Opowieści z mchu i paproci

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p
Od: 21 cze 2006, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Opowieści z mchu i paproci

Post »

Cud , miód pogoda od poniedziałku do czwartku była u nas. Z najpiekniejszą i najcieplejszą środą , choć ciut wietrzną. Wszystkie gotowe na to krokusy wystawiły pyszczki do słonka i szeroko rozpostarły płatki. Takie mini słoneczka na rabacie :)

Obrazek . Taki dzień w lutym to rarytas dla moich pracusi, więc obudziły sie i heja do pracy !
Od : ,,jakoś się wcisnę !"

Obrazek

Obrazek, po ,,..każdy kwiatek zajęty:

Obrazek
aż do : ,,...po pracy trzeba sobie poleżeć ..."
Hahahaha! Nie , nie pszczółki mają charakterki, ale w pracy sie nie obijają.
Obrazek

Tak korzystały z poidełka żeby zanieść wodę do ula
Obrazek
i w zbliżeniu:

Obrazek
Leszczyny z rana przykryte gęstą diamentową rosą już w południe oferowały owadom sowicie zaopatrzoną stołówkę
Obrazek
więc korzystały.

Obrazek

Ciepłe promienie słońca wybudziły też inne śpiochy, które coraz śmielej zdejmują zimową kołderkę :)
Obrazek taki jakiś dziwny tulipanowy grubasek ...
i tylko oczko ogrodowe śpi jeszcze w najlepsze, bo słonko nie wspina się jeszcze tak wysoko żeby je rozgrzać, ale to już kwestia dni.......
aż z takiego stanu zimowego
Obrazek przybierze znacznie piękniejszą wiosenną szatę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na działce! - PEŁNY ODLOT
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Dzisiaj zimnio już i wiatr jakiś taki nieprzyjemny. Pracusie zabarykadowały sie w ulu i na plastrach uzupełniaja energię. Może ze dwa ,,nosy" wysunęły się lekko na wylotek sprawdzić ,,...co tam panie w polityce...." hihihi ( a raczej w pogodzie)
A ja na pocieszenie trafiłam wśród dzisiejszych zakupów takie ,,cóś "

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dalia wg Pani ogrodnik sprzedawcy jest takim cudakiem, który każdy kwiatek na krzaczku ma inaczej ubarwiony. Pożyjemy, zobaczymy. A miałam dalii nie sadzić ! ;:124
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne zakupy ! Dalia bardzo ładna ! ;:oj
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Dobry wieczór. Bardzo ładnie i ciekawie u Ciebie.
Dalia z każdym kwiatkiem innym? ;:oj Jeśli naprawdę tak będzie, to niezła ciekawostka.
Ale te liatry piękne!

Pozdrawiam! ;:167
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Witam :D
Piękne foteczki Ewcia wrzuciłaś :D Czyli wiosennie nie tylko u mnie ;:306
No i nowe roślinki będą :D Super. Ja również jak co roku będę musiał coś dosadzić u siebie :D Mimo, że ostatnio już mówiłem,że nie będę nic więcej na razie dosadzał. Bo to co mam rozrasta się... Ale jak nie kupić choć jedną małą roślinkę ?! :;230 Jedną oczywiście w przenośni :D
Pozdrawiam :)
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Dokładnie taki zestaw liatr kupiłam rok temu w L. i byłam zachwycona, zarówno wielkością bulw (nigdzie w sprzedaży nie trafiłam na tak ogromne i w tej cenie), jak i pięknym kwitnieniem i zgodnością z opisem na opakowaniu.

Pszczółki - urocze.
Mam do nich ogromny sentyment, mój dziadek hodował pszczoły i dobrze mi się kojarzą, nie czuję przed nimi strachu.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Fajne nowe zakupy - jeśli dalia faktycznie będzie tak kwitnąć to super ;:oj
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ewuniu pięknie przyroda budzi się do życia :D Pszczółki teraz biedne, bo kwiatów jak na lekarstwo, więc cisną się gdzie tylko mogą. U mnie szok wywołał ich widok wśród przywiędłych już kwiatów na wieńcach pogrzebowych :shock:
Zakupy fajne ;:333
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Bardzo dziekuje Wszystkim za odwiedziny ;:180 To naprawdę niezwykle miłe kiedy do mnie zaglądacie . Po kolei więc ; :)
Seba Miło mi, że Ci sie podoba co kupiłam , ja Twoim poczynaniom też bardzo kibicuję, bo to fajnie zaraża :)

