Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Post »

Takie maleństwa popikować, to nie lada wyczyn ;:oj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko i ja gratuluję tak ładnych i równiutko przepikowanych sieweczek ;:333 Oby Ci wszystkie przeżyły do wiosny :D
U mnie tez zima podobnie jak u Marysi - pięknie to wygląda ale szkoda drzew łamiących się pod mokrą pokrywą śniegu :(
Niecierpek balsamina sam się u mnie wysiewa - ja już nie muszę :) Hosty masz śliczne ;:215
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cleome też już siałaś ;:oj
Ale u ciebie wszystko pod sznureczek, równiutko. I ani ciut, ciut wyciągnięte. Doświetlasz ?
Agata
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Witaj Lucynko z przyjemnością podczytuję Twój kolorowy wątek, bo nie dość, że zdjęcia pięknych roślinek, zwierząt i ptaków serwujesz, to jeszcze znaleźć tutaj można wiele ciekawych porad dotyczących uprawy roślin.
Piszę, bo przed chwilą przeczytałam Twój post u Zuzy na temat dalii i mam dwa pytania. Ile nadmanganianu wsypujesz do wody przed namoczeniem karp dalii i gdzie przechowujesz doniczki z posadzonymi już daliami, do czasu wysadzenia na działce?
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko 1 - życzę Ci udanych zakupów. ;:167
W tym roku też będę wysiewała dziewannę, bo udało mi się kupić mix. Wysieję więcej i jeśli ładnie powschodzą, to będę się dzielić. ;:108

Iwonko [00..] - dziękuję. ;:196

Obrazek

Ewelinko - niech Ci jak najlepiej rosną. Wszystkie rośliny. ;:333

Zuziu - ja nie kupuję specjalnej ziemi do wysiewów, bo w ubiegłym roku mocno się na niej zawiodłam. Wróciłam do starego sposobu , tj. kupuję ziemię kwiatową w jednej kwiaciarni. Nigdy jeszcze się na niej nie zawiodłam. Tak więc do pikowania daje tylko świeżą ziemię, ale taką samą, w jakiej wschodziły.
Nie wyciągam siewek, tylko wykopuję za pomocą łyżeczki, by nie uszkodzić cieniutkich korzonków. Pęsetą wyjmowałam tylko kępki malutkich petunii, gdy pikowałam je kępkami, a gdy podrosły, już wyjmowałam łyżeczką i wsadzałam pojedynczo tylko te silniejsze roślinki. Resztę wyrzuciłam, bo było ich zbyt dużo.
Podczas wsadzania trzymam delikatnie za listeczki. :|

Obrazek

Rafiku - nigdy nie czekam z pikowaniem zbyt długo, bo się boje, że w ciasnocie nie przeżyją. ;:224

Reniu - moje tawułki cieszą się, że ich całkowicie nie wyrzuciłam, że dostały kolejną szansę i może czerwone kokardki nie będą im potrzebne. :;230 :;230

Obrazek

Dorotko - kleome siałam po raz pierwszy, kierując się tym, jak sieją inni. Dlatego troszeczkę nasion wysiałam. Wszystkie wzeszły i na razie rosną, ale pod koniec lutego wysieję jeszcze troszeczkę. Na wszelki wypadek. :D

Marysiu [Maska] - ;:196
Ja jeszcze celozji nie siałam. Zebrałam malutko nasionek, tylko tak na wszelki wypadek, ale za wcześnie siać nie zamierzam. Nauczona doświadczeniem wolę poczekać.
Petunię faktycznie lepiej kępkami pikować na początek, bo pojedynczo się nie da. Podobnie jak lobelie. ;:108

Obrazek

Aniu - trochę wysiłku to kosztuje, ale ja już mam wprawę. Robiłam to nie pierwszy raz. :tan

Tereniu - dziękuję ;:196
Balsamina u mnie też się wysiewa, ale co rok to brzydsza się robi, a w ubiegłym roku to już w ogóle nie przypadła mi do gustu, dlatego kupiłam świeże nasionka. ;:131
Poniżej jedna z moich ubiegłorocznych.

