Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
Takie koncentryczne strefowanie jest charakterystyczne dla alternariozy ale najczęściej wokół jest żółta obwódka. Tu jej brak. Zaatakowane liści żółkną i zamierają. Te przedstawione na zdjęciach wglądają na zielone mimo plamek. Możesz wstawić fotkę całej rośliny?
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeszcze rano nic nie było... i jest... początek SZW
Malinowy Retro,donica 10l, zmiana szklista,miękka, miąższ już lekko zapada się.
Od razu zrobiłem oprysk saletrą wapniową.
Profilaktycznie zrobiłem też opryski owoców na Auriji, Faworycie i Bawolim Sercu
Zastanawiam się, czy profilaktycznie opryskać też odmiany czerwone i czarne...
,

Profilaktycznie zrobiłem też opryski owoców na Auriji, Faworycie i Bawolim Sercu
,

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
No to jeszcze nie zapomnij, że zainfekowanych owoców nie wolno obrywać!!!!
-- 8 cze 2018, o 21:52 --
Merkor
Alternarioza?
-- 8 cze 2018, o 21:52 --
Merkor
Alternarioza?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
I jeszcze jedno do zapamiętania, że SZW powstaje w stadium zawiązka a ujawnia się dopiero później, gdy owoce zaczynają dorastać do swojej wielkości.
Na spodzie liści pojawił się taki oto kolor, ni brązowy, ni fioletowy z lekkim połyskiem, może lekko suchy niż zdrowa część liścia.
Czy to może być niedobór jakiegoś składnika, fosforu ? Na górnej części liścia nic się nie dzieje.
Tydzień temu podany substral doglebowo. Amistar. W piątek sypnięte lekko saletrą amonową.

Czy to może być niedobór jakiegoś składnika, fosforu ? Na górnej części liścia nic się nie dzieje.
Tydzień temu podany substral doglebowo. Amistar. W piątek sypnięte lekko saletrą amonową.

- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
whitedame
Dlaczego nie wolno obrywa owoców zainfekowanych SzW?
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Ratunku!
Czego brakuje moim pomidorom? Jest to tylko na sibirsky, Pozostałe są w porzadku. On ma pojemnik 10 l z dodatkiem obornika, innych nawozów nie dawałam. Na razie podlałam wieloskładnikowym 3g/l. Opryskac nim? Te braki nie pasują mi do żadnych opisów .
Mam też niedobory u betaluxa, ale on miał bardzo mały pojemnik bez nawozów. Przesadziłam go do zmiemi z obornikiem i mysle że soboe poradzi.

Czego brakuje moim pomidorom? Jest to tylko na sibirsky, Pozostałe są w porzadku. On ma pojemnik 10 l z dodatkiem obornika, innych nawozów nie dawałam. Na razie podlałam wieloskładnikowym 3g/l. Opryskac nim? Te braki nie pasują mi do żadnych opisów .
Mam też niedobory u betaluxa, ale on miał bardzo mały pojemnik bez nawozów. Przesadziłam go do zmiemi z obornikiem i mysle że soboe poradzi.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 lip 2017, o 20:37
Witam, na pomidorkach ukazały mi się takie dziwne objawy choroby
https://imageshack.us/i/pmhcsnAaj
https://imageshack.us/i/plQsjLQrj
https://imageshack.us/i/pomQbIS0j
https://imageshack.us/i/pogyfmVyj
Czy nie jest to może alternarioza spowodowana brakiem wapnia?
Prosiłbym o poradę jak z tym walczy, czym prysnąć. Kupiłem wapń w płynie firmy florovit ale obawiam się go użyć. Proszę o pomoc i pozdrawiam.
https://imageshack.us/i/pmhcsnAaj
https://imageshack.us/i/plQsjLQrj
https://imageshack.us/i/pomQbIS0j
https://imageshack.us/i/pogyfmVyj
Czy nie jest to może alternarioza spowodowana brakiem wapnia?
Prosiłbym o poradę jak z tym walczy, czym prysnąć. Kupiłem wapń w płynie firmy florovit ale obawiam się go użyć. Proszę o pomoc i pozdrawiam.
- Mirek19
- 1000p
Choć pytanie nie do mnie, to odpowiem ,bo SZW to ...moja ulubienicamajmaj pisze:whitedame

Otóż jeśli zbyt wcześnie usunie się porażony owoc, to pozostałe zdrowe owoce na krzaku są bardziej podatne na zgniliznę.
Taki porażony owoc może spokojnie wisieć na krzaku, aż do uzyskania pełnej dojrzałości.
Następnie po wykrojeniu "suchego miąższu" można go bez obaw skonsumować

Ciekawostka - takie owoce często są najsłodsze

Pozdrawiam, Mirek
Jakie jest dopuszczalne stężenie saletry wapniowej ?.Mirek19 pisze:Jeszcze rano nic nie było... i jest... początek SZW![]()
,
Jerzy
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Do Merkor
Jakie było nawożenie przed sadzeniem? Według mnie pomidory są zagłodzone. Dokładnie nie widać, ale te plamy to mogą być objawem niedoboru potasu.
Jakie było nawożenie przed sadzeniem? Według mnie pomidory są zagłodzone. Dokładnie nie widać, ale te plamy to mogą być objawem niedoboru potasu.
Spora ilość obornika końskiego na początku wiosny, florovit do pomidorów i papryk według zaleceń na opakowaniu, saletrzak tydzień po posadzeniu do gruntu. Po podlaniu wodą z kwaskiem cytrynowym gleba ma około 7-8 pH na skali po sprawdzeniu płynem helliga, może mają utrudnione pobieranie?
Jeśli to coś da mogę zrobić zdjęcia z bliska.
Jeśli to coś da mogę zrobić zdjęcia z bliska.
- Mirek19
- 1000p
Ja do oprysków stosuję 1% roztwór, czyli 10 ml saletry wapniowej płynnej (17%CaO) na 1 l wody.Mikar pisze:Mirek19 pisze: Jakie jest dopuszczalne stężenie saletry wapniowej ?.
Opryskuję owoce i zawiązki trzy razy co 3 dni.
Pozdrawiam, Mirek