Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Post »

Ewelinko nie spiesz się z przycinaniem miskantów, moje przycinam dopiero gdy wyrastają nowe źdźbła.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Ale u Ciebie wszystko pędzi, jakbyś mieszkała w cieplejszym kraju ;:oj
Te iryski jak się nazywają fachowo ? Kwiatów w marcu u mnie wcale nie ma ;:145
Muszę pomyśleć o bratkach - uwielbiam je :D
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

To w takim razie trudno mi będzie spróbować tego kulkowania, bo u mnie przewaga róż wielkokwiatowych... Piękna wiosna już zawitała do ciebie ;:215 Moje iryski dopiero wyłażą z ziemi, a twoje już tak cudnie kwitną ;:173
Mam nadzieję, że pogoda ci dopisze, bo u mnie raczej się na to nie zanosi - właśnie leje jak z cebra ;:222
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kolorowo już na rabatach. Fajnie to wygląda. Niebieskie i żółte plamki rozweselające :D
Jejku jak ja nie lubię remontów, ale są konieczne. I mnie czeka odświeżenie ścian w kilku pomieszczeniach, ale mam chytry plan...kiedyś podziałał. Wyjechałam na dwudniowe szkolenie, a M nie miał wyjścia, musiał malować. I posprzątać. :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Wczoraj miałam piękne słoneczko przez większość dnia więc zakasałam rękawy i poszłam zrobić trochę porządków. Przy okazji przesadziłam trzy róże, wykopałam budleję no i tak mnie wciągnęło, że przycięłam część róż i miskanty ;:oj . Mam nadzieję, że nic im nie będzie . Na rabatach zaczynają panoszyć się chwasty no ale z motyczką jeszcze latać nie będę bo boję się, że wytnę przy okazji lilie siedzące jeszcze w ziemi. Na wierzch wychodzą kolejne cebulowe ;:138 a iryski pokazują coraz więcej kiatów. W przyszłym tygodniu przyjadą do mnie lilie i róże a ja muszę poszerzyć jeszcze jedną rabatę . Jakoś nie mogę zabrać się za tą czynność ale w przyszłym tygodniu będę musiała. Muszę jeszcze koniecznie przyciąć brzegi mojego pseudo trawnika bo wchodzą w cegłę. Sama cegła też nie wygląda po zimie zbyt pięknie ;:222 . W niektórych miejscach odprysnęła i popękała . Muszę ją wyszorować jakąś szczotką bo porósł ją mech. Dzisiaj pogoda nie jest zła ale słoneczka niestety nie ma.

Obrazek

Obrazek

Lucynko chyba masz rację ;:138 . Powiększenie działeczki przyniesie same korzyści, jednak zanim zabiorę się za rabaty na tamtej części to jeszcze chwilkę potrwa. Na pewno będę pokazywała tutaj w wątku efekty pracy. Dziękuję i pozdrawiam ;:196 .

Obrazek

Obrazek

Marto pierwsze kolory bardzo cieszą mimo, że są na razie takie małe . Powiększenie działeczki to było nasze małe marzenie bo to dla nas nie tylko większy areał ale i swój osobisty wjazd , którego do tej pory niestety nie mamy ;:222 . Na pewno zakup działki podniesie nasz komfort życia ;:108 .

Obrazek

Obrazek

Marysiu remont skończony ale zostały jeszcze takie małe detale w stylu kupna rolet, nowego dywanu, karnisza no ale z pokoju można już korzystać a potrzebne rzeczy dokupimy. U mnie wczoraj pokazało się słońce i rośliny pokazały kolorki . Czas na forum na pewno znajdę, choćby wieczorami ;:108 . Bardzo Ci dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Obrazek

Obrazek

Sławku dziękuję w imieniu bratków i irysków :wink: . Dalsze zdjęcia na pewno będą jak tylko zakwitną koleje rośliny . Dziękuję i ja również pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Aniu czymże są te moje kwiatuszki w porównaniu z Twoją różą w marcu ;:224 .

