aga_zgaga napisał(a):
(...) W jakich porach kwitną Twoje hybrydy? Chodzi mi o porę dnia. Kwiaty długo się utrzymują?
Część z nich ta spokrewniona z echinopsisami kwitnie na noc, rano utrzymują się do przedpołudnia.
Inne otwierają się rano i kwitną do popołudnia. Rzadko otwierają się ponownie dnia nastęnego - chyba, że w pochmurne dni.
Za to kwitną wieloma kwiatami i często powtarzają kwitnienia.
Rynio2 napisał(a):
(..) piękne te twoje echinopsisy i pięknie fotografowane. Jesteś kaktusowym profesorem i mistrzem.
To zasługa roślin, nie moja.
Dziękuję jednak za uznanie ale...
Niestety nie wszystko mi się udaje, ba, nawet nie duża część tego co bym chciał w kwestii roślin zrealizować. Mam słabe warunki do ich uprawy i muszę sobie z tym radzić. W szklarni było by łatwiej i... ładniej.
Fotki też wychodzą różnie. Czasem nie wiedzieć dlaczego żadna nie nadaje się praktycznie do pokazania.
DAK napisał(a):
No to zaczęło się. Rozgrzewkę już mamy, a teraz będzie tylko jeszcze barwniej i jeszcze ciekawiej. Nastawiamy szczęki, bo będą powody do opadania.
Oj tam, oj tam.
Często nawet jak coś w miarę ciekawego pokażę to odzew jest tak mały, że podejrzewać zaczynam iż się nie bardzo podobają. Pewnie za dużo ich i stąd malejące zainteresowanie.
(...) mam tylko kilka hybryd, ale masz rację korpusy i ciernie każdy ma tak inne, że i bez kwiatów rozpoznaję, który to jest.
Pewnie. Część jest tak charakterystyczna że nie do pomylenia.
Tyle, że u mnie w tej chwili rośnie kilka setek roślin z tej grupy i pomimo szczerych chęci nie pamiętam nawet ich części........
Ale kwiaty pamiętam.