Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, u Ciebie już tak pięknie kwitną sasanki ;:215 , a moje dopiero wychodzą z ziemi ;:222 , cebulica tak się u mnie rozsiała, że mam niebieściutkie " łany" .
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, ale mnie zauroczyły te sasanki! Wspaniałe są :D I białe, w takich puchatych pąkach i te piękne, fioletowe ;:167 Cudo! Kupię sobie nasiona białych i fioletowych i wysieję, za rok będę miała całą masę takich futrzaków ;:173

No i gratulacje za tulipana :D U mnie wszystkie w pąkach siedzą, a niektóre to nawet jeszcze spomiędzy liści nie wyszły :wink:
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chyba kupię kolejne sadzonki sasanek i dosadzę w pobliżu, moja staruszka właśnie wczoraj rozkwitła... ma 5 kwiatków (w ubiegłym roku chyba z 20, bo kępa była naprawdę dorodna), spróbuję ją odmłodzić i zobaczymy czy się uda.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Sasanki prześliczne. Widziałam w moim ogrodniczym sasanki w trzech kolorach i żałuję, że nie capnęłam całej trójki. Mam swoje dwie: fioletową, które pokazała już kwiat i chyba czerwoną, ta jeszcze nie kwitnie. O ile sobie przypominam, to swego czasu dzieliłam sadzonkę na mniejsze części i nie zaszkodziło jej to w kwitnieniu. U mnie problem z nimi polega przede wszystkim na tym, że kiepsko się rozrasta.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Bardzo rozpieszcza nas ta wiosna :D Żeby tylko nie było przymrozków, tego najbardziej się obawiam.
Soniu jak obciąć hortensję Bobo ?
1Kasia1
100p
100p
Od: 1 lut 2016, o 17:23

Post »

Witaj Soniu, cieszę się z runianki. Jak tylko będę mogła pisać to prześlę Ci adres :D będę dużo pisać ;:oj
Masz piękny wiosenny ogród i pogoda jest super!
Pozdrawiam
Pozdrawiam - Kasia :)
Dom w Lukrecji z ogrodem
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Witam Soniu, ja tez dołączam się do zachwytów nad sasankami :) Chciałam sobie takie wprowadzić do ogrodu i posiałam, ale jakoś nie chcą rosnąć, a trudno, poszukam znów za rok :wink: Najbardziej podoba mi się to futerko na pąkach, tym samym urzekł mnie ogórecznik, mogłyby nawet tak zostać w pączkach i dalej chciałabym je mieć :wink:
Pośmiałam się trochę czytając o Twoim wnuczku, niedawno to samo miałam w domu, wszystko co wpadło w małe łapki od razu było obślinione. Ale piaskownica nawet roczniaczce się spodobała i po pierwszej próbie skosztowania piasku później nie był już próbowany (jak i sól z solniczki), a przesypywanie potrafiło zająć ją na dłużej. Teraz przesypywanie piasku już jest nudne i w foremki wypełnione piaskiem sadzi się urwane z moich rabat kwiatki :lol:
Dużo słonka życzę :wit
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję za zaglądanie i życzenia. Obrazek Piękny słoneczny dzień, niestety wiatr trochę za mocno wiał. Nie miałam czasu na wielkie prace w ogrodzie. Całkiem przypadkiem, ;:306 wracając do domu zajrzałam do szkółki. Od jakiegoś czasu przymierzałam się do śliwy wiśniowej Nigry, lub wiśni Amanogawy. Skoro była w całkiem przyzwoitej cenie, kupiłam niedużą Amanogawę, około 110 wysokości. Zaprawiłam dołek kompostem i czekam na pierwsze kwiaty. ;:65 Kusiły mnie duże, ale na moim wygwizdowie, nie będzie jej łatwo przeżyć zimę.

Lucynko dzięki za identyfikacje cebulicy. ;:196 Kupiłam jako syberyjską, białą i niebieską. Okazało się, że biała to Puszkinia, dobrze że choć mam pięć niebieskich cebulic. Sasanki będą kwitnąć długo, te w cienistych miejscach dopiero w pąkach. Karol jutro będzie przesadzał ze mną kolejne byliny. :)

Ewelinko żyje tylko wtedy, jak ciepło i słonecznie. ;:173 W takie piękne dni mam napęd do wszelkich prac. Nawet mogę sprzątać w domu, choć tego nie lubię. ;:224 Powoli zapełniam powiększoną rabatę przed świerkami. Na razie przesadzam z innych rabat, ale po świętach chyba szkółki na mnie zarobią. ;:108

Wiesiu sasanek mam sporo, ale posadzone w większości pod świerkami, słabo kwitną. Byłabym zachwycona, żeby cebulica wysiała się u mnie. Nie ścinam kwiatostanów. :tan

Dominiko biała i malinowa sasanka szczególnie mnie cieszy, bo wyhodowana z podarowanych nasion. ;:108 Większość mam fioletowych. Kup lub wyproś od forumek już w lipcu, wtedy masz pewność, że wzejdą bez problemu. Ja też pozbieram nasiona, przypomnij się latem. Mam dużo tulipanów Exotic Emperor, wszystkie już kwitną. Nawet z cebulek przybyszowych kilka ma kwiaty. Czerwone to pędzone na 8 marca, które wysadziłam trzy lata temu do ziemi i corocznie kwitną jako pierwsze.

