Ogródek Przemka - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka - cz.3

Post »

Ależ porządeczek na działeczce, aż miło popatrzeć :) A czy siewki pigwowców są przepraszam z ziarenek drzemiących w owocach?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Nasiona pigwowców są pozyskiwane z owoców przerabianych jesienią na sok chociaż wysiewałem też nasiona, które przezimowały w niezerwanych owocach.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

W najbliższym czasie trzeba będzie pomyśleć nad przemeblowaniem skalniaka. Na pierwszy ogień poszła kosodrzewina i została dość mocno przycięta.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Siedmiolatka nadaje się już do jedzenia a świeżo rozsadzone cebulki zaczynają wzrost. Porzeczki i porzeczkoagrest zostały przycięte i troszeczkę podsypane korą. teraz pora na nawożenie. Iryski po przekwitnięciu czekają na nawożenie. Zaczynają kwitnąć pierwsze narcyzy.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Czym i jak nawozisz porzeczki?
Moje wątki
Festina Lente
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Porzeczki rosną pod agrotkaniną (przysypana korą) więc to musi być coś rozpuszczalnego w wodzie. Podleję konewką a mam kłopot z wodą na działce bo wodę puszczą dopiero 16 kwietnia. Deszczówka używana jest pod folią i zapasy też się powoli kończą a z oczka wolę nie podbierać. Prawdopodobnie będzie to florovit uniwersalny. Myślałem nad YaraMila Complex ale to nawóz posypowy więc raczej musiałbym sypać pod agrotkaninę a na to jestem za leniwy. Ale jak nie będzie deszczu to chyba Yara wygra.
Zaczyna kiełkować szpinak nowozelandzki. Czas na wysiew aksamitek. Zaczynają rozkwitać zawilce greckie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Basia21071
50p
50p
Od: 11 mar 2016, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku, ale u Ciebie piękna wiosna. U mnie dopiero dzisiaj zauważyłam w żonkilach coś na kształt pąków, ale to jeszcze chwila do kwitnienia. Siedmiolatka z kolei chyba mi zniknęła, bo do tej pory nie dała żadnych oznak życia, a u Ciebie widzę piękne zieloniutkie kępy.

A aksamitki będziesz wysiewał pod jakieś osłony?
Basia
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja aksamitki na działce już wysiałem, w domu ładnie wzrasta odmiana Albatros. Dziś za to posiałem za bobem przy siatce Nasturcje pnące Vanilla Ice. :D Ma być podobno ładniej.
Moje wątki
Festina Lente
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Basiu! Teraz jest dobry czas na wysiew nasion siedmiolatki do gruntu. Ja wyżebrałem jedną dużą kępę od sąsiada z działki i ją rozsadziłem bo moje ocalały tylko dwie. Trzeba uważać przy kupnie nasion czy jest to odmiana zimująca w gruncie. Ostatnio pojawia się w sklepach wiele odmian niezimujących/jednorocznych za to z pyszną cebulką (cebula szczypiorowa).

Aksamitki wysiewam w domu a potem przeniosę do chłodnego pomieszczenia. Niestety to kwiaty wrażliwe na przymrozki o czym miałem okazję się przekonać 2 lata temu trzymając sadzonki w tunelu. W ubiegłym roku jakoś je przetrzymałem w tunelu ale wolę nie ryzykować.

No cóż Ci Piotrze mogę powiedzieć ;:124 Mój sąsiad (ten od siedmiolatki) też dzisiaj wysiał aksamitki w gruncie ale on dostał takie polecenie od żony. Biorąc jednak pod uwagę niewielki koszt nasion można sobie śmiało pozwolić na wczesny wysiew. W najgorszym razie za 2 tygodnie a potem i za kolejne 2 można wysiać nowe nasiona. :wit
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poziomki rosną jak oszalałe, kapusta pekińska już wkrótce trafi na miejsce stałe, selerki od Piotra na razie jeszcze malutkie ale przyspieszają ze wzrostem, kiełkują pierwsze nasiona bazylii natomiast na działce zakwitły narcyzy.
Awatar użytkownika
Prymulka
100p
100p
Od: 17 lut 2015, o 22:15

Post »

Piękne duże narcyzy ;:oj moje też jeszcze w pączkach...
Pragnę i potrzebuje większego ogrodu:)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda na to, że kilka odmian narcyzów nie przeżyło zimy. Są też niewielkie straty wśród sasanek. Na skalniaku zaczynają się pokazywać miłki, w cieniu pod drzewami kwitną miodunki. Zaczynają kwitnąć pierwsze tulipany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Początkowo planowałem nieco więcej szpinaku ale nie będę już wysiewał bo w zamrażarce zostało jeszcze sporo szpinaku z jesieni. Wolne miejsce wykorzystam pod kapustę pekińską. Na podwyższonej grządce przygotowuję stanowisko dla skorzonery. Dzisiaj osadziłem obrzeża chodnikowe i przekopałem grządkę na 2 szpadle. W poniedziałek dosypię kompostu i trochę podłoża popieczarkowego i w przyszłą sobotę wysieję skorzonerę (być może podkiełkuję nasionka, bo u teścia podkiełkowanie dobrze się sprawdziło. Czosnek niedźwiedzi sadzony w piątek jeszcze lekko oklapnięty ale ten sadzony w czwartek już wygląda przyzwoicie. Ładnie wykiełkowały 4 odmiany aksamitek. Widziałem też samosiejki aksamitek w gruncie.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Idziesz jak burza, a chomikujesz bób?
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Basia21071
50p
50p
Od: 11 mar 2016, o 20:51

Post »

Witaj Przemku! Jak Ty nad tym wszystkim panujesz to ja nie wiem po prostu! Aż miło popatrzeć!
Chciałabym Cię zapytać o preparat bio-algeen, którego kiedyś używałeś. Czy można go stosować do wszystkich roślin? Do warzyw i do kwiatów również? W jakim czasie od popikowania zacząć zasilać i jak często?
I jeśli mogę to jeszcze jedno pytanie - z rosahumusu byłeś zadowolony?

A na jakim stanowisku sadzisz czosnek niedźwiedzi? Ja dopiero "chwilę temu" dowiedziałam się, że istnieje taka roślina. Im więcej czytam, tym bardziej mam ochotę kupić, posadzić i spróbować, tylko, że u mnie ziemi zwięzłej i cienia, które podobno czosnek lubi, to właściwie nie ma.
Basia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”