Pod Puszczą cz-1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod Puszczą cz-1

Post »

Bożenko , nie wiem w jakich bywasz lasach ,ale chyba najbardziej niezawodne jeżeli chodzi o grzybobranie to lasy mazurskie bo tam jest najwięcej wilgoci i na pogórzu .U mnie niestety wszystko zależy od deszczyku a tego brak . ;:224

Alu ,dziękuję Ci za pochwałę ale mój ogród wymaga jeszcze dużo pracy żeby można było powiedzieć że jest ładny , aczkolwiek w realu już nie jest najgorzej . ;:167

Iwonko ,witam Cię . Roślina o którą pytasz to trojeść bulwiasta i bardzo Ci ją polecam ,kwitnie na pomarańczowo i po kilku latach osiąga wysokość i szerokość małego krzewu .Jak będę w sobotę to zrobię zdjęcia już kwitnącej .Moja ma drugi sezon ,na zimę zanika i co roku wychodzi podobnie jak piwonie mocniejsza i dorodniejsza . ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Pelu! i w góralskich i tutejszych lasach wszak jestem z Małpolski
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko ,no to Jesteś szczęściara że u Ciebie tyle pada że w lasach są grzyby ,u mnie niestety mimo że lasy pod nosem to w lasach susza a grzybów jak na lekarstwo .Wokół jak wstążeczka wije się rzeka Bzura i skutecznie zatrzymuje deszcze .Ostatnie grzybowe lata to 4-5 lat temu.Może coś się zmieni ,ale większych szans nie widzę przy tak upalnych latach .Pozdrawiam serdecznie ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, tak, mam ale po zimie tylko 3 sztuki mi się pokazały, a sadziłam w tamtym roku, więc jeszcze kwitnienia nie widziałam, pokaż swoje jak zakwitnie :wit
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko , nie ma sprawy ,zrobię fotki .Trudno jest nawet kupić tę roślinę ,raz na nią tylko trafiłam a chętnie bym jeszcze dokupiła chociaż z jedną . ;:65
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A nie siałaś z nasion?, ja z nasion wysiałam, trochę też mam posadzonych, ale na kwitnienie pewnie poczekam ;:108
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko ,nie siałam z nasion bo po prostu nie mam na wszystko czasu i z tego powodu mało robię wysiewów .Wolę kupić sadzonkę bo przy moich dwu dniach na ogrodzie to i tak zbyt mało czasu mogę poświęcić roślinom a w domu mało miejsca na parapetach i niewielki balkonik .Wysiewam trochę pomidorków koktajlowych,rozsadzam swoje pelargonie i czasem sieję cynie . Na więcej nie mam miejsca a i tak mama się złości że zastawiam parapety .
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie .Wróciłam z sobotnio-niedzielnego wypadu do ogrodu . Na miejscu okazało się że przeszła intensywna burza bo już na wejściu do lasu leżały zwalone na drodze drzewa . W piątek wieczorem sąsiedzi częściowo sprzątneli ale okazało się że mamy pozrywaną trakcję elektryczną.Bez prądu byliśmy do dziś rano .U sąsiadów leżą powalone brzozy ,lipy ,akacje .Dobrze że wyciełam swojego modrzewia bo rósł przy samym domku i zawsze się denerwowałam jak mocno wiało .Udało mi się pozbyć jednego korzenia . Zajeło nam to całe sobotnie popołudnie bo był duży problem z wyciągnięciem ale w końcu się udało .Za tydzień drugi i będę mogła sadzić drzewa i krzewy .Radość moja jest ogromna :heja . Coś nareszcie ruszyło .Zrobiłam oczywiście trochę fotek , chociaż dzisiaj był straszny upał i nawet nie za bardzo mi to szło .Pierwsze fotki są dla Iwonki. Zapraszam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Elu dobrze że u ciebie większych szkód nie zrobiło. ;:173
Tacy jesteśmy słabi w stosunku do burz. Nic nie możemy zrobić a chciałoby się okryć wszystko.Nie zazdroszczę siedzenia bez prądu. ;:174
Super że z korzeniem się udało.Jeszcze trochę i będziemy podziwiać nowe nasadzenia.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elu jak dobrze ,że Twoja działeczka bez szkód .
Dobrze zrobiłaś ,że wycięłaś modrzewia my mamy dwa jesiony przy ogrodzeniu i niestety podczas wichur ogrodzenie poszło .
Bardzo żałujemy ,że nie wycięliśmy ich jak były jeszcze dużo mniejsze ,a teraz to kolosy .są bardzo piękne .
W każdym ogrodzie jest co robić i zawsze człowiek widzi potrzebę jego upiększania :D
Zdrówka ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Elu. ;:128 . Nie masz co narzekać, zagęszcza się twój ogród pięknymi nasadzeniami w szybkim tempie. ;:215 . Oczywiście podziwiam róże , ilość ich dla mnie w małym ogródeczku niewyobrażalna...innych zresztą także. Przy okazji przypomniałaś mi nazwę kwiatka jaki u mnie rośnie. ;:131 Trojeść bulwiasta, posadzona w cieniu ;:222 ..jak zajadę na działeczkę przesadzę. Dziś u mnie deszczyk od rana, pozałatwiam parę spraw i zmykam do swego królestwa. ;:oj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Elu napracowałaś się pewnie z synem, ale korzeń wytargany ;:oj Masz dużo pięknych róż :D Liliowiec już Ci kwitnie? moje mają pączki ale jeszcze małe. Elu, a co przytula się do liliowca takie lila kwiatuszki? Życzę Ci pomyślnego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu prześliczny pomarańczowy kolor, mało jest kwiatów w tym kolorze ;:215 napracowałaś się , ale efekty są ;:215
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Dziewczyny :wit

Oleńko , każda przechodząca burza w okresie letnim to niestety poważne zagrożenie dla ludzi i dobytku .Całe szczęście że coraz więcej ludzi zaczyna to rozumieć .Z ogromną przykrością wyciełam piękne , dorodne drzewa ,ale tak po prostu było trzeba i już .Posadzę inne tak ,żeby w przyszłości nie stwarzały zagrożenia .Pozdrawiam Cię serdecznie i zaglądaj proszę . ;:167

Alu , sama widzisz ile może być problemu z drzewami . U mnie sąsiedzi zaczeli też myśleć i wycinają te ,które stwarzają niebezpieczeństwo .Ostatnie nawałnice powodują duże zniszczenia ,szczególnie budynków .

Marysiu ,nareszcie będę mogła posadzić wszystkie czekające w kolejce rośliny po wykarczowanych korzeniach.Liliowce zaczeły kwitnienie i jestem ciekawa które mi zakwitną bo w zeszłym roku posadziłam sporę ilość .Myślę że przy kwitnącym liliowcu riśnie sobie kocimiętka . Spokojnego wieczoru Ci życzę .

Zeniu , zlituj się , wpadłaś jak po ogień ;:145

Iwonko no to jak Ci zakwitnie Trojeść to zrobisz ;:oj ;:oj ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37