Ach te róże! ach te różyczki!
- mimoza55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ach te róże! ach te różyczki!
Gosiu,
Ciepłych i pełnych radości Świąt Wielkiej Nocy.
Z tulipankami to tak jakoś samo wyszło. Tej wiosny przesadziłam z
sadzonkami pomidorów, jeszcze miesiąc do wysadzania pomidorów do gruntu a moje pomidory mają już 50cm musiałam do każdego pomidorka dać podpórki z bambusowych patyczków
nie mam gdzie tego trzymać, mam w domu pomidorowy las
Elizabetko
Smacznej szynki i jajeczka W ten świąteczny ranek, A w koszyczku wielkanocnym Samych niespodzianek.
Dziś zrobiłam obchód po ogrodzie, znalazłam tylko jednego kwitnącego szafirka, to jakieś zmarzlaki boją się zimna
Aniu,
Kolorowych pisanek, pudrowanych babek, lukrowanych mazurków oraz stołu obfitującego w świąteczne smakołyki i mokrego Dyngusa
Laur ładnie się rozrośnie , tylko pamiętaj na zimę musisz przechowywać go w domu, to typowy zmarzluch
Ewuniu,
Kurczaczków zielonych, Baranków czerwonych, Bazi różowych, Pisanek kolorowych, Dyngusa tęczowego I wszystkiego dobrego!
Nóżka,coraz lepiej, boli jak troszkę przesadzę z chodzeniem . Do kuchni kazałam sobie znieść ze strychu,stołek na
kółkach i problem w kuchni, rozwiązałam jeżdżąc

sadzonkami pomidorów, jeszcze miesiąc do wysadzania pomidorów do gruntu a moje pomidory mają już 50cm musiałam do każdego pomidorka dać podpórki z bambusowych patyczków

Elizabetko

Dziś zrobiłam obchód po ogrodzie, znalazłam tylko jednego kwitnącego szafirka, to jakieś zmarzlaki boją się zimna

Aniu,

Ewuniu,

kółkach i problem w kuchni, rozwiązałam jeżdżąc

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Czyli ja chyba przypadkiem dobrze zrobilam, że wysiałam swoje pomidorki tak późno
U mnie dopiero co powschodziły
Myślę, że za jakiś tydzień będe pikowała
U mnie dopiero co powschodziły
Myślę, że za jakiś tydzień będe pikowała
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Jak widać, potrzeba matką wynalazku! Kuchnia , zaraz po ogrodzie, to nasz drugi świat. Nie wyobrażamy sobie naszej kuchni bez nas, prawda? Kto tak dobrze wszystko zrobi, jeśli my nie będziemy mieć wszystkiego na oku? Mam nadzieję, że święta pozwoliły Ci wypocząć! Wracaj do zdrowia, bo za dwa tygodnie ma być cieplutko! Chyba, że będziesz jeździła po ogródku na wózeczku. Bo przecież musisz wszystko dopilnować 

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Dziękuję za życzenia Wandziu.
No popatrz jakie to cuda się wymyśli żeby mieć wszystko pod kontrolą.
Na pocieszenie powiem, ze moje pomidory w tym roku siałam za wcześnie i czuję, że do 15 maja mnie całkiem zarosną.

No popatrz jakie to cuda się wymyśli żeby mieć wszystko pod kontrolą.
Na pocieszenie powiem, ze moje pomidory w tym roku siałam za wcześnie i czuję, że do 15 maja mnie całkiem zarosną.

