Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Post »

PEPSI Gosiu ja taka "mocna" w sianiu kapusty, ale będę eksperymentować. Pamiętam na początku posiałam czerwoną i nawet była ale biała i kalafiory gąsiennice - dałam sobie spokój mięsko to ja lubię sama wybierać do kapusty ;:306
Ponad 30 lat temu była w szpitalu to trudne czasy - czerwiec-lipiec - często na obiad były zupy jarzynowe - trudno dla mnie niezjadliwe z dodatkiem zawsze gąsiennic, może dlatego jestem tak uczulona.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Agnieszko nasze koty są domowe i nie wychodzą na zewnątrz, bo na zewnątrz jest pies który kotów nie lubi ;:oj Niestety jest też jezdnia ;:222 Domowe koty łatwiej utrzymać w idealnej czystości ;:306
Kobea wysiana, a moja z nią przygoda to długa historia. Raz udało mi się mieć wspaniałą roślinę, a poza tym niepowodzenia. Już poczytałam i chyba wiem, że nie wystarczy tylko posadzić i wymagać :wink: Irysek był i pewnie już go nie zobaczę, a bardzo go lubiłam :cry:
Jakby rudbekię okryć to może by przetrwała? mnie się nie wysiała, ale w glinie bywa różnie z wysiewaniem.
Fruczaki uwielbiają floksy, werbeny, budleje i jeszcze pewnie parę, ale najwięcej jest ich w czasie kwitnienia floksów ;:215 Nie wiem czy występują na terenie całej Polski, kiedyś jeden z kolegów coś pisał na ten temat, ale nie pamiętam dokładnie co :oops:

Lucynko to się chwali, że wywiązałaś się z obietnicy!
Nie wiem w co miałabyś nie uwierzyć? a może to chodziło o to że mnie nie zrozumiesz?
Zapisz proszę tą pelargonię.
Z nasionami to jest tak, że dostałam od Ciebie nasiona tejże rudbekii i oczywiście wysiałam, posadziłam. Zakwitły żółto brązowo...pięknie, ale czerwona była pod koniec kwitnienia Tylko Jedna. Wniosek z tego, że nie koniecznie nasiona powtarzają cechy!
No to czekamy na zielone kiełki! Dobrej nocy ;:196

Bea był czas że obiecywałam mniej i pamiętałam, ale od jakiegoś czasu oferuję więcej i się pogubiłam. Nieraz miałam notować od danego momentu, ale nie urzęduję przy stole czy biurku i pisanie na laptopie na kolanach i jeszcze notować to już za dużo ;:306 Więc bardzo dziękuję że czuwasz ;:196
Ja już wyczerpałam limit zamówień, bo ostatnio jeszcze popełniłam zamówienie u jednego z forumowców plus Starkl ;:202 ale pooglądać mogę tylko portfel zostawię w domu ;:306

Aniu prawda że proste! z zabezpieczeniem nie mogło być dzieci ;:306 O rany co Ty przecież gąsienice to białko w czystej postaci!

Małgosiu nie wiem czy spróbuję, bo posadziłam parę wieloletnich kapust i zobaczę czy wyjdą na wiosnę. Poza tym jak mi już stożkowa urosła to przyszły te z lasu i ją wp.... ;:306
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Odpowiem Tarze Marysiu za pozwoleniem w sprawie mięska. :lol: Ja kiedyś wyczytałam, że dobrze jest położyć białe szmaty w okolicy kapusty. Fruwające bielinki, które składają jaja widzą ten kolor i uznają, że teren zajęty i nie wchodzą nam w paradę. Ja rozkładałam pieluchy po córce i naprawdę działało. Robaków zero :uszy Pieluch już zabrakło, ale stare koszulki w kolorze białym zawsze się znajdą.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, nie dostałaś ode mnie nasion rudbekii, bo ich nie miałam. ;:174 W ubiegłym roku kupiłam po raz pierwszy po jednej torebeczce tych nasion, a w każdej z nich było nasion tak malutko, że z nikim się nimi nie dzieliłam. ;:108 Musiałaś dostać od kogoś innego. Poza tym musiały to być nasiona przemieszane, bo widziałam u Ciebie na zdjęciach rudbekię 'Cherokee Sunset'. To ta żółto-brązowa pełna. Być może jakieś nasionko 'Cherry Brandy' zaplątało się wśród tamtych nasion. ;:218
Mnie jeszcze zostało trochę nasionek tej czerwonej, więc jakby co, to wiesz, co zrobić. ;:303
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu to Ty od razu mogłaś z tymi pieluchami jak zachęcałaś do sadzenia kapuchy! Ok jutro wysieję kapustę tylko sprawdzę czy mam wczesną :D

Lucynko pismo podobne do Twojego, ale nie ważne podpisane było Cherry Brandy i taką chciałam mieć bo pełną siałam rok wcześniej a nasiona miałam od Renatki (oryginalne w torebce) na której było napisane jednoroczna a u mnie przetrwała zimę i komentowałyśmy to chyba, ale może znowu nie z Tobą ;:306 Z mojej 'Cherokee Sunset' zebrałam nasiona i wysiałam też nie wyszło to co chciałam :shock: Lucynko rudbekii ostatnio mam bardzo dużo i dopóki sama nie zniknie przynajmniej częściowo nie będę siała ;:185
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Skoro w wątku Marysi dobrze się sprzedała informacja o kiełkowaniu nasion dyni to jeszcze poinformuję wszem i wobec, ze ponoć dobrze jest namoczyć nasionka pelargonii przed sianiem w mleku.
Dzisiaj kupiłam jedno opakowanie pelargonii, po raz pierwszy wysiewam i namoczyłam w mleku, moczyły się ponad godzinę....już posiane.
A może przydałby się wątekdobre rady

