Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tutaj są tunele z konstrukcją z PCV ,ale chyba za małe ,jak na Twoje potrzeby...

http://www.butimex.com.pl/
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Re: Tunel foliowy. Z czego wykonać ?

Post »

Zapomnij o PCV.Przy tak dużych rozmiarach namiotu, wiatr połamie Ci konstrukcję.
Z zakupem folii również będą problemy ,bo wymiary konstrukcji są nietypowe.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Być może dlatego tunele z konstrukcją z PCV nie są robione w tak dużych rozmiarach.

Ale w tunelach o małych rozmiarach taka konstrukcja się sprawdza? Pytam, bo chciałam nabyć takie właśnie tunele.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
felo
100p
100p
Od: 1 gru 2005, o 08:51

Post »

Może znacie dobre,sprawdzone [bardziej ekologiczne] środki do mycia folii tunelowej np. przeciw matowieniu i trwałym zabrudzeniom ? Drugie pytanie dotyczy napraw folii ogrodniczych.W tamtym roku stosowałem taśme ADVANCE AT 30 [przeźroczysta] Niestety nie jestem z niej zadowolony [odkleja sie] Zastanawiam sie nad taśmą Marma , czy ktoś stosował ?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Ja folię naprawiam przez zgrzewanie miejsca uszkodzenia. Oczywiście przedtem ten odcinek myję płynem do mycia naczyń. Taśmy się odklejają po pewnym czasie.
Pozdrawiam Andrzej.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Ja naprawiam folię do tunelu też jak Andrzej poprzez zgrzewanie.
Po uprzednim oczyszczeniu nakładam nowy kawałek folii
na miejsce uszkodzone i żelazkiem zgrzewam.
Andrzej Włodarczyk

Budowa tunelu

Post »

Wiosną tego roku chciałem postawić tunel: stelarz wykonany z rur pcv. Ale jestem laikiem w tej sprawie i proszę o pomoc. Długość ok20m szerokość 6m a wys.ok.3m. W tunelu chcę posadzić winorośl. Mam kilka pytań:
1. W jaki sposób usztywnić konstrukcję czyli jak przymocować poziome rury łączące żebra? Czy sądo tego jakieś mocowania?
2. W jaki sposób zabudować końce tunelu (chodzi mi o zabudowę półokrągłej przestrzeni i jak wstawić w to drzwi) i jak na końcach przymocować folię do konstrukcij?
3. Czy jest jekaś literatura traktująca o budowie tunelu.
4 Czy jest jakiś sklep internetowy, który ma elementy do samodzielnej budowy.
Bardzo proszę o pomoc gdzyż brak mi koncepcji w tej sprawie a nie mam gdzie w okolicy podejrzeć. Jeśli to możliwe proszę o jakieś zdięcia lub schematy budowy.
Za wszystkie informacje z góry serdecznie dziękuję.
Andrzej Włodarczyk

Post »

Ja zacząłem od google ale mi są potrzebne informacje czysto techniczne do samodzielnej budowy szukam sklepu ze specjalistycznymi ELEMENTAMI czyli różnego rodzaju linkami, klipsami i uchwytami, gotowy tunel rzeczywiście nie trudo kupić.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Andrzeju myślę, że jest to czego szukasz
http://www.lemar.tio.pl/ :D :D :D
Andrzej Włodarczyk

Post »

Dziękuję Mariolo właśnie o coś takiego mi chodziło. Coś niecoś na tych zdięciach już widać Ale ciekaw jestem też innych rozwiązań łączenia elementów szkieletu
A może ma ktoś z forumowiczów zdjęcia własnego tunelu?
Ogrodnik111
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sty 2007, o 18:17

Re: Tunel foliowy ...

Post »

Erazm pisze:Planuję skrócenie tunelu z 6 do 4,5 m. Wiąże się to z koniecznością przycięcia folii i ponownym jej zgrzaniem. Czy jeżeli przytnę i ponownie zgrzeję folię, która była używana tylko jeden sezon to miejsce zgrzewania będzie trzymać? Czy mam miejsce zgrzewania przemyć i czym?
Mam oczywiscie zgrzewarkę do folii.
Ja osobiście nie polecam takich eksperymentów czytałem że już zgrzałeś tą folie mam nadzieje że ci jeszcze się trzyma :D ale decydującym czynnikiem jest zużycie folii spowodowanie m.in. utlenieniem i zabrudzeniem jeżeli folia jest już matowa to jej zgrzanie nie będzie trwałe . Jeżeli nie ściągasz jej na zimę (osobiście nie polecam ściągać) to dopiero po ostrych mrozach wyjdzie jakość twojego zgrzewa jak wytrzyma to znaczy że dopiero możesz się cieszyć z sukcesu :)
Ogrodnik
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgrzanie przetrwało cały sezon. Na zimę folię zawsze zdejmuję (od 18 lat). A dlaczego nie zalecasz zdejmowania folii na zimę?
Pozdrawiam Andrzej.
Ogrodnik111
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zdejmowanie folii na zimę ma tylko sens jak konstrukcja twojego tunelu jest nieprawidłowa czyli ma jakieś ostre krawędzie, kształt pałąków nie jest owalny tylko prosty a ich powierzchnia jest chropowata w innym wypadku nie należy zdejmować folii gdyż więcej się niszczy przy tym niż to pomaga .Prawidłowo naciągnięta folia na profesjonalnym tunelu jest nie do zniszczenia przez żadne czynniki atmosferyczne (domyślam się że dlatego boisz się o swoją folie )a jej trwałość jest i tak przeliczona odpowiednio na sezony . W moim rejonie też niektórzy działkowcy ściągają folie ale tłumaczą się przeważnie tym że w okresie zimowym ich działki są nawiedzane przez wandali którzy niszczą folie. :shock:
Ogrodnik
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój tunel jest kształtu:
Obrazek Obrazek Obrazek

Ja folię zdejmuję i tak na zimę gdyż, co roku zmieniam miejsce ustawienia tunelu. Trzeba to raczej robić przy uprawie pomidorów, papryki,... (zagrożenie chorobami grzybowymi, zmęczenie gleby).
Jak twierdził sprzedawca u którego kupowałem folię by przedłużyć jej trwałość (żeby nie pękała zwłaszcza na zgięciach) należy ją zdejmować z tunelu po sezonie i zakopywać na okres zimowy w ziemi. Co myślisz o tym?
Ja folię przechowuję w wilgotnej piwnicy działkowej. Nie traci wtedy swoich właściwości z uwagi na wilgotność.
Pozdrawiam Andrzej.
Ogrodnik111
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Erazm pisze: Jak twierdził sprzedawca u którego kupowałem folię by przedłużyć jej trwałość (żeby nie pękała zwłaszcza na zgięciach) należy ją zdejmować z tunelu po sezonie i zakopywać na okres zimowy w ziemi. Co myślisz o tym?
Coś w tym jest bo gdy pozbawisz jej światła i ograniczysz dostęp powietrza to na pewno jej trwałość się zwiększy w porównaniu do folii założonej cały sezon tylko należy ta czynność wykonać bardzo delikatnie tak żeby jej nie uszkodzić i starać się ją tak zwinąć żeby miała jak najmniej zgięć . Zresztą nie będę się mądrował za dużo bo pewnie już masz w tym praktykę :D
Ogrodnik
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”