- mimoza55
Gosiu, pomidorki jeszcze urosną,moje pomidorki domagają się słońca
codziennie muszę je odwracać, bo sie wyginają a tu, na
najbliższe dni nie zapowiadają słonka.
tylko śnieg i temperaturę nocna odczuwalną nawet do -7
róże mają listki pożółkłe
z zimna a róża Dortmund ma zielone pędy ale jeszcze nie puszcza oczek jeszcze śpi
Forsycja nie zakwitła tylko puszcza listki.
Ewuniu, masz racje że potrzeba jest matką wynalazku
co mogłam to zrobiłam, też mi sie wydawało że w kuchni nie może mnie zabraknąć ale byłam mile zaskoczona, Młodzi pokazali sie z najlepszej strony . Przygotowali świąteczny obiad , wszystko wypadło idealnie
Czasem warto zaufać młodym.
Święta, suto zastawione stoły a boczki mi rosną
Elizabetko, już będę miała nauczkę i nie będę tak wcześnie siała pomidory. Siedzę na fotelu, co jakiś czas zerkam w okno a tu
od samego rana sypie śnieg, zimno, świerki już robią sie białe
a tak by sie chciało wyjść na polko

najbliższe dni nie zapowiadają słonka.

z zimna a róża Dortmund ma zielone pędy ale jeszcze nie puszcza oczek jeszcze śpi

Ewuniu, masz racje że potrzeba jest matką wynalazku

Elizabetko, już będę miała nauczkę i nie będę tak wcześnie siała pomidory. Siedzę na fotelu, co jakiś czas zerkam w okno a tu
od samego rana sypie śnieg, zimno, świerki już robią sie białe

- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Wandziu..twój widoczek przypomina bardziej listopadowy, z tą pogodą to strach się bać.
U mnie także pobieliło ale zaraz znikało. Niestety najbliższe dni będą dla nas nerwowe oby to co już wypuściło nie zmarzło.
U mnie róże mają już listki, zmarzły zimą ledwo odbiły..czyżby znów miały zmarznąć. Miejmy nadzieję że zapowiadane większe przymrozki nas ominął , a małe nie zaszkodzą. 

- mimoza55
Zuziu, na południu wiosna nas nie rozpieszcza, zimno, mokro a teraz na dodatek śnieg . W nocy na naszym terenie zapowiadają
przymrozki od -1 do -6
Róże bardzo ucierpiały zima a teraz boję sie ze przymrozki uszkodzą młode pędy
U mnie róże
bardzo słabo puszczają co niektóre mają małe listki a pozostałe małe oczka , te różyczki tęsknią do słonka
W pierwszy dzień
świąt byłam w Kieleckim i tam widać różnice, roślinki są bardziej rozwinięte, ale i do mnie wiosna też przyjdzie, oby tylko przymrozki nie uszkodziły róż bo śliw i czereśni już chyba nie będzie
przymrozki od -1 do -6

bardzo słabo puszczają co niektóre mają małe listki a pozostałe małe oczka , te różyczki tęsknią do słonka

świąt byłam w Kieleckim i tam widać różnice, roślinki są bardziej rozwinięte, ale i do mnie wiosna też przyjdzie, oby tylko przymrozki nie uszkodziły róż bo śliw i czereśni już chyba nie będzie

- mimoza55
OCH TA WIOSNA
Tęsknota za wiosną
A ja już marzę o wiośnie.
Słońcu w oknie zamiast budzika,
gdy z blaskiem pierwszych promieni
zmęczenie i senność znika
A ja pragnę już dni cieplejszych.
Śpiewu ptaków przy rannej kawie,
bazi na wierzbie, kotów na płotach,
morza stokrotek w zielonej trawie.
A ja chciałbym o zimie zapomnieć.
Niechaj zabiera swe suknie białe.

A ja już marzę o wiośnie.
Słońcu w oknie zamiast budzika,
gdy z blaskiem pierwszych promieni
zmęczenie i senność znika
A ja pragnę już dni cieplejszych.
Śpiewu ptaków przy rannej kawie,
bazi na wierzbie, kotów na płotach,
morza stokrotek w zielonej trawie.
A ja chciałbym o zimie zapomnieć.
Niechaj zabiera swe suknie białe.

