Mały ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały ogródek

Post »

Jadziu Jakuch, Dorotko i Marysiu Ambo,
Kociaste umilają mi życie, są kochane.
Dziś sfotografowałam moje domowe, grand amore Różowiaczek i Pusia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wczoraj byłam w OBI. Córka robi remont mieszkania, oglądałyśmy kafelki do łazienki i podłogi drewniane.
W biegu chwyciłam kilka torebek frezji, irysy holenderskie i jedną dalię.
Dopiero dziś w domu zobaczyłam jaką dalia ma nazwę. ;:202

Skoro na różę 'Gruss an Aachen' mówią "gruszka z Aachen", to co powiedzą na moją, nową dalię ;:202 ?

Obrazek

W małym ogródku rosną małe kwiatki. Frezje zachwyciły mnie długim okresem utrzymania kwiatu. Dwa miesiące się rozwijał zanim przekwitł. Moje nowe frezjowe nabytki:

Obrazek

i frezja z minionego lata

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Jak one się cudnie bawią!
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć Jola ;:196 co za kocie czułości ;:168 , aż miło popatrzeć :D
Widzę śliczne zielone patyczki różane, wszystkie tak ładnie przezimowały, czy tylko angielki?
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Majko,
te zielone różane pędy , to rzeczywiście angielka 'Crocus Rose'. Odgadłaś bezbłędnie ;:138 .
Inne angielki dobrze wyglądają , inne róże też nie źle.
Obawy mam do posadzonej jesienią małej , nowej 'Minervy' , na 4 małe patyczki 3 są czarne, czwarty złamany, nie wygląda dobrze.
Mróz wypchnął ją do góry , musiałam poprawiać jej zasadzenie.
Słabo wygląda też 'Clair Marshall' pędy czarne i bure. Może da radę, ale słabo się prezentuje. Pozostałe OK.
Moim różom zagraża wysoki poziom wody. Ich korzenie stoją w wodzie. Róże tego nie lubią.
Podziwiałam Twoje wspaniałości ;:215 , moje nie mają co spoglądać na Twoje.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jola - Twoje koty w objęciach....no nie mogę! Moje się tak nie miłują, już prędzej się piorą aż futro fruwa dookoła.

Kupiłam sobie takie same iryski w OBI :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Jolu. Piękne zdobycze ;:224 , będzie cudnie i kolorowo u Ciebie. A zdjęcia kotów urocze strasznie i słodkie ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Marysiu, Ambo moje kotki często się tak przytulają. Różowiaczek - chłopak ma dwie dziewczyny- siostry Pusię i Kośmi.
Kochają się we troje, jak w bajce "kochał ją król, kochał ją paź, kochali ją oboje i i ona ich kochała też , kochali się we troje".
Czasami ganiają się po całym mieszkaniu, ale to jest zabawa, nie biją się nigdy.
"M jak miłość", lub "Sex w małym mieście":

Obrazek

Irysy posadzę między piwonie. One kwitną w tym samym czasie. Niebieskie z różowym ładnie wygląda.
Moja główna zdobycz to frezje. Są niewielkie, ale jakże śliczne. Białe córka zamówiła na swoje urodziny (22 lipca).
Muszą zakwitnąć na tę datę.

Ewelkacho,
nie powinnam już nic kupować , bo tak mam za kolorowo, ale jak tu sobie prezentu nie zrobić z okazji wiosny? :heja
Kotki to słodziaki.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uwielbiam frezje. Towarzyszyły mi zawsze w przełomowych chwilach mojego życia. Nigdy jednak nie uprawiałam ich w ogrodzie. Ty Jolu widzę, że miałaś już z nimi udane doświadczenia. I to jaki ładny kolor u Ciebie zakwitł. Może zachęcona twoimi zakupami też w tym roku spróbuję. :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja mam takie pytanie- czy te koty no wiesz ..... :oops: , pytam bo mam kocura i nie wiem czy lepiej załatwić mu kolegę czy koleżankę. Oczywiście będą wykastrowane , tylko zastanawia mnie jak zachowują się koty odmiennej płci w jednym domu :oops: . Może to głupie pytanie wybacz ;:108 .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

