Przetwory z pomidorów
- Foxowa
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 4815
 - Od: 11 kwie 2017, o 06:55
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Krk/BB
 
Pomidory
A ja zapytam z innej beczki - co robicie ze swoich pomidorów?
Oczywiście prócz jedzenia na świeżo, na kanapkach...
Bo mam trochę swoich koktajlówek zebranych z działki i właśnie się zastanawiam co z nich zrobić.
			
			
									
						
										
						Oczywiście prócz jedzenia na świeżo, na kanapkach...
Bo mam trochę swoich koktajlówek zebranych z działki i właśnie się zastanawiam co z nich zrobić.
- Ginka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 4351
 - Od: 21 wrz 2014, o 16:07
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Śląsk - Mysłowice
 
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Dzisiaj właśnie zostały przelane soczki dla mamy (ja nie przepadam za sokami pomidorowymi, olałabym zjeść świeżego 
 ), no i tradycyjnie przecier (u nas nie ma co szaleć, bo nie ma takich ilości 
).
			
			
									
						
							"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
			
						"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- 
				docentandrzej
 - Przyjaciel Forum - silver

 - Posty: 839
 - Od: 6 sty 2013, o 00:06
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Przystajń koło Częstochowy
 
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Oprócz pomidorów mam też dużo papryczek chili i pomidory stanowią bazę pod ostre sosy z chili. 
Przerabiam więc owoce głównie na sosy. Mama pomidory zagotowuje i robi przecier bez żadnych przypraw. Blenduje, gotuje, nakłada do słoików i pasteryzuje. Nie dodaje nawet octu. Można też kisić, suszyć.
Zamierzam zrobić przecier z samych cream sauseage. Ciekawe jaki będzie miał kolor
 

			
			
									
						
							Przerabiam więc owoce głównie na sosy. Mama pomidory zagotowuje i robi przecier bez żadnych przypraw. Blenduje, gotuje, nakłada do słoików i pasteryzuje. Nie dodaje nawet octu. Można też kisić, suszyć.
Zamierzam zrobić przecier z samych cream sauseage. Ciekawe jaki będzie miał kolor

Polska moją Ojczyzną. Andrzej
			
						- jeszcze
 - 1000p

 - Posty: 1565
 - Od: 22 sty 2017, o 18:38
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Legionowo
 
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Koktajlówki można w całości do słoików kłaść, albo suszyć. Na przecier chyba szkoda zabawy.
			
			
									
						
							Iza
			
						- 
				docentandrzej
 - Przyjaciel Forum - silver

 - Posty: 839
 - Od: 6 sty 2013, o 00:06
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Przystajń koło Częstochowy
 
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Ja w tamtym roku głównie koktajlówki przerabiałem na sosy, bo jest ich zawsze masa, a amatorów na nie brak. 
Ty Izo pewnie obdzierasz pomidory ze skórki i potem przerabiasz. Ja pomidory przerabiam w całości. Do blendera, do gara, długo gotuję, to po skórkach nie ma śladu. Smaku przecieru to nie ujmuje, a konsystencję mają OK.
			
			
									
						
							Ty Izo pewnie obdzierasz pomidory ze skórki i potem przerabiasz. Ja pomidory przerabiam w całości. Do blendera, do gara, długo gotuję, to po skórkach nie ma śladu. Smaku przecieru to nie ujmuje, a konsystencję mają OK.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
			
						- Foxowa
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 4815
 - Od: 11 kwie 2017, o 06:55
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Krk/BB
 
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Chyba właśnie zdecyduję się na sos. Do tego dodam swoją bazylię i będzie makaron gitara.
Na przecier mam tego za mało. No chyba że taki przecier do zamrożenia w kostkach.
			
			
									
						
										
						Na przecier mam tego za mało. No chyba że taki przecier do zamrożenia w kostkach.
- jola1313
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 5412
 - Od: 21 sty 2012, o 14:41
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: okolice Suwałk
 
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
A ja mrożę, takie w całości.Nie pasuje mi smak takiego przecieru ze słoików.Każdorazowo zagotowuję i przecieram jak robię pomidorówkę.
			
			
									
						
										
						- Dalmore
 - 100p

 - Posty: 130
 - Od: 25 mar 2013, o 07:27
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: podkarpackie
 
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Ja robię taki sos z bazylii pomidorów i papryki do słoika.
			