Obrazek

Obrazek

Basiu robiliśmy generalny remont łazienki w tamtym roku i wiem jak to wygląda. Nie jest to przyjemne ale dla efektu końcowego warto się trochę pomęczyć. My mamy w planach kolejne remonty więc to nie koniec w tym roku ;:306 .W każdym razie wiem, że jak zrobimy to co jest w planach to potem na długo mamy spokój . W ogródku o tej porze cieszy każda kwitnąca roślinka. U mnie pojawia się ich coraz więcej :tan .

Obrazek

Obrazek

Olu za późno :;230 , wczoraj wycięłam miskanty bo mnie już denerwowały. Myślę, że nic im nie będzie . Mrozów już nie zapowiadają a przymrozki im nie straszne.

Obrazek

Obrazek

Seba sprawiłam sobie kilka bratków i od razu weselej. Mam też samosiejki w ogródku i już niektóre kwitną. Te iryski to iris reticulata, irysy żyłkowane. Warto je mieć bo kwitną dosyć szybko .

Obrazek

Obrazek

Małgosiu- clem oj to wielkokwiatowych nie zakulkujesz ;:185 . Sadziłam te moje irysy na szybko i pewnie na różnych głębokościach bo niektóre kwitną a inne dopiero wyszły z ziemi. Może to i lepiej bo w ten sposób przedłużę sobie ich kwitnienie ;:306 . Pogoda wczoraj mi dopisała a dzisiaj jest taka sobie, chociaż gdyby się uprzeć to można popracować w ogródku bo nie pada. U mnie lało w nocy .

Obrazek

Obrazek

Małgosiu - PEPSI co do remontu to ja w zeszłym roku myślałam, że w taki sposób wywinę się od remontu w łazience. Nie było mnie 3 tygodnie bo byłam na turnusie rehabilitacyjnym z córką. Efekt był taki, że prace i tak zaczęły się dopiero kilka dni przed moim powrotem bo fachowiec miał jakiś poślizg i zastałam największy syf ;:306 . Odświeżenie ścian zrobicie szybko i bezboleśnie ;:333 .

Tutaj chyba wyszła puszkinia .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie i udanego weekendu Wam życzę.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko wiosna na całego, oczy można nią u Ciebie cieszyć. ;:215
Ostro poszalałaś z sekatorem, ale też mi się wydaje, że już koniec z mrozami.
Ja zawsze się zastanawiam jak to jest z tymi chwastami.... ozdobne roślinki wychodzą tak majestatycznie, powoli, leniwie, a w tym samym czasie chwasty dostają takie powera, że szoook.... ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Do irysków nie mam szczęścia.. tyle razy już kupowałam i nic... nie chcą u mnie być to nie...
Chociaż szkoda, bo bardzo mi się podobają...
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Ewelinko...gdyby u mnie była już taka wiosna ;:180 , niestety u mnie ani takiej wiosny ani pogody. ;:223 . Mnie także bardzo podobają się iryski, mam niewiele więc dokupiłam. Niestety kwitnienia doczekam się dopiero w przyszłym roku. Także przycięłam róże i pozimowe sprzątanie..więcej się nie dało. U ciebie już tak czyściutko. ;:333
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też mam o wiele mniej wiosny.
Na razie rozkwitł tylko jeden irys.
Za to rozkręcają się przylaszczki
Trochę odchorowały przesadzanie, ale żyją
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Ewelina,duże kępki masz tych niebieskich irysów,i tak fajnie rabata wygląda,przepleciona krokusami,u mnie bardzo zimno,leje ,wieje i burze szaleją ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko świetnie, że tylko kosmetyka została do zrobienia po remoncie. ;:215 Irysy mają takie piękne kolory, że nawet parę sztuk widać na rabacie. Jasnoniebieskie prześliczne. ;:oj Powojniki u ciebie zdecydowanie się śpieszą. ;:108 Moje się ociągają. Wiatr i deszcz dzisiaj pokrzyżowały mi plany ogrodowe, paskudny dzień. ;:145
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Te niebieskie iryski są piękne ;:167
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko - moje iyski jeszcze daleko w tyle za Twoimi...Ale i ja się doczekam...
Remonty och...nas w tym roku czeka wymiana pionów kanalizacyjnych i od wody w całej kamienicy. To się równa demolka lazienki i kuchni...A miały nam służyć już do końca. Szkoda gadać...
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Od wczorajszego wieczora wieje u mnie okropnie ;:oj . Słoneczko pojawia się chwilami ale co z tego skoro ten wiatr mało głowy nie urwie ;:222 . Normalnie można zwariować z tą pogodą . Już nie mogę doczekać się wyższych temperatur i słonecznych dni . Oby przyszły jak najszybciej .