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wandziu Ty to masz wiosnę i nawet wiosenny śnieg, bo u mnie pełna zima a niby w jednym powiecie mieszkamy! Właśnie sobie przypomniałam, że kiedyś siałam rzeżuchę 

- mimoza55
Marysiu, Córka jeździ do pracy do Krakowa i mówi że już za Rudawą jest więcej śniegu a to zaledwie 12 km
Marysiu boje sie tych dwóch nadchodzących nocy bo zapowiadają minusowe temperatury
Clematisy na balkonie
owinęłam kocem, ale róż na pergolach nie jestem w stanie z moją nogą , niestety moja Córka pojechała na delegacje wróci
w piątek
trudno może młode pędy róż nie zmarzną
Rzeżuchę lubię do kanapek 

Marysiu boje sie tych dwóch nadchodzących nocy bo zapowiadają minusowe temperatury

owinęłam kocem, ale róż na pergolach nie jestem w stanie z moją nogą , niestety moja Córka pojechała na delegacje wróci
w piątek

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Wandziu u Ciebie tylko poprószyło a u mnie śniegu napadało co niemiara
.Nawet nie byłam dzisiaj na ogródku, bo nie ma co zaglądać na takie widoki .Niestety co ma być to będzie .Mam nadzieję ,że patyczkom nie zagrożą te spadki temperatur, bo większość ma już listki .Niech się dzieje co chce, ale niech już ta pogoda się unormuje.Dobrze ,ze masz taki stołeczek na kółkach to zawsze lżej będzie nodze.Zdróweczka i 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
To niezbyt dobra wiadomośc o tym śniegu
W dodatku zawsze mi sie wydawało, że to u mnie jest opóźniony rozwój roślin, a tu czytam, że forsycja jeszcze nie zakwitła a u mnie już od ponad tygodnia kwitnie na całego
Biegun zimna Ci sie trafił?
W dodatku zawsze mi sie wydawało, że to u mnie jest opóźniony rozwój roślin, a tu czytam, że forsycja jeszcze nie zakwitła a u mnie już od ponad tygodnia kwitnie na całego
Biegun zimna Ci sie trafił?
- mimoza55
Jadziu
przez dwa dni mam,, luz bluz,, lodówka pełna, chata pusta , tylko Ja , kot i pies , szkoda że nie ma słonka i jest zimno,
bo bym pobuszowała cały dzień w ogrodzie a została mi tylko książka i komputer. Roślinki, co ma być to będzie, głową muru
nie przebije a wiosna w końcu do nas przyjdzie
Gosiu, masz racje prawdziwy biegun zimna mi się trafił a ja tak uwielbiam słońce i upały
mieszkam w kotlinie w najniższym
punkcie doliny, jak przychodzą przymrozki na zimną Zośkę , w ogrodzie mam orzecha włoskiego zmrożonego , liście czarne a mam drugiego orzecha na działce ulokowanej w połowie wzniesienia, tam fala przymrozków praktycznie nie dociera i orzechy mam tylko z działki.
Śnieg wiosną to jeszcze nie tragedia, gorszy jest mróz
Gosiu, makabryczny jest zimowy smog , dolina jest okryta zawiesiną pyłów
trzeba solidnego wiatru aby to rozpędził

bo bym pobuszowała cały dzień w ogrodzie a została mi tylko książka i komputer. Roślinki, co ma być to będzie, głową muru
nie przebije a wiosna w końcu do nas przyjdzie

Gosiu, masz racje prawdziwy biegun zimna mi się trafił a ja tak uwielbiam słońce i upały

punkcie doliny, jak przychodzą przymrozki na zimną Zośkę , w ogrodzie mam orzecha włoskiego zmrożonego , liście czarne a mam drugiego orzecha na działce ulokowanej w połowie wzniesienia, tam fala przymrozków praktycznie nie dociera i orzechy mam tylko z działki.
Śnieg wiosną to jeszcze nie tragedia, gorszy jest mróz

trzeba solidnego wiatru aby to rozpędził

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Ochhhh taka laba superowa, wolna chata, bez obowiązków a tu taki pech
Masz okazję chociaż nadrobić z lekturami