Cukier różany i inne przetwory z róż
-
- 500p
- Posty: 912
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stargard
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
U mnie w tym roku tradycyjnie już surowa z Rose de Resht (blenderem ).Pierwszy raz spróbowałam wg Klaudyny (link w poście Ebabki powyżej) zrobiłam z herbacianej pnącej NN - słodka jak sto piorunów, ale zapach za delikatny, co do kosystencji to wg mnie za rzadka do pączków, ale do herbaty się nada, do jogurtów też powinna być ok, w ostateczności dodam do niej soku z czerwonych porzeczek. Muszę spróbować to samo z Rose de Resht i trochę bardziej zagęścić, oderwanie żółtych końcówek też byłoby korzystne, ale nie wiem czy znajdę w sobie tyle pracowitości.
Dorota
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2845
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: podlasie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Chyba gotowałaś za krótko, bo u mnie wyszła gesta bardzo
Końcówki ucinam od razu przy zrywaniu, jak na str.6 wątku. Może trochę za dużo idzie w odpady, ale sprawnie szło. Tylko z Rose de Resht to chyba nie bardzo metoda, bo kwiaty ma nieduże... Muscosa to co innego, nawet, jak odpady są to i tak zostaje sporo.
Końcówki ucinam od razu przy zrywaniu, jak na str.6 wątku. Może trochę za dużo idzie w odpady, ale sprawnie szło. Tylko z Rose de Resht to chyba nie bardzo metoda, bo kwiaty ma nieduże... Muscosa to co innego, nawet, jak odpady są to i tak zostaje sporo.
Pozdrawiam Eugenia
-
- 500p
- Posty: 912
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stargard
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Chyba muszę zatem posadzić coś z większymi kwiatami. Robiłam kiedyś "wycinanki" z Rose de Resht, ale specjalnej różnicy w smaku nie czułam - czyli szkoda roboty. A konfitura z tej herbacianej spróbowana po paru dniach jednak zgęstniała, ale nadal słabo mi pasuje do pączków, bo jest taka zbyt karmelkowa w konsystencji (co prawda od pewnego czasu nie robię pączków - ale to już inna historia). Dzisiaj robię z Rose de Resht i dam trochę mniej cukru, bo Klaudyna daje 4x(!!!) tyle co płatków.
Dorota
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Też mnie dziwi ten przepis Klaudyny, ja daję 2 razy tyle cukru i jest dobrze. Potem i tak mieszam z konfiturą różaną z Biedronki. W tym roku robiłam dżem z płatków róży i truskawek, blendowałam żyrafą. Bardzo fajny do chleba.
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1641
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wschodnie Mazowsze
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Ja płatków róży i owoców nie obrabiam termicznie, bo wysoka temperatura znacznie zmniejsza zawartosć substancji aktywnych w surowcu. Płatki suszę w temperaturze pokojowej, owoce po usunięciu nasion też, następnie przechowuję w słoiku bez dostępu światła słonecznego. Tuż przed spożyciem mielę w młynku do kawy razem z suszonym kwiatem hibiskusa i zielem stewii. Mieszanka ma cudowny różany aromat i piękny kolor. Używam do doprawiania deserów i dań na słodko.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 567
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Mam trochę owoców róży Karpatia.Szukam sprawdzonego przepisu na konfiturę lub dżem.Czy mógłby mi ktoś pomóc?
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Robiłam w tym roku fermentowaną herbatę z płatków róży i zakochaliśmy się w jej smaku. Robiłam z Rose de Resht ale podobno można z każdej róży, nawet tej bez zapachu. Mam wielki krzak Augusty Luizy, przerobię wszystkie kwiaty na herbatę
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 567
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Aria możesz podać przepis?
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Płatki róży zmieliłam w maszynce do mięsa, potem odstawiłam do fermentacji na 4 godziny, kiedy granule zbrązowiały wysuszyłam je w suszarce. Powstała granulowana herbata, świetnie się parzy i jest bardzo smaczna.
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
U nas w domu tez się robi różne herbaty, ale z płatków róży to nikt nie wpadł, świetny pomysł.
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2882
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
W tym sezonie wypróbowuję po raz pierwszy owoce róży, w przyszłym planuję wykorzystać płatki.
Ciekawa jestem efektów.
Ciekawa jestem efektów.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 567
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Black Rose co robisz z owoców dzikiej róży?
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2882
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Zrobiłam nalewkę.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.