Żywotnik (Thuja) z nasion

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
*TOMEK*
200p
200p
Od: 11 lis 2008, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czasami ludzie wiedzą, że są różne odmiany Thuja occidentalis i nawet pytają o to... :)
Tomek
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Tomek, to naprawdę nie jest 'Columna'. Może tak: to są kundle po rasowej suce, która się puściła :wink:
A każdy 'Smaragd' ma tyle lat, ile pierwsza wyhodowana siewka. Są odmiany, majęce ponad sto lat, no i cóż- dla życia drzewa nie jest to jakiś wielki okres czasu.
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Post »

Wracając do occidentalis.

W instrukcji pisało, żeby młode siewki pryskać preparatem przeciwgrzybiczym. Myślałem, że gostek przesadza, ale już straciłem 5 siewek.

Jakie stężenie Topsinu M 500 SC polecacie? Będzie rozpuszczony w 0,5 litra wody.
Pozdrawiam
Michał
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

0,1 % do oprysku, 1 % do podlewania.
Miszka007
100p
100p
Kontakt:

Post »

Dzięki :)
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
*TOMEK*
200p
200p

Post »

A skąd Ty masz siewki Thuja occidentalis o tej porze...?
Tomek
Awatar użytkownika
lukasek-1988
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 lip 2008, o 05:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Nasiona

Post »

Mam bardzo dużo nasion Thuji

jeśli chodzi o wysiew to najlepiej jest na trzy tygodnie wymieszać w wilgotnym piasku żeby podkiełkowały i wtedy na wiosne posiać , przyspieszy to wzrost roślinki.

Pozdrawiam
Kraina, którą Bóg stworzył na ziemi. Był to ogród, w którym Stwórca umieścił człowieka. Przez rajski ogród płynęła rzeka. Miała ona nawadniać roślinność, którą Bóg stworzył w raju. Rośliny były bujne, zielone i piękne.
Miszka007
100p
100p
Kontakt:

Post »

*TOMEK* posadziłem T. occidentalis ok. 23 grudnia. Obecnie widać już, jak niektóre wypuszczają igiełki. Mam ich ok. 60.

Co ile czasu powtarzać oprysk?
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
*TOMEK*
200p
200p

Post »

Posiałeś nasiona... Wybrałeś zły termin siewu i dlatego m.in. będziesz miał problemy z siewkami. Domyślam sie, że masz je w mieszkaniu. Choroba, którą obserwujesz to zgorzel siewek. Same opryski chem. Ci nie pomogą...
Tomek
Barbaral22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 paź 2008, o 20:53

Żywotnik na żywopłot z nasion

Post »

Witam serdecznie. Mam zamiar wyhodować żywopłot z nasion. Najbardziej odpowiadają mi iglaki, któtych nie trzeba formować. Mogłaby to być tuja szmaragdowa, ale podobno z nasion się nie da. Proszę o podpowiedź.
Barbaral22
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Można z nasion ,jak najbardziej ,ale trwa to dość długo,zależy w jakiej perspektywie czasowej oczekujesz tego zywopłotu.Ja mam doświadczenia z kosodrzewiną i dziękuję bardzo,osobiście wyleczyłam sie z iglakow z nasion.
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
Awatar użytkownika
tok76
100p
100p
Od: 18 paź 2008, o 07:13
Kontakt:

Post »

Mnie też się ten pomysł nie bardzo podoba... żeby wyrosło coś co będzie widać bez lupy to chyba potrzeba maaaasa czasu. Czekając na efekt (żywopłot) chyba prędzej pojechałabym do szkółki... a spróbować iglaków z nasion możesz,ale radzę wziąć to bardziej hobbystycznie i hodować dla satysfakcji...
Pozdrawiam, Gosia
Barbaral22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

żywopłot z nasion

Post »

Wy sobie żartujecie a ja mówię poważnie. Mam około 200 m ogrodzenia i mam czas. Nie wszystko muszę mieć już.
Lubię wyhodować coś sama i mieć z tego satysfakcję. Siałam sosny, świerki srebrne i tuje książkowe. Wyrosły bardzo ładne i duże, ale musiałam je zostawić z powodu zmiany miejsca zamieszkania. Nie opłacało się ich przewozić.
Teraz chcę założyć ogród od nowa. W zeszłym roku posiałam do gruntu sosny zwyczajne. Wyszło kilkadziesiąt sztuk, może kilkaset. Na wiosnę posadzę je koło domu i w lesie tuż obok[/code]
Barbaral22
Barbaral22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

żywopłot z nasion

Post »

Aha kosodrzewinę też siałam. Już rosną na skarpie drugą zimę. Mają ok. 0,5 m. Lucynko, bardzo ładne te Twoje kwiatuszki. Jak bardziej zadomowię się na forum to też prześlę swoje zdjecia kwiatków ... sprzed lat. Teraz w nowym miejscu nie mam jeszcze takiego ładnego ogrodu.

Pozdrawiam Was serdecznie.
Baśka
Barbaral22
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”