wanda7 pisze:Uwielbiam frezje. Towarzyszyły mi zawsze w przełomowych chwilach mojego życia. Nigdy jednak nie uprawiałam ich w ogrodzie. Ty Jolu widzę, że miałaś już z nimi udane doświadczenia. I to jaki ładny kolor u Ciebie zakwitł. Może zachęcona twoimi zakupami też w tym roku spróbuję. :)
I ja uwielbiam frezje. Tak jak Wandzia nigdy jednak nie pokusiłam się o własną ich uprawę.
Ostatnio kupiłam dwie paczki dokładnie takich samych pełnych białych frezji co Ty Jolu. Powiedz proszę jak teraz z nimi postępować. Byłam na wątku frezjowym i się załamałam, bo większości nie kwitły. :oops:
Sadzić już teraz do doniczek? W zamyśle miały być w doniczkach na balkonie.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Ewelino - Ewelkacho,
kotki były wykastrowane bardzo dawno temu i nie mają ochoty na te sprawy. Obecnie mają prawie 10 lat.
Kocurek czasem wykonuje gwałtowne przytulasy, ale na tym się zabawa kończy. Nic z tych rzeczy się nie dzieje.

Wandziu i Aneczko,
frezje po raz pierwszy posadziłam w zeszłym roku wprost do gruntu, w pobliżu niewielkiej róży rabatowej. Było to 10 cebulek z marketu, wszystkie zakwitły i długo utrzymywały kwiat, całe lato nie przekwitał. Pod róże sypię obornik granulowany, może frezja na tym skorzystała.
Zachęcona udaną próbą, spróbuję wyhodować w bieżącym roku frezje pełne białe, niebieskie i różowe.
Dodam, że kwiatki uroczo pachną i w wazoniku długo stoją.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu dziękuję za uświadomienie mnie jak to jest ;:108 . Zdjęcia pokazujesz przepiękne, aż chce się wiosny :tan . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Jolu, znalazłam wreszcie wątek i czas, by w całości obejrzeć Twoje dokonania.
Jestem pod ogromnym wrażeniem efektów Twojej pracy.
Na spotkaniu mówiłaś o skromnych 300m, a tu iście tajemniczy ogród pełen różności.
Lubię, gdy rabatki są kolorowe, a rośliny przenikają się.
Nie bez powodu Jagoda od czasu do czasu straszy mnie koniecznością użycia maczety. A tyle jeszcze chciejstw...
Wiosenne łany narcyzów i tulipanów, potem róże i byliny ;:oj -siedzę i przeglądam po kilka razy w niemym zachwycie . Podziw budzi też kondycja Twoich roślin i znajomość ich nazw.
Martwi Cię nadmiar wody...Chwilowo rzeczywiście widoki mało spektakularne, ale już za chwilę...Roślinki wykorzystają ją i zazielenią się...
Domowy zwierzyniec ;:167
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miłe spotkanie.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu zaciekawiła mnie uprawa frezji,a w połączeniu z różą super to wygląda ;:215
Jak tylko spotkam to i może ja spróbuję? Jak tylko zobaczyłam Twoje fotki to zaraz przypomniało mi się moje dzieciństwo i odwiedziny u babci,gdzie zawsze w wazonie tak pięknie pachniało ;:108 Mój dziadek ogrodnik uwielbiał frezje ;:167
Różane pędy u Ciebie jak malowane,bez oznak przemarznięcia,właśnie angielki u mnie też są co roku zielone.
Kociaki masz przemiłe,widać,że się kochają ;:108

Pozdrawiam z rana...u mnie wieje i 10 stopni na plusie,ale od jutra znów przyjść ma ochłodzenie :wit
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Kocurki masz przeurocze ;:167 . Ja mam kotkę w domu, ale należy ona do mojego taty i jest kompletnie niewychowana, a to już mniej urocze :roll: .
Takich pięknych frezji dorobiłaś się w ogrodzie ;:138 . Próbowałam kiedyś, ale wyrosły same liście i się na nie zdenerwowałam. Może warto się przełamać ;:224
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”