Pizza ! Pani sprzedawczyni (prywatnie ogrodnik) zaklinała się, że sprawdziła już tę dalie w poprzednim roku i że faktycznie cudak z niej. Wpisałam sobie na Googlu - dahlia rebecca's world i pierwsze zdjęcia jakie sie wyswietlają rzeczywiście obrazują taką śliczna dalię, oby moja nią była

buum dzięki , w końcu mieszkamy w jednym mieście to i nasze wiosny nie mogą sie róznić , a kupowanie nowych nabytków i ból głowy gdzie je wetknac to w gruncie rzeczy jedna z przyjemniejszych części naszej pasji :) więc ,, na sklepy !!!!! "

Ula ! ja też właśnie w tym sklepie nabyłam swoje liatry, faktycznie wielkość bulw powalajaca ! Ale cena również niecale 8 zł za 20 szt !!
Jesienią kupiłam w L również wiele cebul hiacyntów, krokusów, tulipanów i narcyzów odmiany były przecudnej urody i też bez zdzierstwa. Liczę na piękny efekt tej wiosny

Blueberry liczę , że dalia będzie jak na zdjęciu, z pewnością to udokumentuję

clem3- Małgoniu ! Pszczoły które widziałaś faktycznie musiały byc w desperacji chociaż jest wiecej takich roślin , które pszczoły uwielbiają nawet wtedy gdy kwiaty są już na ziemi. Mój ,,odrestaurowywany" ogrodek wiele z pszczelich przysmaków zawdziecza zakupom u Ciebie ,Twojemu bujnemu ogrodowi i temu, ze sie chciałs podzielić - dziękuję ;:168
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Kto to widział żeby luty był ładniejszy, milszy i cieplejszy niż marzec ? A jednak , mamy teraz szaro, buro, pada, dzisiaj nawet śnieg wielkością zbliżony do olbrzymich piór z rozprutej poduszki . Żal mi pszczół , bo muszą siedzieć w ulach, żal mi krokusów, bo przeminą w tym zimnie nie oblatywane przez pszczoły i nawet nie chcą kieliszków otworzyć żeby sie pokazać. Ja to sobie łapię doła w takich okolicznościach pogody. Oby coś pozytywnego w najbliższym czasie ........
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Ewo, zajrzałam do Twojego wątku i od razu WOW...datury masz przepiękne ;:138 ;:138 ;:138 Szkoda ,ze trzeba je chować na zimę . Są zjawiskowe .Dawno, dawno temu ;:306 też miałam jedną okazałą , niestety przechowywana w garażu, a zimy wówczas były mroźne, ...przemarzła. Pozdrawiam serdecznie ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ewuniu to ja dziękuję, mam nadzieję że wszystkie rośliny pięknie ci się rozrosną i pszczółki będą miały wyżerkę :wink:
U mnie wczoraj zrobiła się prawdziwa zima, śniegu spadło tyle ile jeszcze w tym roku nie widziałam. Dzisiaj już trochę stopniał, ale krokusy nadal pozamykane szczelnie :? Na szczęście z moich obserwacji wynika, że nie tak łatwo je zniszczyć śniegiem, przyczają się tylko, aby rozdziawić buźki w pierwszy słoneczny dzień, więc pszczoły zdążą jeszcze się nimi nacieszyć.
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Ewuniu, będzie dobrze, idzie ocieplenie, już w ten weekend może być nawet +18 stopni :)
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Moje Kochane Bogusiu , Małgosiu i Ulu! bardzo Wam dziękuję za miłe i cieplutkie słowa ;:168 Takie złe, paskudne dni łatwiej jest przeżyć Dzięki Waszemu wsparciu. Ja jestem okropnie zależna od pogody , moje nastroje zmieniają się jak ona więc w marcu non stop. Teraz wyszło słonko i już mnie to uskrzydla :) Zaraz polecę na oblot ogrodu . Zaglądam we wszystkie kątki po kilka razy dziennie i ciezy mnie każdy nowy kiełek. Kiedy jest ciepło zmieniaja sie widoki z godziny na godzinę, ale to przecież wiecie :) Przed chwilą skończyłam składać regalik na kolejne roślinki - siewki. Kupiam kiedyś taka składaną , tekstylna szafę, wykorzystam stelaż dla roślin. Dołączę później kilka zdjęć z budzącej się wiosny, której przecież nic a nic nie jest w stanie powstrzymać. Przyjdzie na pewno. Oby jak najszybciej bo usycham :):):) Dobrego dnia Wam
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

Ojjj, Ewcia, ja też jestem mega od pogodny zależny ! Mniej więcej od początku stycznia jak tylko trochę luzu w pracy nabiorę to chodzę cięty jak osa i wszystkich po kątach rozstawiam. Jak tylko pojawia się wiosna to jestem potulny jak baranek :;230 Także na wiosnę razem ze mną czekają wszyscy w pracy ;:306 Powiem Ci że ja gdybym miał swój ogród przy domu to też co chwile bym tam biegał na obchód ;:304
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”