Jeśli nie masz liści drzew które wymieniłeś polecam przyjechać do Kielc wycieczka powinna ubogacić znacznie twoje zbiory

liście kasztanowca krwistego bardzo różnią się od kasztanowca czerwonego tak jak mówisz czerwony ma liście zbliżone do białego z tym że ciemniejsze. Ale krwisty to zupełnie inna bajka ma wąskie małe liście które są cienkie i w dodatku każdy listek ma swój ogonek co ułatwia identyfikacje bo żaden kasztanowiec z grupy pavia nie ma takich ogonków. Kwiaty na pozór podobne też się różnią wiechy krwistego są krótsze a kwiatki umieszczone na nich mają długie pręciki wystające z mocno lejkowatego kielicha. cały pokrój jest też diametralnie różny k.pavia ma kopulasty parasolowaty pokrój z prześwitującą koroną. Różnice są bardzo widoczne i tylko laik nie umie rozpoznać który jest który. Trochę ciężej jest z klonem cukrowym który nie posiada aż tylu rozbieżności względem jego europejskiego krewniaka. Podstawowa różnica to liście. Cukrowy ma trzy mocno wycięte klapy główne i dwie niewielkie klapy dolne. Klapy zwyczajnego są płycej zarysowane i nie tak wyraźnie oddzielone ( bardziej się zlewają ). można odróżnić je także po pąkach. Europejski posiada większe i bardziej tępe a amerykański ostrzejsze i drobniejsze. Jednak jak się jedzie rowerem i wszystko rozmija się w oczach to trudno go wypatrzeć ja znalazłem jednego jedynego przy wąskiej alei między blokami był wciśnięty zaraz w gromadę klonów pospolitych, wyróżniały go tylko te głęboko klapowane liście i nieduże skrzydlaki ustawione pod kątem ostrym oraz z wypukłymi orzeszkami

Rower jest o tyle dobrym rozwiązaniem że można szybko uciec od natrętnych spojrzeń

No niestety nasiona są drogie i dlatego bardziej opłacalne jest zbieranie samemu ale cóż poradzić jak jakiś gatunek nie jest w ogóle dostępny

Owocujący korkowiec i magnolia

Dębów jest naprawdę mnóstwo. Sam byłem zdziwiony. najsmutniejsze jest to że w Polsce naturalnie rosną tylko trzy gatunki no morze cztery. Ale to i tak nic w porównaniu do wsch. USA gdzie rośnie ich aż 40 gatunków

Jeśli miałbyś jakieś wątpliwości co do liści przysyłaj śmiało to będzie czysta przyjemność ci pomóc