Witam
Zaczynam w tym roku przygodę z warzywnikiem, dziś wysiewam selera, zastanawiam się czy siać do podłużnego pojemniczka czy od razu do wielodoniczki?
Właśnie na waciki poszły papryki: jalapeno red, habanero yellow, habanero red, cayenne yellow, piri piri, serano, padron oraz żółte i czerwone z biedry
oraz bakłażany Violetta Lunga 3.
Wysiałem też por wczesny Bulgaarse Reuzen.
U mnie dziś pierwsze tegoroczne wysiewy: brokuł, kalafior, kalarepa i salata
Nie myślicie już nad wysiewem pomidorów do tunelu ? Wiem, że jeszcze sporo za wcześnie ale pogoda zapowiada się w najbliższym czasie ładna, może i ta wiosna będzie tak łaskawa jak poprzednia. Moze warto wysiać kilka nasionek już niedługo na próbę?
"Zamiłowanie do ogrodnictwa jest jak nasiono:
raz wysiane nigdy nie przestanie rosnąć." G. Jekyll
Jutro wysieję sałatę. Może paprykę..? Nigdy jej się nie spieszy. Z pomidorami czekam do połowy marca. Co ja później z tym wszystkim zrobię. Nie mam tyle miejsca i światła żeby wszystkim dogodzić .
A ja dzisiaj wyłożyłam na waciki takie pomidory: Dzietskiji Słodkij, Spiridon, Inżyr Rozowyj, Orlinyj Kljub, Kosovo, Gordost Sybirii, Babuszkin Sekret, Haiku F 2 hybryda, Korniejskij Dlinnopłodnyj, Korolewskij Desernyj
Dwa pierwsze będą w donicach a reszta w foliaku, zobaczymy co z tego będzie, najwyżej wysieję ponownie jak się za bardzo wyciągną ale może pogoda dopisze, trochę doświetlę świetlówką fluora.
Wczoraj do ziemi poszły pierwsze 4 paczki groszku cukrowego, dziś na wacikach wylądowały pierwsze papryki.
Jeszcze 2 dni zapowiadają po 11*C więc trzeba się wziąć i skopać kolejną część na groszek tego nigdy za dużo.
Planuje jeszcze do tunelu posiać szpinak aby przed pomidorami go zebrać.
U mnie posiane papryki i kwiatki: astry, aksamitki, zatrawian, sanwitalia( na balkon) i słoneczniki... liczę, że szybko zrobi się ciepło, bo będzie potem problem w domu z przechowaniem.
Powschodziły już u mnie pierwsze ostre papryki oraz miechunka peruwiańska. Dziś kolejne wysiewy papryk, kwiatów i pomidorów - regał doświetlający już czeka. W tym roku wszystkie sadzonki robię sama - żadnego kupowania.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.