze był zabezpieczony, wiedział wszak, po co przylazł. ;:108
Śniegu wprawdzie u nas nie było, natomiast mrozik owszem i zapowiada się kolejna taka nocna zmora.
Ty się martwisz o nektarynki, ja o morelki, a co będzie, zobaczymy. ;:218
Co do pomidorów, to nie mam złudzeń, zapowiadają się późne zbiory, jeśli w ogóle sadzonki przetrwają. Na wszelki wypadek już postanowiliśmy wspólnie z M, że do tunelu kupimy wczesnych na ryneczku.

Halszko - rzeczywiście włodarze nie lenią się i miasto jest zadbane, a moje osiedle pięknie zaaranżowane. ;:215 Zrobię więcej zdjęć w różnych porach roku, by pokazać, jak pięknie kwitną rośliny ozdobne, a szczególnie mnóstwo pachnących róż.
Dziękuję za słowa uznania dla moich kwiatuszków. ;:180
Co do pomidorów, to już się pogodziłam z gorszą ich kondycją niż ubiegłorocznych. Trudno, co będzie, to będzie.
Bardzo dziękuję za dobre życzenia i Tobie wzajemnie życzę ciepłego tygodnia pełnego słoneczka. ;:167

Halinko - istotnie, miasto jest zadbane, a tereny spacerowe naprawdę pięknie zaaranżowane. ;:303
Kochana, z racji wykonywanego zawodu zwiedziłam kawał Polski, i tak są miejsca, w których nie byłam i pewnie już nie będę. ;:131 Nie da się wszędzie być. Tym bardziej że ja kocham góry i najchętniej pisałam się na wycieczki właśnie w tamte okolice.
Koron nigdy nie okrywałam, jedynie nawozu im trochę więcej daję, a i tak tylko jedna się odwdzięcza kwiatkami. :|
U mnie też nocami przymraża, a we dnie słońce, co też nie jest dobre dla roślin.
Pozdrawiam wzajemnie i również słoneczka oraz ciepełka. ;:167

Marysiu - nie wiem, czemu moje hiacynty zawdzięczają swój wygląd, częściowo może gołębiom.
Pierwiosnków nareszcie mam tyle, ile zawsze chciałam mieć, bo nawet jeśli inne wiosenne się nie popiszą, to prymulki zawsze staną na wysokości zadania. ;:303
Właściciel zawsze pozna, co mu zginęło, a może lepiej byłoby nie poznać.... Najgorsze w tym wszystkim jest to, że ja się domyślam, kto stoi za zaginionymi roślinkami, ;:108 tylko muszę milczeć, bo nie złapałam na gorącym uczynku.
Sprawę pomidorów przemilczę, a trasa spacerowa jest rzeczywiście bardzo ładnie pomyślana i zagospodarowana.
Dziękuję za dobre życzenia i wzajemnie życzę Ci cieplejszej wiosny. ;:167

Dorotko - pomidory to tylko do zdjęcia ładnie zapozowały, w ogóle to ledwo się trzymają na swoich cienkich, rachitycznych nóżkach. ;:222
Te ciemne pierwiosnki to odmiana gruzińska, niezwykle plenna i jeśli nie masz, to możesz je mieć, tylko powiedz słowo.
Przymrozek i u nas był, ale dzień jasny i pełen słonecznych promieni, choć dość chłodny. ;:108

Iwonko1 - moje pomidory stoją poza foliakiem, zależy mi bowiem, by się hartowały. Do foliaka pójdą, gdy pogoda się poprawi i wówczas już nie będę ich wnosiła do mieszkania. Dzisiaj już nie biegałam z nimi, bo słońce operowało nieustająco. ;:3
Fiołki o ciemnych listkach są u mnie od zawsze, tylko jakoś tak dziwnie się przemieszczają i nigdy nie widzę ich w tym samym miejscu, a także nie tworzą większych kępek.
mam jeszcze czerwoną i białą sasankę, ale ani jedna, ani druga nawet pąków nie mają. :(
Pełne pierwiosnki z radością przygarnę, dziękuję. ;:196
Trzymam się jak mogę, dziękuję i Tobie również zdrówka życzę. ;:167

Ponieważ nie wzięłam na działkę aparatu, pokażę zdjęcia zrobione w niedzielę.

Obrazek

Zimny inspekt w towarzystwie domku dla pszczółek.

Obrazek

Omieg. W niedzielę zaczynał, dzisiaj ma już więcej kwiatków.

Obrazek

Lilie zaledwie wystawiły noski.

Obrazek

Pełnik europejski ma już ładne pąki.

Obrazek

Hostom noski na razie jeszcze nie zmarzły i oby tak zostało.

Obrazek

Obrazekphoto sharing
jagusia111

Post »

Lucynko, a zasilałaś czymś swoje pomidorki. One wyglądają na mocno głodne. Przydałoby się im dać nawozu w płynie bo samo słoneczko im nie wystarczy.
Fajny masz ten inspekt, tylko troszkę niewygodny bo niski. A czym on jest pokryty?
Widzę, że zaczynają się u Ciebie pojawiać roślinki, których nie znam i nie wiem jak wyglądają. Będę się bacznie przyglądać i pobierać nauki. Jak mnie coś zauroczy to może będę czynić plany zakupowe na przyszły rok.
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Lucynko pierwiosnki masz piękne dają tyle kolorków a te wysokie są super. .Moje pomidorki takie same jak twoje też latam z nimi na balkon i na okno i tak co dzień jak jest pogoda.A obiecuję sobie co roku że już nie będę siać tylko kupię parę krzaczków na targu .I co nie dotrzymuję słowa sama sobie :;230
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Lucynko podziwiam Twoje rabaty bo już o tej porze masz sporo kolorów. Hiacynty urzekające, dorodne wiec dbasz o nie, a u mnie ani jednego ... sama nie wiem czemu ale jesienią obiecuje sobie kupić cebule.
U nas też kilka dni było trochę słoneczka i udało się wystawiać siewki na hartowanie. Ale ... skończyło się i wciąż mamy przymrozki nocne, a za dnia bardzo zimne wiatry.
Hosty Twoje już na wierzchu ;:138
Oby tylko nie dopadł je przymrozek bo szkoda.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Lucynko, zawsze warto wybrać się na spacerek, zwłaszcza, że masz taki piękny deptak z kwitnącymi drzewami, a i rozległe rabaty obiecują piękne widoki ;:138
Na wiosennej działeczce niepodzielnie królują pierwiosnki, ale i kolekcja cudnych narcyzów ;:oj Niech zostaną na długo i przyrastają, z roku na rok zakwitając większą ilością kwiatów ;:215 , zamiast znikać.
Podobno od dzisiaj już tylko wiosna :tan , czego sobie i Tobie z całego serca życzę ;:196 ;:3
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”