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krysiu ja już żadnego wątku nie dam rady prowadzić, ale Ty możesz ;:306 Nie późno na sianie pelargonii? niektórzy siali miesiąc temu :wink: Ja sobie obiecałam, że wysieję za rok.
Miałam kiedyś spisane takie dobre rady, ale znajdowałam je zawsze po fakcie ;:306 ;:306
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Marysiu może i póżno, ale ja pod wpływem Forum wpadam w trans wysiewów, ziemi nie kupuję bo kompost przesiany we wiadrach stoi w garażu, idę nabieram i wysiewam ile z tego przetrwa zobaczymy.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krysiu to życzę powodzenia, a w kompoście nie ma niedobrych składników dla młodych roślinek ? no chyba że wyprażasz?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu kochana, no dobra, wstyd mi, że tak rzadko do Was zaglądam, no znaczy zostawiam ślad, wiesz, już mnie męczy ta zima, odzwyczaiłam się od takiej, tamtej zimy dość często jechałam na działkę, taka pogoda była, a w tym roku nie da rady, właściwie w mieście to śniegu nie ma, a u nas na działce i okolicy jest go sporo, nawet dojazd na działkę utrudniony mamy, a w domu wzeszło mi jedno nasionko SFERALCEA coś tam, jedna papryczka, jeszcze jakieś inne, ale już opis posiałam gdzieś i znowu niespodzianka, czytam że kobeę wysiałaś, no to i ja wysieję, bo to już chyba czas, żeby zdążyła zawiązać nasiona, a z tym wątkiem o dobrych poradach to fajny pomysł, miały byśmy wszystko w jednym, pozdrawiam Marysiu, dobrego, ciepłego tygodnia :wit
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

;:oj Marysiu ale czad :D kapusta - pieluchy, dynia - kondony, pelargonia - mleko i czego to ja jeszcze nie wiem :;230
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Maska pisze: Miałam kiedyś spisane takie dobre rady, ale znajdowałam je zawsze po fakcie ;:306 ;:306
Marysiu to chyba większość z nas tak ma, zwłaszcza z przydasiami. Jak potrzeba nima ;:306 jak kupię, znajduję ;:oj . Zaczynam wysiewy, ziemia przyniesiona z balkonu się grzeje..w takiej przemrożonej chyba żadne niechciane skarby nie zostały. ;:224 . No to sieję.. :uszy . Upsss.....znowu pomyłka. ;:198 Pozdrawiam ;:168
asikowo
100p
100p
Od: 10 kwie 2016, o 18:22

Post »

Witaj Marysiu! Jestem pod wrażeniem ilu ciekawych rad można się dowiedzieć z Twojego wątku ;:138 Rzadko bywałam na forum tej zimy ale im wyżej słoneczko na niebie, tym częściej będę zaglądać. Teraz są ferie i dzieciaki cały dzień w domu to trzeba mieć więcej pomysłów żeby je od wynalazków technologicznych typu tabletek odciągać ;:306 Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę miłego dnia ;:3
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Widzę ,że już się rozsiałaś na całego kobito! :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w kolejnym ponurym dniu! Śnieg zmrożony leży w ogrodzie, jakaś kaszka przysypuje, mróz na razie niewielki ale rośnie.

Iwonko rozbiegana, zabiegana i stęskniona za wiosną ;:196 nie przejmuj się tym że nas nie odwiedzasz na FO nadrobisz to później jak ogród rozkwitnie i znudzi Cię FB ;:306 Na FO się ciągle wraca ;:65 Czytam co Ty wysiewasz ...ciekawa roślina z malwowatych ale niestety zimy u nas nie przetrwa :wink: Kobeę wysiałam, ale jeszcze milczy i sporo innych wysiałam. Pojemniczki na regale i na parapecie, w pokoju robi się przy oknie ciasno...fajnie jest :uszy Ściskam Cię Kochana i ciekawa jestem jak dalej Ci się życie ułoży ;:196

Ewciu heca nie? tak mnie te porady rozochociły, że chyba zacznę szukać po moich notatkach, bo kiedyś przejrzałam kilka angielskich programów wynotowując ciekawostki ;:306

Zeniu gdyby tak było, że po przemrożeniu wszystko odkażone to po zimie nie byłoby ani szkodników ani grzybów ;:306 Życzę Ci jednak, żeby Twoja ziemia okazała się "czysta" :D To co dzisiaj siejesz?

Asiu tak jest na FO ile to razy ktoś rzuca hasło, a dobre rady sypią się jak z rękawa. Jest nas dużo to każdy coś ciekawego dorzuci i dlatego warto zaglądać na FO. Dzieciom trzeba zorganizować czas, bo inaczej na pewno wymyślą coś co nam się nie spodoba :;230 Przesyłam serdeczności i pogodnych ferii :wit

Bożenko taki czas i już teraz wszystko poleci z górki. Nie mam niestety wczesnej kapusty, a w sklepie w którym dzisiaj byłam dopiero organizują dział ogrodowy, a likwidują narciarski :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”