Róże na wydmie

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Róże na wydmie

Post »

Czyli Twój syn i ja mamy podobny gust, uwielbiam takie róże :wink: :wink: chociaż te bardzo jasne, białe i kremowe również lubię ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, jedne i drugie zdjęcia robiłam ja, więc dlatego są do siebie podobne ;:306
Może za bardzo zanudzam tymi różami, ale to są moje ulubienice ;:167
Gosiu nie zamówiłam, bo to bym chciała jest na chwilę obecną niedostępne., Poza tym muszę mieć miejscówkę zanim zamówię kolejną pannę.
Ciekawa jestem, czy wyjedziemy z Daglezji z pustymi koszami ;:306

Obrazek

Seba, mam u siebie jedną różę okrywową Swany, której nie polecam. Moja wypuszcza bardzo długie pędy i słabo pokrywa rabatę. W ubiegłym roku przesadziłam ją przed ogrodzenie w pełne słońce, ale nie mogę jeszcze nic powiedzieć czy ta zmiana wyjdzie jej na dobre.
Róże okrywowe najlepiej kwitną jeżeli mają sporo słońca, więc zachodnia skarpa może być trudnym miejscem. Warto wybrać żelazne róże z ADR. Mogę powiedzieć co mi się podoba. Stadt Rom obficie ciągle kwitnąca odmiana o łososioworóżowej barwie. Satina następczyni odmiany The Fairy. Obficie kwitnąca o umiarkowanym zapachu. Bienenweide Rot nowa odmiana Tantau, miododajna, ale chyba ma problemy z powtarzaniem. Ze starszych Aspirin Rose.

Obrazek

Natalko, ta róża ma piękny zapach i jest zdrowa. :D

Obrazek

O rety co się dzieje początek lutego a tu kwitną krokusy. ;:oj

Obrazek

I pierwiosnki

Obrazek

Obrazek

Przebiśniegi

Obrazek

Obrazek

Ciemierniki czekają na trochę więcej słońca

Obrazek

Obrazek

A róże mają pąki od zeszłego roku, z małym dodatkiem :evil:

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ciekawe czy te pąki róż się rozwiną ;:oj moja ciocia znalazła przedwczoraj kwitnącego żonkila, więc już nic mnie nie zdziwi ;:224
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aniu, sporo masz odmian z drobniutkimi kwiatami. Takie różyczki są naprawdę urocze i bardzo obficie kwitną.
Coraz częściej czytam o przycinaniu róż przed zimą. Chętnie też bym tak robiła, ale jakoś się boję i przycinam wraz z kwitnieniem forsycji, czyli zgodnie ze starą szkołą. Czy przycinasz jesienią na wysokość docelową, czy też zostawiasz trochę wyżej, żeby w razie czego dać należne żniwo zimie?
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ania, róże, które mają pączki przez cały rok to już prawdziwe rarytasy :lol: a drobniutkie to naprawdę wdzięczne odmiany, bo kwitną praktycznie bez przerw.
A tak poza tym to wiosna rozkręca się na całego. Nawet urocze mini bratki zakwitły. Ciemierniki mamy na tym samym etapie. Tylko białe wyglądają na odrobinę bardziej wyrywne. Czekamy na rozwój sytuacji. Wczoraj miałam - 10 C w nocy, w dzień 6C na plusie. Szaleństwo.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

U mnie w tym roku bratki w donicach przezimowały bez szwanku. Mają taki sam kolor jak Twoje ;:333
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Musisz mieć bardzo ciepło w ogrodzie skoro krokusy już kwitną :D Dziękuje za pomoc. Z tych, które poleciłaś najbardziej podoba mi się Satina i chybą ją posadzę :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu cudne portrety róż z lata. ;:oj Zimowy pąk, bratki i krokusy, też piękne, choć dziwne sąsiedztwo. ;:173 Może jednak mrozów już nie będzie i nawet pąk różany się rozwinie. ;:131
Muszę skorzystać z Twojego doświadczenia i też przycinać trochę róże jesienią. Dwumetrowe baty Chopina przy oknie wyjątkowo mnie denerwują. Liście różane nadal wiszą, więc zetnę szybko. :roll: Sabinka pokazała prawie kwitnącą forsycję. ;:306
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale ja nie mówiłam, że zdjęcia są podobne, tylko, że Twój ogród nie różni się wcale od tamtego :D
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalio, nie dam szans tym pąkom na rozkwitnięcie. Pójdą pod sekator :D

Obrazek

Wandziu, kolejny rok przycinam moje róże jesienią, ale nie na wysokość docelową, tylko trochę , tak o 1/3. Staram się usunąć im większość liści, żeby choroby nie roznosiły się po całym ogrodzie.
Mam wtedy mniej roboty na wiosnę. Takie traktowanie róż podpatrzyłam na filmie u Hyżego.

