Ojjj dzisiaj robiłam polowanie na Ogrodnice ojjj rozszalały się te małpy w słońcu, a ja je tłukłam bez litości .Nawet Wojsiłka zrobiła sobie z jednej obiad czy podwieczorek no nie wiem
Rozkwitła cudna piwonia chyba Coral charm jeden kwiat jak w ubiegłym roku ,ale jaki wielki niczym Itohowy
Maigold dalej czaruje teraz dołączyła do niego Etude rosnąca za ogródkiem w pokrzywach nie pojona i nie dokarmiana a radzi sobie wspaniale
Powoli wreszcie rozkwitają piwonie i dzwonki brzoskwiniolistne
Witam wszystkich miłych gości w ten świąteczny wieczór Na różach mszyc coraz mniej bo wiadomo są głodomory które sie nimi zainteresowały .Teraz tez przyszedł czas na czarne mszyce z Maruny a jest tego sporo .W tym roku nawet na hortensjach pojawiły sie mszyce .Kurcze co za rok
BEATKO mam jeszcze jednego białego goździka takiego ze srebrnymi listkami .Niech sie rozmnażają te Maruny one lubią słoneczko ale i w półcieniu też dobrze rosną. Moje gdzieś wybyły ,ale niech tam ,mam sporo innych kwiatów,a w razie czego powiem bratu u niego sie fajnie mnożą.Tak samo jak w tym roku słabo rośnie Dębik ośmiopłatkowy on też chyba uwielbia słonko, bo na razie jest marny zakwitł zaledwie dwoma kwiatami
KRYSIU 
chyba całkiem zrezygnuje z jeżówek, bo nawet ta która sie tak długo broniła - Echinacea też mi ja dopadły i w sumie nie mam ani jednej a jesienią miałam takie dorodne sadzonki gdy dawałam je do donic. Cóż nic na siłę .Gęsiówkę wreszcie odkryłam i na tej rabacie ma spokój także inne rośliny też nie są atakowane tam przez ślimory Mam tam też posadzoną Bletille i super przezimowała i będą kwiatki już sie cieszę .Dzisiaj też trochę pokropiło ,ale podobno na noc zapowiadają jakieś anomalie oby bez przytupu
BASIU dzisiaj Niszczylistka sobie szalała ja również z nią

i nie darowałam małpie, wcale kiedy widziałam je w niedwuznacznej sytuacji

w locie dostawały w łeb, a szczególnie upodobały sobie dzisiaj skalnicę tę na biało kwitnącą
FLORIANIE dobra organizacja wszystko musi się zmieścić

ale coraz trudniej pomieścić wszystkie rośliny bo róże mocno sie rozszalały.Wiem że Itohy mają swoje macki okropne, bo jedną przesadzałam, a jedną oddawałam w dobre ręce ,a rosły dopiero 2 lata .Ich korzenie idą na 1/2 m albo więcej długości gorzej niż różane
ADRIANNOVeronica prostrata to płożący przetacznik ale ma cudne błękitne kwiaty .Mam jeszcze dwa wyższe przetaczniki w kolorze blue .Podobno pogoda ma się poprawić ,ale z pewnością z jednej anomalii w drugą, teraz chociaż można nacieszyć się różanymi kwiatami ,a potem w sekundzie będą mdlały
życzę wszystkim udanego weekendu