Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10
Witajcie, u mnie wysiane pomidorki i papryki, seler - pierwszy raz więc nie wiem co z tego będzie a w gruncie groszek 

U mnie papryka i pomidory wysiane. Na swoją kolej czeka teraz rzodkiewka i sałata 

Nasionka wszystkich kapustnych skiełkowały po 2 dniach. Wczoraj przełożyłam do kubeczków. Oznaczone zapałkami: z czerwonym łepkiem kapusta, opalona brokuł, czysta kalafior. Wstawiłam po jednej etykietce z każdego gatunku (jakby pamięć zawiodła
).

Nawilżone nasionka bardzo kleją się do palców. Ja z wacika nabrałam nasionka na łyżeczkę i wykałaczką zsuwałam po jednym ziarenku do kubka.

Nawilżone nasionka bardzo kleją się do palców. Ja z wacika nabrałam nasionka na łyżeczkę i wykałaczką zsuwałam po jednym ziarenku do kubka.
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
u mnie tydzień temu wysiana sałata papryczki ostre (rzodkiewka w tunelu),
Wczoraj wysiane pomidory i papryki
W połowie tygodnia pójdzie bób i groszek do gruntu
Wczoraj wysiane pomidory i papryki
W połowie tygodnia pójdzie bób i groszek do gruntu

- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie papryczki wysiane jakiś czas temu niedługo będę pikować. niestety odmiany są pomieszane bo kilka razy wywaliła mi je kocica
Odkąd wylazły roslinki dała spokój. Wczoraj jednak wysiałam 20 odmian pomodorków i tego bym sobie nie darowała... kto by wiedział co jest co ? Dla tego codziennie brzegi doniczek pryskać będę dezodorantem śmierdzielem i jak na razie pierwsza noc była spoko
Kot omija wszystkie parapety
A powiedzcie mi, mieszkam w centrum. Od kiedy sadzić takie rzodkiewki i sałaty w grunt? Też chętnie zrobiła bym rozsadę. Zawsze sieję dopiero w maju do gruntu. I jeszcze jedno pytanie- dynie wieadomo, wrażliwe są na mróz i sadzimy je po ostatnich przymrozkach. ale czy ktoś z Was siał je do doniczek kartonowych i z nimi sadził w miejsce docelowe by przy wsadzaniu do gruntu nie ruszać korzeni? Pytam, bo mam nasionka dyni Atlantic i założyłam się z kolegą kto większą wyhoduje
Wiadomo, im większą sadzonkę posadzę, tym szybciej będzie kwitła itd....

A powiedzcie mi, mieszkam w centrum. Od kiedy sadzić takie rzodkiewki i sałaty w grunt? Też chętnie zrobiła bym rozsadę. Zawsze sieję dopiero w maju do gruntu. I jeszcze jedno pytanie- dynie wieadomo, wrażliwe są na mróz i sadzimy je po ostatnich przymrozkach. ale czy ktoś z Was siał je do doniczek kartonowych i z nimi sadził w miejsce docelowe by przy wsadzaniu do gruntu nie ruszać korzeni? Pytam, bo mam nasionka dyni Atlantic i założyłam się z kolegą kto większą wyhoduje

