Cynamon - zmiany na liściach

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 sty 2020, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Cynamon - zmiany na liściach

Post »

Cynamon kupiony w zeszłym roku, najpierw się aklimatyzował, po czym zaczął puszczać przepiękne, wielkie liście - większe dwukrotnie, niż te z którymi przyjechał do mnie. Po czym mamy zimę, okno południowe ale i tak słońca niewiele. I nagle nowe liście, które jeszcze puszczał, zaczęły robić się takie jak na zdjęciach poniżej. Podlewałem z delikatnym dodatkiem cynku, manganu i żelaza, ale nie pomogło.
Obrazek

Następnie liście zaczęły obumierać, zaczynając od koniuszków, idąc do łodyżki - na dwa sposoby. Z widoczną granicą obumierania (wysychania) i z płynną granicą - co widać na poniższych zdjęciach. Dotyczy to tak nowych liści, białawych, jak i starych liście - całkowicie ciemnozielonych.
Obrazek
Obrazek

Mam kilka hipotez:
1. za ciemno zimą...
2. przelany zimą...
3. jakaś choroba...

Nie ma nia nim żadnych widocznych objawów szkodników - chociaż mam w domu przędziorki obecnie na innej roślinie, tutaj nie widać, nawwet pod mocną lupą przeglądałem liście. Co to może być i jak uraować roślinkę... Proszę o pomoc !
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cynamon - wiele symptomów, ale co mu jest... ?

Post »

A w ogóle przesadziłeś go nowego podłoża po zakupie?
Jakiego w ogóle nawozu używasz? Nie ma nic gorszego niż kombinowanie z nawozami oraz samym dawkowaniem.
To jest ewidentny objaw chlorozy, problem może leżeć w zbyt małej dawce nawozu, nieregularnym nawożeniu, nieodpowiednim nawozem, złym pH podłoża.
Osobiście przesadziłbym do nowego podłoża oraz robił opryski liści preparatem przeciwko chlorozie. Po trzech tygodniach od przesadzenia, zacznij nawozić mineralnym (żaden Biohumus) nawozem do roślin zielonych, regularnie co drugie podlewanie. Woda do podlewania musi być miękka.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Re: Cynamon - zmiany na liściach

Post »

Nie przesadziłem... wyglądało bardzo profesjonalnie prawdę mówiąc (nie było kupowane w hipermarkecie).
Nawóz (bez marki): 15% N / 2,1% Tlenek Magnezu / 0,7% żelazo

Tylko zastanawiam sie, czy dawanie tego zimą, kiedy roślina miala mniej swiatla i ledwo co zyla, w ogole mialo sens...
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No cóż, tak się właśnie kończą podstawowe błędy uprawowe.

Rośliny przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie.
Nie kombinujemy z nawozami jeśli nie mamy większego doświadczenia. Roślinę masz od roku, czyli od wiosny do jesieni zeszłego roku powinieneś nawozić regularnie mineralnym nawozem, zgodnie z zaleceniami producenta. Marketowe nawozy nie są akurat złe. Do amatorskiej uprawy, spokojnie wystarczają.
Jak napisałem wyżej, przesadź bezwzględnie do nowego przepuszczalnego podłoża, standardowej mieszanki ziemi uniwersalnej oraz rozluźniacza.
Od razu rób opryski liści nawozem przeciwko chlorozie - opryski kontynuuj dopóki nie ustąpią objawy. Po 3 ok. tygodniach zacznij już normalnie nawozić mineralnym nawozem. Podlewaj wyłącznie miękką wodą.

Nawóz bez marki i świadczyć, że jest profesjonalny???
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bardzo dziękuję za radę :)
Natomiast co do marki nawozu... on ma markę! Tylko, że jej nie podałem.

Podsumowując: nie namówisz mnie na podanie marki nawozu, bo boję się o swoje konto i swój post.
A za bardzo słuszne rady - dziękuję! Już się zabieram za przesadzanie.

Zmoderowano - to nie miejsce na takie dyskusje/N.
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Cynamon już przesadzony. I jednak zupełnie nie było potrzeby go przesadzać - korzenie ma zdrowe, były dużo mniejsze niż doniczka w której był, a ziemia była przygotowana pod cynamon idealnie - torf z kawałkami tłucznia (chyba palonej gliny), przemieszany z małym żwirkiem. Jak wspomniałem, to nie była lekka ziemia produkcyjna z hipermarketu. Dzięki przesadzeniu tylko (i aż) potwierdziłem, że to faktycznie jedynie chloroza. :)

PS. Zmoderowano kolejny raz, zapraszam do przypomnienia regulaminu forum, par. 2.1 d. i e. oraz 2.3/N.
Teo44
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No i mamy sukces ;) Wiele nowych, pięknie czerwonych liści. Poza żelazem swoje tez pewnie zrobiło więcej światła, którego musiało mojemu cynamonowi brakować.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”