Kawon (arbuz) - część 11
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Jeśli chodzi o odmiany dostępne w zwykłych sklepach to niestety nie ma wielkiego wyboru niestety. Króluje Mini Love i Sugar Baby i Red Star. A ceny nasion wysokie 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślałem że coś nowego tam jest
Jedynie ten red star fajny, mialem go już rok temu.

Tak, widziałam.kylo pisze:Tak swoją drogą, to widzieliście kiedyś w sprzedaży szczepione sadzonki arbuzów albo w ogóle coś w stylu ogórek, pomidor? Ja nawet zwykłych arbuzów nie widziałem, ale odwiedzam tylko jeden sklep ogrodniczy.
Jest sklep online, który sprzedaje szczepione owoce i warzywa.
Z arbuzów mieli Fabiolę i Mini Love. 14 zł za sadzonkę. Kupujesz wcześniej - wysyłka w maju.
Z tego co widziałam Fabiola już nie jest dostępna a Mini Love w ogóle zniknęło z oferty.
Widać mają na to popyt - mimo znacznej ceny.
xxx
U mnie też się wydarzyła arbuzowa tragedia.
W dzień wynoszę wszytkie sadzonki do tunelu a na noc zabieram do domu.
Dziś w tunelu temperatura była 35+ więc okienka i drzwi otworzyłam na ościerz... no i ptak mi tam wleciał.
A za ptakiem kot. I tak się tam kotłowali, że strącili karton z sadzonkimi arbuzów. 22 doniczki.
Zleciały na ziemię i w związku z tym, że ziemia była podsuszona (miałam je dziś wieczorem podelwać) to się wszytko wysypało z doniczek.
Odrazu wszystko posadziłam z powrotem, dosypłam świeżej ziemi, na szczęście roślinki się nie połamały.. ale i tak nie wiem co z tym będzie.
Sadzonki młodziutkie, jeszcze bez liści właściwych. Nie wiem jak sobie poradzą z takim stresem. Posadziłam je dziś trochę głębiej (nie wiem czy dobrze zrobiłam

W razie czego mam jeszcze Asahi, Rosario i Sugar Baby w doniczkach. Właśnie zaczęły wychodzić z ziemi ale w tej partii, która dziś miała wypadek jest 5 innych odmian na których mi zależało (Black Pearl, Yellow Lady, Złoto Wolicy, Sweet Crimson i Cream of Saskatchewan).
Tak wyglądają teraz.

-
Przeżyją, będzie dobrze. Ważne, że się nie połamały. Nasiona masz z Awn? Bo tam wysyłałem właśnie te odmiany 

-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Po remanencie zrobiło się pusto w inkubatorze
Zostało w sumie 25 sztuk melonów i arbuzów
Ale o dziwo miałem dwa szczepieniaki Caroliny Cross i obie żyją i już zaczynają rosnąć... Zobaczymy jak w tym roku pójdzie z tymi olbrzymami
Dwie palety nowych wysiewów już grzeją się nad routerem TV. Podkładki dziś poszły na ręczniczki...
Trzymajcie kciuki za sesję poprawkową

Ale o dziwo miałem dwa szczepieniaki Caroliny Cross i obie żyją i już zaczynają rosnąć... Zobaczymy jak w tym roku pójdzie z tymi olbrzymami

Dwie palety nowych wysiewów już grzeją się nad routerem TV. Podkładki dziś poszły na ręczniczki...
Trzymajcie kciuki za sesję poprawkową

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Oby nie było rewelacji i wszystko ładnie nadgoniło.
Jaką metodą będziesz szczepić, bo nie ukrywam, że również bym popróbował szczepić ale taką metodą, którą w obecnym czasie ma jakieś szanse czy sens, jakby choć jedno się udało.
Jaką metodą będziesz szczepić, bo nie ukrywam, że również bym popróbował szczepić ale taką metodą, którą w obecnym czasie ma jakieś szanse czy sens, jakby choć jedno się udało.

-
Trzymam kciuki, żeby sezon się udał 
U mnie około 30 sztuk już w foliaku, jutro znów trochę tam zaniosę, bo już wychodzą z doniczek. Dosiałem jeszcze Bingo i Sugar Baby, bo nic nie zaczęło kiełkować

U mnie około 30 sztuk już w foliaku, jutro znów trochę tam zaniosę, bo już wychodzą z doniczek. Dosiałem jeszcze Bingo i Sugar Baby, bo nic nie zaczęło kiełkować

-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
BobejGS pisze:Oby nie było rewelacji i wszystko ładnie nadgoniło.
Taką samą jak poprzednio - na jeden liścień. Jak wszystko idzie jak powinno to po 6 dniach sadzonki zaczynają już rosnąć po szczepieniu. Tak jak te kilka co mi zostało.
Aby się cokolwiek udało proponują abyś zastosował się do reżimu opisanego kilka postów wyżej (po angielsku) - to jest dobra metodologia.
Jakie błędy popełniłem? Hmm... nałożyło się chyba kilka, stąd porażka. Do 3 dnia miałem 100% sadzonek z pełnym turgorem i nagle po jednej nocy BOOM...
Muszę to wszystko przeanalizować i wyeliminować przyczyny porażki przy poprawce.
Szczepione już w foliaku?--julian-- pisze: U mnie około 30 sztuk już w foliaku, jutro znów trochę tam zaniosę, bo już wychodzą z doniczek.(

Ja niestety w drugiej turze zrezygnowałem z nowych odmian i postawiłem na odmiany, które sprawdziły mi się w poprzednich sezonach - pól na pól wczesnych i późniejszych: Asahi, Producer, Crimson Sweet i Giant, Alibaba, Alibaba Ciemna, Rosyjski (jemu nie odpuszczę), Złoto Wolicy, Rosario, Carolina (dam jej 2 szansę).
-
Szczepione w domu w akwarium
Wyglądają na razie spoko, ale nic nie mówię, bo różnie może być, zwłaszcza, że eksperymentowałem z metodami szczepienia.
Rosyjski jest super, oby powtórzył cechy odmiany i taki pozostał. Myślę, że to F1 nie było, bo dostałem nasiona z AWN i one były WZ, więc chyba odmiana ustalona 

Mam małe pytanie. Czy warto jeszcze wysiać nasiona arbuza. Mam rosario i się zastanawiam czy aby nie za późno.
-
Siej, ja dzisiaj też dosiewałem. 

Moim zdaniem warto siać. Znam przypadki siewu do gruntu w maju i ludzie mają plony, więc jeśli chodzi o rozsadę to czemu nie. Wschody miałem niemal 100 %, więc zostało trochę nasion i też dzisiaj wysiałem. Będzie rezerwa w razie czego 

- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
wokan oczywiście 3mam kciuki ;)
Moje się nieco powyciągały ale wczoraj przesadzałem głębiej w doniczki i stoją teraz w chłodniejszym miejscu.
Niestety w sprawie tych roślinek ze zdjęcia nie podpowiem bo nie wiem
ale faktycznie wygląda to źle ;/
Moje się nieco powyciągały ale wczoraj przesadzałem głębiej w doniczki i stoją teraz w chłodniejszym miejscu.
Niestety w sprawie tych roślinek ze zdjęcia nie podpowiem bo nie wiem

Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Merkor a gdyby je tak posadzić w ziemi ogrodniczej a nie w samym piasku?
Przecież to już duże rośliny i potrzebują jeść.
Kwarc to żadna odżywka dla nich.

Witam, jestem Adam.