Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Ja zalewałam gorącą wodą. Nie mam czasu się bawić w obserwacje, nie mam też odpowiednio chłodnego pomieszczenia , by to trzymać przez tydzień. Jakieś przepisy na syrop z akacji mi mignęły, ale ja nie robię. Ususzę tylko trochę kwiatów.

Paula, na mały słoiczek z 2 łyżeczki, przesypuję brązowym cukrem warstwy porzeczek. Ja unikam nadmiernej ilości cukru, dlatego większość rzeczy pasteryzuję.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

PaulaF-Z pisze:Monia,

szukam przepisu na czarną porzeczkę do słoiczka- taką do ciasta, nie dżem.
I czekam na to ciasto z rabarbarem :D
U mnie Babcia ucierała pałką w makutrze porzeczkę czarną z cukrem w proporcji 1:1. Pyszna, i co najważniejsze nie musi być pasteryzowana. Nadal ją robię.
Beata
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3148
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: pomorskie

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Monia błąd Ci wyskakuje, bo pewnie w przepisie jest jakaś buźka czy coś. Musisz to usunąć, bo tu są inne uśmieszki.
Syrop z kwiatów też robię.
Aga wspomniała o liściach porzeczki - pozwól że odpowiem, z suszonych liści jest zdrowa herbatka :) (poczytaj na co :))
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Beato, wysłałam link do przepisu.

Kasiu, dziękuję za podpowiedź, zobaczę. 8-)

A u mnie lubczykowe kostki smakowe

Zmiksować sporą ilość świeżego lubczyku z oliwą dobrej jakości i solą (dawałam na oko, oliwy, tak, by nie spalić blendera, bo ja miksowałam wszystko, również łodygi- dawałam młody lubczyk). Nakładać porcjami do pojemnika na kostki do lodu i mrozić. Potem zamrożone przekładać do woreczka. Szybko się rozpuszcza, więc trzymać z zamrażarce.

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3148
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: pomorskie

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Aaa zapomniałam dodać że synek jaki dumny i zadowolony z takich dużych rzodkiewek :)
Do czego wykorzystujesz później te kostki?
Ja robię takie z masłem, czosnkiem i np. rozmarynem do grillowanych mięs, kładziesz takie masełko na gorące mięso i pięknie się rozpływa, mniam :)
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3777
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Chciałabym wrócić do syropu z kwiatów czarnego bzu.
Wasze mają kolor bursztynu a moje jasno cytrynowy. Czy coś źle zrobiłam?
Ile cukru dajecie, żeby nie popsuł się. W przepisie jest 0,5 kg, ale wydaje mi się, że za dużo.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Agnieszko ja dawałam brązowy cukier, może stąd ten kolor. Dałam około 60-80 dkg na 4,5 litra płynu (wody z kwiatów) i bardzo dużo soku z cytryny. Słoiki mi się pięknie zassały podczas pasteryzacji.

Kasiu takie kostki można wykorzystać do sosów, pieczeni, zup. Tak sądzę, bo nigdy wcześniej nie robiłam ich. :wink:
O masełku ziołowym czytałam, ale... staram się unikać masła :roll: :D
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3777
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Mam jeszcze jedną porcję kwiatków, dam brązowy.
Białego dałam 2 szklanki, chyba mało?
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1521
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: południe Polski

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Zrobiłam dziś lubczyk z oliwą i solą. Teraz się mrozi. Ciekawe jest to, że po zmiksowaniu lubczyk nie pachniał lubczykiem tylko raczej skoszoną trawą :lol: Moniko, u Ciebie też tak jest?
Dzięki za przepis ;:196
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Wydaje mi się, że lubczyk pachniał lubczykiem.. :lol: :D

U mnie dziś na tapecie botwinka do słoika. Podawałam przepis wcześniej, więc tylko zdjęcie.

Obrazek

Miskę botwinki dostałam od mamy- tak gęsto jej wzeszły buraczki. Dokupiłam tylko 4 młode duże buraki, czosnek i koper (bo mój już wyrwany i zamrożony).
Lawenda do ozdoby tylko- na zdjęciu.. :wink: :D

Robię też dżem truskawkowo- rabarbarowy z chia. Jak skończę to wrzucę ;:108 przepis i zdjęcie.
PaulaF-Z
500p
500p
Posty: 611
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Monia,

koniecznie podaj przepis na dżemik.
A masz może jakiś pomysł na czereśnie (oprocz tradycyjnego dżemu czy kompotu)?
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Z czereśni kiedyś robiłam konfitury.
Pamiętam, że smażyłam chyba 3 dni ale szczegółów nie pamiętam.
Wyszły wyjątkowo smaczne i takie bardzo ciemne.
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3777
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Ostatnią turę z kwiatów czarnego bzu zrobiłam brązowym cukrem. Wyszedł bursztynowy kolor. :D
Czy suszycie kwiaty jaśminowca?
Ja ususzyłam ale teraz na jakimś blogu wyczytałam, ze niektóre są trujące. Nie wiem co zrobić z tymi kwiatami. Widziałam na fotkach, że kwiaty mają cztery płatki a te moje mają więcej.
Obrazek
Oba kwiatki pochodzą z jednego krzewu.
Czy z odmiany o łaciatych liściach można suszyć kwiaty?
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
PaulaF-Z
500p
500p
Posty: 611
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Moniko,

mam sporo rukoli. Może masz fajny przepis np. na jakąś sałatkę?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Paula z rukoli możesz zrobić pesto- miksujesz świeże liście z dobrą jakościowo oliwą, jakimiś orzechami/płatkami migdałów i solą.

Sałatka pyszna jest taka: rukola, suszone pomidory, ciut ugotowanego makaronu pełnoziarnistego typu kokardki (ale można pominąć to), upieczona pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, prażone ziarna słonecznika. Sos jaki lubisz, winegret na bazie oliwy spod pomidorów, miodowo- musztardowy itp. Ja przekładam warstwami, na wierzchu ostatnia ze słonecznika.

Obiecałam Wam dżem truskawkowo- rabarbarowy z chia i daktylami

Robiłam z 4 kg truskawek i 1 kg rabarbaru.
Rabarbar czerwony mocno pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, to samo obrane truskawki. Przesypałam to ok 20 dkg brązowego, trzcinowego cukru. Zostawiłam na noc, by puściło sok. Rano gotowałam na wolnym ogniu, mieszając do czasu, aż rabarbar się rozpadł, miksowałam gorące blenderem, wsypując ok 10 dkg (lub mniej, robiłam to na oko) nasion chia. Po chwili dodałam 30 dkg zmiksowanych daktyli (suszonych, zalanych na noc wrzątkiem). Całość doprawiłam imbirem.

Obrazek

Dżemik wyszedł pyszny- słodkawo- kwaśnawy, z charakterem. ;:167

Aga, nic nie wiem o kwiatach jaśminowca. Nie umiem Ci pomóc ;:218

Co do truskawek- dżemów jak widać wyszło, sporo jak dla naszej 3 osobowej rodziny. Mroziłam też 5 kg w całości, wczoraj zmiksowałam nasze i zamroziłam w małych pudełeczkach. Pomroziłabym jeszcze, ale mi się pudełeczka skończyły. Może mi się uda kupić gdzieś takie małe. Jak nie, pomrożę jeszcze z 3 kg zmiksowanych w woreczkach strunowych. Dosładzam tylko ciut ksylitolem to.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”