Działka korzo_m

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magda boję się, że mogę mieć więcej zachcianek. Ja cały czas siedzę i planuję co gdzie posadzę, ale mam taki mętlik, wiem tylko, że muszę mieć krzaczki, bo takich mi na tej działce brakowało, zresztą sama widziałaś.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, widzę - a raczej czytam, że Ci się zimą nie będzie nudzić.
Planujesz, a to dobrze.
Wiosną tylko zakupy i sadzenie - powodzenia... :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabrysiu planuję jak i gdzie mam posadzić. Na tej działce nie wszystko mam dobrze posadzone, tam chciałabym, aby roślinki rosły w odpowiednich miejscach te które lubią słoneczko ,miały go pod dostatkiem, a te cieniste ,aby nie więdły. Mam duże pole do popisu, myślę jak zaplanować ,rabatki, ścieżki( a będą trawnikowe), no i oczywiście wygląd warzywnika. Tam jest ziemia klasy VI, w większości piasek, mnóstwo kamieni, nie wem czy kiedykolwiek uda mi się ich pozbyć. Zapomniałam o chwastach, a tego pod dostatkiem ,szczególnie perzu. Porządek przed domem robiłam prawie 2 miesiące, dobrze, że siostra mnie trochę wspomogła. Swoją pracą i wyglądem wzbudzałyśmy duże zainteresowanie wśród miejscowych, niejeden jak poszedł dalej na pewno postukał się po głowie. A my każdy centymetr ziemii przekopywałyśmy widłami ,ręcznie wybierając chwasty. Usypałyśmy dwie ogromne górki chwastów, dobrze ,że perz się dobrze i szybko pali. Zastanawiam się jak ludzie będą reagowali jak zobaczą mnie na wiosnę chadzającą z wiaderkiem wokół pastwiska i zbierającą krowie placki, to będzie dopiero sensacja na całą wieś. Ja na zagospodarowanie całości daję sobie 2 lata, myślę ,że się uda i będzie miała działka ładniejszy wizerunek. Na pewno na bieżąco będę pokazywała co się zmienia, także wszystkie sugestie, porady przeczytam, mnie każdy doping mobilizuje do pracy. A więc wiosną zakasam rękawy i do ciężkiej pracy, a teraz ładuję akumulatory.Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, niech sobie stukają po głowie.
Ale jetem ciekawa, czy jak już będziesz miała ładny ogród to też się będą stukać ?
Wątpię, będą zazdrościć...
Widzę że się przygotowujesz profesjonalnie, i to Ci się chwali.
Sama już jestem ciekawa jak Ci to wyjdzie, ale znając Twoje zaangażowanie w działkę,
jestem pewna, że nas mile zaskoczysz.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabrysiu póżniej na pewno nie będą zdziwieni, pewno niejeden będzie chciał sadzoneczki. Obym Was i samą siebie zaskoczyła, ja bardzo obawiam się tej jałowej gleby, wprawdzie jesienią kupiliśmy rozrzutnik gnoju, może ją trochę urzyżni. Na wiosnę chcielibyśmy całość ogrodzić, oby wszystko się udało zrobić, aby prace jedne drugim nie kolidowały....
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

korzo_m pisze:...Obym Was i samą siebie zaskoczyła...
Dorotko, ja w to mocno wierzę i trzymam kciuki... ;:215
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabi dziękuję już Twoje słowa są dla mnie dużą mobilizacją. ;:32 ;:32 ;:32
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Witaj Dorotko :D
Fajnie wyglądają krzaczki podsypane rozdrobnionymi gałązkami ,ja to mam zawsze tyle gałęzi ,że wysypuję nimi całe rabaty :shock: Doczytałam ,że interesuje Cię Złotokap ,ja mam małe siewki ,którymi chętnie się podzielę :wink:
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

Dorotko - kamienie odkładaj na jedno miejsce - w przyyszłości będą jak znalazł do skalniaka i obłożenia oczka ... itp :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko Ty naprawdę zawsze potrafisz moje zachcianki roślinne zaspokoić ,oczywiście przyjmę z miłą chęcią. Odezwę się do Ciebie na pw. Ja również planuję obsypywać całe rabatki rozdrobnionymi gałązkami, ale te rabatki dopiero będę tworzyła na wiosnę , na razie rozdrobnione gałązki są położone pod tarasem . Nie leżą już na szczęście w piwnicy :D :D
Karolku te kamienie nie są duże ,tylko takie małe -myślisz, że one nadawałyby się na skalniak, ja zawsze w skalniaku miałam ogromne kamiory. Oczka w ogrodzie nie planuję , nie cierpię komarów, bo zawsze mnie gryzą .
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

jak jest oczko to nie musza być komary - wystarczy że wpuścisz dwie trzy rybki :)

a małe kamienie są dobrym uzupełnieniem, wypełnieniem luk między dużymi kamulcami ... i można je używać do lepszego drenażu skalniaka ... lub zrobić kamienną rabatkę wysypaną kamykami ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolu z kamyczkami przemyślę, będę zbierała bo i tak muszę pole oczyszczać.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Dorotko, jestem przekonana że już niebawem Twój nowy ogród będzie jak spełnione marzenie. Wykorzystasz swoje doświadczenie z poprzednich ogródków... tylko czy dasz radę dopieszczać równocześnie oba?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko na pewno nie uda mi się dwóch obrabiać. ...Tą działeczkę na której byłaś trzymam do jesieni 2009, muszę poprzesadzać roślinki, zresztą w tym roku dużo krzaczków kupiłam i tam zadołowałam . Wiesz przeraża mnie,że to już będzie 4 działka ,którą urządzam. Ciężko mi się rozstawać, smutno mi ,że zostawiam na nich tyle serca , czasu poświęconego nie mówiąc o kosztach, przecież wszystkiego nie dam rady przesadzić. Ja jeszcze nikomu nie powiedziałam oficjalnie, że ją sprzedam, a tu dzwonią do domu z ofertami kupna jest to jeszcze bardziej przykre.Ja powoli dojrzewam do tej decyzji, to ja chcę zdecydować kto ją dostanie i kiedy się jej pozbywam, żal byłoby mi gdyby moja kilkuletnia praca poszła na marne, dobrze byłoby aby ktoś miał taką pasję ogrodniczą jak ja. Wokół mam bardzo sympatycznych sąsiadow i również chciałabym ,aby to była osoba porządna.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

To będzie z pewnością bardzo trudne dla Ciebie, tyle pracy i serca tam włożonego trzeba będzie przekazać komuś obcemu. A któryś sąsiad z boku nie chciałby sobie powiększyć swojej działeczki? wtedy może byłoby Ci łatwiej....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”