Basiu sasanki krótko kwitną, ale nawet w pąku są ładne, trzeba je mieć w ogrodzie. Nie przepadam później za ich wielkimi liśćmi, dlatego sadzę w mniej eksponowanych miejscach.

Ewuś dzięki za podzielenie się doświadczeniem z podziałem sasanek. ;:196 Pierwsze sasanki dostałam od sąsiadki i od początku ogrodu rosną u mnie. Kolejne wysiewałam sama, mam manię rozmnażania. :;230 Chyba sasanki takie są, u mnie imponującej liczby kwiatów też nie mają.

Seba nie strasz, bo u mnie wszystko tak się spieszy, że przymrozek to byłaby klęska. ;:202 Bobo tnij nisko, na 2-3 oczka ubiegłorocznych przyrostów. Chyba, że chcesz kwiaty na wyższych pędach, wtedy utnij na wysokości, jaka ci odpowiada. Swoje przycięłam nad 2 oczkiem, żeby kwiaty trochę nad ziemię wystawały, bo to maluchy. ;:306 Podobają mi się krzewy ukwiecone od dołu.

Kasiu pracuj, bo kołacze uciekną. :wink: Lubię wiosnę, szczególnie, jak już tulipany pokazują kolory. ;:215

Agnieszko sasanki powinno się wysiewać, bezpośrednio po zbiorze nasion. Kiełkują w 100 procentach. Swoimi siewkami obdarowałam kilka sąsiadek. Wnusio jest tak ciekawy świata, że ogród i garaż jest w niebezpieczeństwie. ;:173 Rozumie, jak się czegoś zabroni, ale testuje granice. Ma też ciągle jeszcze odruch próbowania i muszę pilnować, żeby sobie krzywdy nie zrobił. Piasku i ziemi już spróbował, obawiam się tylko małych kamyków, którymi mam wysypane zejście z tarasu. ;:202

Wiosna coraz bardziej widoczna w ogrodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sasankowe poletko trudne do pokazania.

Obrazek

Przeżyły ubiegłoroczne złocienie Maruny, zakwitną ponownie, czy wyrzucić. :?:

Obrazek

Podręczny warzywnik zrobiony jesienią, już się zieleni.

Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, a wiesz, że u mnie już pożegnałam się z białymi sasankami, a czerwona została jedna. Za to wypatrzyłam sporo siewek, które powędrowały w środek rabaty i przyjdzie mi je przesadzić.. Może akurat któraś okaże się inna niż fioletowa :;230
Tulipany przepiękne ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko jak siewki będą fioletowe, to za rok podzielę się swoją-twoją białą. :D Jak będzie tak ciepło, to tulipany zakwitną już w większości w weekend. ;:65
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Kochana, dziękuję ci bardzo za chęci, ale... białą wpisuję na czarną listę ;:224 Miałam już blisko 10 sadzonek i zawsze wypadają jako pierwsze. Daruję sobie ten kolor. Obok fioletowych sasanek posadzę białe Hiacynty ;:306 ;:306
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Soniu, Exotic Emperor, to cudo! ;:oj Kolor kwiatów pięknie komponuje się z liśćmi ;:108

U mnie jeszcze tulipany nie zakwitły, doglądam je codziennie :D
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Exotic Emperor jest boski, jeszcze u Ciebie te kępy ;:oj. Podziwiałam już w zeszłym roku ;:167
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Tak myślałam, że mogły się trafić zleżałe nasiona i dlatego nie chciały współpracować, w każdym razie dbałam o nie jak o inne, a nie chciały mi rosnąć :wink:
Ale cudowna kępa Exotic Emperor ;:oj Chętnie oddałabym takim imperatorom ogród we władanie :wink: Pamiętam fotkę z poprzedniej wiosny z ta kępą, widać, że się nie wyrodziły, nie ubyło ich ani nie zmalały, jak niektóre odmiany mają w zwyczaju.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Szkółki nie tylko na Tobie zarobią ;:306 . Swoją drogą ciekawa jestem gdzie zaopatrujesz się w rośliny ;:224 . Piękne masz te tulipany i szafirki Ci już kwitną ;:oj . Moje w pąku ale jeszcze poczekam na nie kilka dni . Skoro jesteś taka słońcolubna to tego słoneczka Ci życzę i pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”