Obrazek

Sabinko, u mnie wiosna na całego. Prace ogrodowe w pełni. Zaczęłam już cięcie róż.

Painted Lady

Obrazek

Moniko, mam wrażenie, że moje bratki są wieloletnie ;:306

Frozen Planet

Obrazek

Seba, mój ogród do ciepłych nie należy, ale ten rok jest wyjątkowy ;:oj

Obrazek

Sabinko, róże jesieną przycinam z kilku powodów. Większy porządek na rabatach. Mam dostęp i mogę łatwo zakopczykować. Obserwowałam też sporo uszkodzeń długich pędów przy silnym wietrze. Moje forsycje też będą kwitły lada chwila. ;:oj

Flore Pleno

Obrazek

Gosiu, musisz do mnie w końcu zajrzeć, bo jest różnica ;:306

Obrazek

Prace ogrodowe idą pełną parą. Zaczęłam cięcie róż. Na pierwszy ogień poszły historyczne kwitnące raz. Usunęłam im uschnięte pędy i owocostany. To taka kosmetyka, ale roboty sporo wszak to różane potwory. Teraz jestem na etapie rozgarniania mini kopczyków i sprzątania rabat. Myślę, że zasadnicze cięcie będę robić w weekend. Nie ma na co czekać, bo niektóre odmiany rozwijają już liście.

Alida

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pracowicie u Ciebie jest i będzie - trzymam kciuki za realizację wszystkich planów ;:215
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

:wit Aniu wspominkowe róże cudeńka. Ja też jesienią tylko trochę przycinam róże, porządne cięcie wiosną. A porady P. Hyżego bardzo cenię. Mam od niego 3 różyczki, jedna-Maxim dostępna chyba tylko u niego. Pozdrawiam.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj i dziś pogoda nie pozwoliła na prace w ogrodzie. Przebiegłam tylko szybko zobaczyć co nowego kwitnie, ale bez robienia zdjęć. I tak ledwo co zdążyłam przed deszczem zerwać trochę rukoli na obiad. Wygląda na to, że moja rukola jest byliną ;:306 Dzieci trochę narzekały, że siermiężna, ale zniknęło wszystko.

Natalio, planów mam sporo, ale wiąże się to ze sporymi wydatkami. Czeka mnie poszerzenie rabaty i wymiana palisady.

Blue Note

Obrazek

Kasiu, nie mam żadnej róży od P. Hyżego. Przeglądałam ofertę, ale jakoś nic mi nie wpadło w oko. Może skusiłabym się na jakąś różę sztamową, jednak moje złe doświadczenia powstrzymują mnie przed zakupem.

Obrazek

Korzystając z braku nowych zdjęć jeszcze kilka wspomnieniowych z Europa- Rosarium.
Dziś kilka mało znanych róż Dr. Johanna Schmadlaka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Aniu wspaniała kolekcja irysów, marzy mi się taka od dłuższego czasu :)
Ja też zacząłem ciąć róże, a to mozolna praca i nie za bardzo za nią przepadam. Gdyby tych kolców nie było ;:224
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Seba, mam bzika na punkcie irysów żyłkowanych i szafirków. Niestety nie wszystkie odmiany irysów dobrze rosną. Część jest praktycznie jednoroczna. Zawiązują nasiona i wysiewają się, ale nie doczekałam jeszcze kwitnących siewek.
Jak się ma wprawę to szybko idzie. Najgorsze jest, że co gałąź, to decyzja ;:306 Jak zmarzną do kopczyków to jest łatwo. Gdy dobrze przezimują trzeba zamknąć oczy i ciąć mocno, tak jak zalecają w książkach. Zostawienie za dużej liczby oczek powoduje, że róża rośnie na samej górze, a dół jest łysy.

Dziś udało mi się wskoczyć na chwilę do ogrodu, w oknie pogodowym, pomiędzy kolejnymi śnieżycami. Została mi ostatnia rabata do sprzątnięcia i rozgarnięcia kopczyków. Przeszkadzała mi w tej robocie Star Profusion. Najpierw postanowiłam usunąć tylko same liście. Po chwili mi się znudziło i chwyciłam za sekator. Cięcia było sporo. Mam nadzieję, że nie zaszkodziłam jej przed dzisiejszym mrozem.
Zdjęcia jeszcze wspominkowe z Europa - Rosarium.
Moje ukochane róże mchowe.

Goethe

Obrazek

Césonie

Obrazek

Communis

Obrazek

Henri Martin

Obrazek

White Bath

Obrazek

Obrazek