			
									
						
										
						- jeszcze
 - 1000p

 - Posty: 1565
 - Od: 22 sty 2017, o 18:38
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Legionowo
 
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Tak, ja bez skórek robię. No chyba że w całości kładę, to skórek nie zdejmuję, bo komu by się chciało z koktajlówek 
			
			
									
						
							Iza
			
						- franus
 - 50p

 - Posty: 99
 - Od: 16 wrz 2011, o 13:48
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: wielkopolska
 
Re: Pomidory
Ja robię tak, pomidory kroję wkładam do garnka i dodaję warzywa: marchew, pietruszkę,seler i por to wszystko solę i gotuję 1 godzinę. Po tym czasie wyjmuję z garnka warzywa oprócz marchwi którą zostawiam i biorę blender i to wszystko miksuję na koniec całość przecedzam przez cedzak i gotowe.
			
			
									
						
							Pozdrawiam Longina.
			
						- Foxowa
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 4815
 - Od: 11 kwie 2017, o 06:55
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Krk/BB
 
Re: Pomidory
Ja nie blendowałam i niestety skórki wyszły twarde.
			
			
									
						
										
						- ed04
 - Przyjaciel Forum - silver

 - Posty: 1050
 - Od: 5 mar 2017, o 14:48
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Szczecin
 
Re: Pomidory
Ja oprócz spożywania na świeżo pomidory kiszę, przerabiam na przecier oraz niewielką część koktailówek marynuję.
			
			
									
						
										
						Re: Pomidory
pomidory kiszę
To musi być bomba witaminowa
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
			
						Ogródkowo
Doniczkowo
- 
				kacona
 - 200p

 - Posty: 373
 - Od: 4 maja 2016, o 18:28
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
 
Re: Pomidory
O,również jestem ciekawą jak zakisić pomidor?Robie konserwowane,ale kiszonych jeszcze nigdy nie próbowałam.
			
			
									
						
							Pozdrawiam Ekaterina
			
						- ed04
 - Przyjaciel Forum - silver

 - Posty: 1050
 - Od: 5 mar 2017, o 14:48
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Szczecin
 
Re: Pomidory
Proszę bardzo. Przepis podobny jak nie taki sam jak do ogórków.
2 kg małych, twardych pomidorów - najlepiej odmiany późno letnie o podłużnym kształcie bo mają twardą skórkę i mało pestek
10 ząbków czosnku (lub koktailowe)
3 - 5 cm kawałek korzenia chrzanu
3 - 4 łydygi kopru, z listkami i baldachami
1 - 1,5 litra przefiltrowanej wody
2 - 3 łyżki soli niejodowanej
Zasada "działania tak jak przy ogórkach.
Pomidory kiszone zmieniają smak w zależności od stopnia ukiszenia. Ja do spożycia jako przegryzkę itp. kiszę koktailowe (najsmaczniejsze są w okolicach 10-14 dnia kiszenia). Jako dodatek do potraw (sosu pomidorowego, gulaszu, zupy) używam typu Lima.
Smak mają nieco podobny do kiszonych ogórków, tzn są kwaśne z taką charakterystyczną nutą. Trzeba spróbować, jednym smakuje innym nie. U mnie w domu pomidorówka z dodatkiem takich pomidorów zrobiła furorę. Trzeba pamiętać że im dłużej je trzymamy tym bardziej lubią kapcieć.

			
			
									
						
										
						2 kg małych, twardych pomidorów - najlepiej odmiany późno letnie o podłużnym kształcie bo mają twardą skórkę i mało pestek
10 ząbków czosnku (lub koktailowe)
3 - 5 cm kawałek korzenia chrzanu
3 - 4 łydygi kopru, z listkami i baldachami
1 - 1,5 litra przefiltrowanej wody
2 - 3 łyżki soli niejodowanej
Zasada "działania tak jak przy ogórkach.
Pomidory kiszone zmieniają smak w zależności od stopnia ukiszenia. Ja do spożycia jako przegryzkę itp. kiszę koktailowe (najsmaczniejsze są w okolicach 10-14 dnia kiszenia). Jako dodatek do potraw (sosu pomidorowego, gulaszu, zupy) używam typu Lima.
Smak mają nieco podobny do kiszonych ogórków, tzn są kwaśne z taką charakterystyczną nutą. Trzeba spróbować, jednym smakuje innym nie. U mnie w domu pomidorówka z dodatkiem takich pomidorów zrobiła furorę. Trzeba pamiętać że im dłużej je trzymamy tym bardziej lubią kapcieć.


 
		
