Kropka
Masz piękne sadzonki. Lobelia ma to do siebie że wyniesiona z domu na dwór lub na słońce przebarwi lekko listki. To nie jest objaw żadnej choroby wręcz przeciwnie tak się zachowuje zdrowa prawidłowa rozsada lobelii
To zdjęcie zmienia postać rzeczy.
Kropka to najprawdopodobniej mączniak prawdziwy. Bardzo często atakuje młode liście i pędy.
Najprawdopodobniej podlewając lałaś po liściach i na zdjęciu tym wyżej widać zacieki od stosowania jakiegoś nawozu który pewnie rozpuszczczałaś wodzie i tak podlewałaś.
Musiałabyś rośliny podlewać bezpośrednio do podłoża lub na podstawek , tak aby nie moczyć liści. Na chore natomiast rośliny zastosować np. Topsinem, albo Miedzian opryskując 2-3 krotnie co 10 dni. Już pierwszy oprysk powinien przynieść rezultat.
Siejąc granatową lobelię nie pomyślałam
z jakim kolorem petunii ją później skojarzę.
Różowa petunia i granatowa lobelia to jakoś nie teges.
Granatowa petunia i granatowa lobelia to dopiero niewypał.
I mam zagwozdkę bo jeszcze zostaje mi żółta petunia jak zakwitnie,
ale czy to będzie dobrze się komponować?
Jutro idę na ryneczek kupić białą lobelię
i komarzycę.
Żółte kwiatki z niebieskimi super wyglądają.Ja sadziłam już niebieskie lobelie z żółtymi aksamitkami lulu , a w ubiegłym roku z żółtym milion bels.Pomarańczowe milion bels też będzie pasować, albo białe.W/g mnie są lepsze niż petunie bo nie zagłuszą lobelii.
Osobiście uwielbiam lobelie.W tym roku mam fioletową zwisającą i chyba jasno różową dodam surfinię.
Moje dzielnie od dwóch dni w doniczkach na parapecie mam niebieskie i karminowe z żółtą sanwitalią. Oczywiście jeszcze nie kwitną. To będzie piękne, kolorowe lato Jutro wstawię zdjęcia.
Zdjęcie jeszcze sprzed przesadzania ale dzisiaj w końcu lobelie trafiły do doniczek. kropka2 Te uszkodzenia na liściach bardziej mi przypominają objawy żerowania wciornastków niż na mączniaka.
Moja zaladowana tez w donice, a nawet zakratkowana:) Duza ze sklepu fioletowa kwitnie. W mniejszej donicy rosnie niebieska. Wszystko fajnie, tylko jak ja to będę podlewac....nie pomyslalam
Pozdrawiam Patrycja- Ania Zgoda na brak polskiej czcionki