Basiu chwasty to sobie za dużo wyobrażają chyba ;:306 . Nie zapomnę jak w zeszłym roku w maju wyjechałam na trzy tygodnie ;:oj . Jak wróciłam to chwasty miałam po kolana ;:222 . Nigdy więcej wyjazdu w takim terminie . Co do wiosny to faktycznie można już oko nacieszyć ale ta pogoda wciąż jakaś taka byle jaka ;:222 .

Gabrysiu ja posadziłam je po raz pierwszy ;:108 a właściwie drugi ale te pierwsze sadzone były bez żadnej wiedzy w pierwszym roku mojej przygody z ogrodem i mi po prostu zgniły. Teraz przy sadzeniu zmieszałam ziemię z piaskiem i nie było problemów ;:224 . Zobaczymy czy będą chciały kwitnąć w przyszłym roku.

Zuza pogoda byle jaka w dalszym ciągu. Zimno jest :( . Marzę o słoneczku i dwucyfrowej temperaturze . Może w tym tygodniu będzie coś lepiej. Muszę zrobić jeszcze trochę rzeczy więc liczę na łaskawą pogodę ;:306 .

Małgosiu przylaszczek nie mam a Twoje wyglądają pięknie ;:333 . Iryski to bardzo fajne roślinki i cieszę się, że je posadziłam. Myślę, że jesienią dosadzę ich więcej .

Marto u mnie dzisiaj też bardzo wietrznie a właściwie od wczorajszego wieczora tak rozszalał się ten wiatr . Mam nadzieję, że w tm tygodniu pogoda poprawi się. Iryski bardzo fajne i muszę koniecznie posadzić ich więcej ;:138 .

Soniu u mnie wczoraj zaczęło wiać ale tak bliżej wieczora. Deszcz też padał a dzisiaj wieje już bardzo mocno ;:222 . Pogoda beznadziejna ale może w końcu coś się poprawi. Irysy bardzo ładne są i na pewno będę powiększała ich liczbę . Twoje też bardzo ładne ;:138 .

Kasiu niebieskie irysy kupiłam za małe pieniądze późną jesienią w pewnym sklepie internetowym. W tym roku na pewno też się u nich zaopatrzę ;:108 . Mam też odmianę Katharine Hodgkin i jestem jej bardzo ciekawa ;:108 . Póki co jeszcze nie kwitnie a czekam z niecierpliwością na kwiaty.

Marysiu doczekasz się ;:168 . Ojej, nie zazdroszczę tej przymusowej demolki w kuchni i łazience :( . Mam nadzieje, że uporacie się z tym szybko i bezboleśnie ;:333 .

Pozdrawiam i pogodnej niedzieli życzę .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ależ się wiosna u Ciebie rozszalała :heja Tyle kwiatów , te niebieskie irysy są przecudne ;:oj Też co roku sobie obiecuję, że kupię sobie ich trochę na jesieni i zawsze zapominam Skupiam sie na tulipanach, a reszta mi umyka ;:219
Wicher chyba w wielu rojenach sobie hula, u m,nie też chce głowę urwać.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”