- FikuMiku
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
MENA515
ja siałam dynie do doniczek i dopiero rozsady do gruntu. Wyśmienicie się to udaje, ale pod pewnymi warunkami:
- jedno nasionko do jednej doniczki lub większego pojemnika po jogurcie i od razu do ziemi wsypywałam troszkę granulowanego obornika, ponieważ dynie są strasznymi głodomorami
- nie zmieniać dyniom mieszkanek, bardzo tego nie lubią - jedna docelowa przeprowadzka w zupełności wystarczy
- rozsadę hartować dozując naturalne słońce bez szyby, żeby roślinka od razu wywalona na dwór nie została poparzona (nie potrafię podać minimalnej ilości dni i godzin tego hartowania, ja starałam się wystawiać nawet przez 2 tygodnie dzień w dzień i w pierwszych dniach nie eksponować na słońcu, tylko stawiać w półcień)
- przed wsadzeniem ślicznej wyrośniętej rozsady na miejsce docelowe dobrze podlać ziemię w pojemniku/doniczce, żeby bryłka łatwo dała się wyjąć w całości bez uszkodzenia bryły korzeniowej
- przeprowadzić roślinkę do bogatej w składniki odżywcze ziemi - wsadzić baaaardzo delikatnie wraz z całą bryłą i zawartością pojemniczka
Powiedzmy, że na 4 tak posadzone, jedna robi kaput.
Doniczek torfowych ani tutek po srajtaśmie nie polecam, wcale nie rozkładają się tak szybko, a tylko kłopot z podlewaniem siewek i rozsady
pozdrawiam serdecznie znad puree z dyni wyżej opisanym sposobem uprawianej w ogródku. Mniam
ja siałam dynie do doniczek i dopiero rozsady do gruntu. Wyśmienicie się to udaje, ale pod pewnymi warunkami:
- jedno nasionko do jednej doniczki lub większego pojemnika po jogurcie i od razu do ziemi wsypywałam troszkę granulowanego obornika, ponieważ dynie są strasznymi głodomorami
- nie zmieniać dyniom mieszkanek, bardzo tego nie lubią - jedna docelowa przeprowadzka w zupełności wystarczy
- rozsadę hartować dozując naturalne słońce bez szyby, żeby roślinka od razu wywalona na dwór nie została poparzona (nie potrafię podać minimalnej ilości dni i godzin tego hartowania, ja starałam się wystawiać nawet przez 2 tygodnie dzień w dzień i w pierwszych dniach nie eksponować na słońcu, tylko stawiać w półcień)
- przed wsadzeniem ślicznej wyrośniętej rozsady na miejsce docelowe dobrze podlać ziemię w pojemniku/doniczce, żeby bryłka łatwo dała się wyjąć w całości bez uszkodzenia bryły korzeniowej
- przeprowadzić roślinkę do bogatej w składniki odżywcze ziemi - wsadzić baaaardzo delikatnie wraz z całą bryłą i zawartością pojemniczka
Powiedzmy, że na 4 tak posadzone, jedna robi kaput.
Doniczek torfowych ani tutek po srajtaśmie nie polecam, wcale nie rozkładają się tak szybko, a tylko kłopot z podlewaniem siewek i rozsady

pozdrawiam serdecznie znad puree z dyni wyżej opisanym sposobem uprawianej w ogródku. Mniam

Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Na rozsadę rzodkiewki potrzeba taki pełny tydzień .
Dzisiaj wysiejesz , jak przyjdzie zapowiadane ocieplenie wysadzisz .
W kartonowe nie siałam , ale w takie tabletki torfowe pęczniejące .
Przy wysadzaniu rozrywam nazwę to siateczka . Moim zdaniem to może
przyduszać korzenie . Te kartonowe też bym rozerwała .
Jeśli korzenie dobrze przerosną bryłkę ziemi łatwo się wyjmuje .
Przed wysadzaniem dobrze podlać .Wyćwiczyłam się przy rozsadaćh i idzie mi
dobrze wyjmowanie z pojemnika . Opukuję ściany i dno pojemnika tak by rozsada
odstała od ścianek , podkładam dłoń , na którą wyjmuję rozsadę . Nie do góry a w
dół . Obserwuję , jeśli wychodzi w całości to ok , w przeciwnym wypadku należy więcej
podlać i za jakiś czas powtórzyć .
Dzisiaj wysiejesz , jak przyjdzie zapowiadane ocieplenie wysadzisz .
W kartonowe nie siałam , ale w takie tabletki torfowe pęczniejące .
Przy wysadzaniu rozrywam nazwę to siateczka . Moim zdaniem to może
przyduszać korzenie . Te kartonowe też bym rozerwała .
Jeśli korzenie dobrze przerosną bryłkę ziemi łatwo się wyjmuje .
Przed wysadzaniem dobrze podlać .Wyćwiczyłam się przy rozsadaćh i idzie mi
dobrze wyjmowanie z pojemnika . Opukuję ściany i dno pojemnika tak by rozsada
odstała od ścianek , podkładam dłoń , na którą wyjmuję rozsadę . Nie do góry a w
dół . Obserwuję , jeśli wychodzi w całości to ok , w przeciwnym wypadku należy więcej
podlać i za jakiś czas powtórzyć .
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Nie siejcie nic do tych kartonowo-papierowych doniczek. Ja jednego roku straciłem część rozsad dyniowatych, bo one pleśnieją, rozpadają się, wyciągają wilgoć roślinom lub robi się w nich błoto, bo nie przepuszczają wody. Doniczki, które mi zostały powędrowały na kompost.
- Andrzejsson
- 100p
- Od: 4 mar 2018, o 23:59
U mnie dziś pomidory. Z doświadczeń poprzednich lat uważam, że koniec marca to optymalna pora na siew pomidora gruntowego.
"Artificem commendat opus"
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
A ja sobie jchwalę te doniczki. Ze zwykłych doniczek traciłam część rozsady.--julian-- pisze:Nie siejcie nic do tych kartonowo-papierowych doniczek. Ja jednego roku straciłem część rozsad dyniowatych, bo one pleśnieją, rozpadają się, wyciągają wilgoć roślinom lub robi się w nich błoto, bo nie przepuszczają wody. Doniczki, które mi zostały powędrowały na kompost.
Dyniowate sadzi się głębiej, niż rosły w doniczce - aż po liścienie. Wtedy diniczki nie wystają ponad glebę i nie wyciągają wilgoci, a dodatkowo roślina wypuszcza więcej korzeni.
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
Ja korzystałam i też było ok. Żadnych strat, chyba że ślimaki zjadły. Teraz sieję później do wytłoczek po jajkach i tez jest ok.kuneg pisze:A ja sobie jchwalę te doniczki. Ze zwykłych doniczek traciłam część rozsady.--julian-- pisze:Nie siejcie nic do tych kartonowo-papierowych doniczek. Ja jednego roku straciłem część rozsad dyniowatych, bo one pleśnieją, rozpadają się, wyciągają wilgoć roślinom lub robi się w nich błoto, bo nie przepuszczają wody. Doniczki, które mi zostały powędrowały na kompost.
Dyniowate sadzi się głębiej, niż rosły w doniczce - aż po liścienie. Wtedy diniczki nie wystają ponad glebę i nie wyciągają wilgoci, a dodatkowo roślina wypuszcza więcej korzeni.
- Adek9193
- 10p - Początkujący
- Od: 19 sty 2020, o 09:17
Ja natomiast w sobote wysiałem do pojemniczków po lodach : selera, pora, pomidorki (rózne które mi zostały z lat poprzednich) , kalarepke, oraz kapuste.
Zastanawiam się czy nie spróbowac w tym roku wysiac oberżyny
jak sadzicie?
Zastanawiam się czy nie spróbowac w tym roku wysiac oberżyny

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Na pytanie, czy coś wysiać może być tylko jedną odpowiedź - spróbuj
termin na oberżynę jest jeszcze ok.
Dziś wysiewam rozsadę sałaty lodowej na lato i może masłowej Saby, bo nie ma tendencji szybko kwitnąć.
I owies wielkanocny
Zauważyłam, że niedawno siany szpinak i rzodkiewki już skielkowały w gruncie, mimo chłodów.

Dziś wysiewam rozsadę sałaty lodowej na lato i może masłowej Saby, bo nie ma tendencji szybko kwitnąć.
I owies wielkanocny

Zauważyłam, że niedawno siany szpinak i rzodkiewki już skielkowały w gruncie, mimo chłodów.

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Andrzejsson
- 100p
- Od: 4 mar 2018, o 23:59
Ja nawet nie miałem jak posiać szpinaku bo ziemia ciągle twarda. Na dodatek zmarzła przycięta lawenda, co za kropny miesiąc, niech się już kończy.
"Artificem commendat opus"
-
- 200p
- Od: 5 maja 2019, o 17:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie już dzisiaj posiana marchewka, pietruszka, groch, szpinak, salata, rzodkiewka. Dodatkowo wysadzone prawie 200 porów
. Jutro kolejne nasadzenia i wysiew, nie ma na co czekać