Obrazek

Agatko - siałam kleome, bo przeczytałam, że niektórzy już sieją, ale malutko. Pod koniec lutego albo w marcu zasieję jeszcze troszeczkę. Na wszelki wypadek.
Teraz już nie doświetlam, ale przez jakiś czas to robiłam. Teraz tylko kilka razy w ciągu dnia odwracam szklarenkę, która stoi na południowym parapecie.
Dziękuję ;:196

Lidziu - miło mi że mnie odwiedziłaś, witaj. ;:180
Dziękuję za przemiłe słowa. ;:196
do moczenia dalii daję odrobinę nadmanganianu. Jeśli w proszku, to szczyptę, a gdy mam w tabletkach, to jedną tableteczkę dla trzech - czterech dalii.
Jestem szczęśliwą posiadaczką balkonu - loggi na dziewiątym piętrze od strony południowej, gdzie mrozy docierają tylko wówczas, gdy są bardzo duże, wobec tego na balkon wstawiam minifoliak i w nim umieszczam doniczki z daliami, ale dopiero wtedy, gdy już nieco podrosną na ciepłym parapecie. ;:108

Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuję za ekspresową odpowiedź. Ale mnie zaskoczyłaś tym minifoliakiem na balkonie, jesteś bardzo pomysłową ogrodniczką. Mam balkon na czwartym piętrze, od strony południowej i też mogłabym spróbować przechować posadzone w donicach dalie, ale nie dałabym rady zanieść ich potem na działkę. Pozostanę więc przy kąpieli karp, ale dopiero w maju, a potem zaniosę na działkę i wsadzę wprost do gruntu.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Lidziu - ja mam pomoc w postaci męża i samochodu, a dwa razy w tygodniu można do ogrodów działkowych wjeżdżać, wobec tego nie mam problemu z wyniesieniem donic na miejsce docelowe.
Jasne, że gdybym miała takie ciężary tachać własnymi siłami, to pewnie też sadziłabym i siała dopiero na działce. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko, ale mam zaległości. ;:173 Nasionom się nie oparłaś, :) biały onętek będę podglądać na rabatach. Tawułki śliczne, ;:oj moje marniutkie, muszę wyrzucić za płot. ;:306 Siewki popikowane, w szeregu ładnie wyglądają. ;:215
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to jesteś Lucynko w komfortowej sytuacji, a ja niestety sama jestem, a jeszcze o kuli chodzę.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

A ja się przy okazji dowiedziałam, że gniazdko uwiłaś sobie wysoko!
Obrazek
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20

Post »

Lucynko, dzisiaj przygotowałam eliksir jutro powędruje do lodówki.
Jak ładnie siewki popikowane ,stoją sobie w szpalerku takie na razie maluszki ale tylko patrzeć jak wystrzelą.
Niech rosną silne i zdrowe.
U mnie heliotrop pokazuje listeczki już niedługo i ja przepikuję,lobelię zwisającą też popikowałm nadmiar oddałam sąsiadce.
Na działce sprawdziłam lobelię wieloletnią mam 3 rodzaje-żyją.
Trojeśc bulwiasta wypuszcz listki jeszcze trochę wsadzę w doniczki docelowe niech tam się ukorzenia.
Zobaczę czy uda mi się ją wychodować.

Pozdrawiam ;:196
Ela
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Soniu - no nie umiem przejść obojętnie obok stoisk z roślinnością. :;230 :;230
Tawułkom daj po prostu więcej cienia. ;:108

Lidziu - wobec tego szczerze podziwiam Twoje samozaparcie w związku z uprawą działki. ;:138 ;:138
Nie wiem, czy mnie byłoby stać na taki wysiłek.
Życzę Ci wspaniałych osiągnięć. ;:167 ;:167

Reniu - no wiesz, mam bliżej do nieba. ;:303

Elu - dziękuję. ;:196
Wschodzą oba powojniki stojące w pobliżu kaloryfera. Widać, że potrzebują ciepła, by wykiełkować. :tan

Zrobiło się późno, trzeba pójść spać.
Życzę wszystkim dobrej spokojnej nocy i słonecznego ranka. ;:97 ;:97 ;:97
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Lucynko a dlaczego pozwalają tylko dwa razy w tygodniu na działki wjeżdżać? Jak jest brama i wjazd to nie powinni robić problemów. Ciekawe czemu sobie coś takiego wymyślili.
Bardzo ładna ta Balsamina. Nie znałam takiej roślinki.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko nie śpij jeszcze ;:196 powiedz co pokazałaś na drugim , trzecim i czwartym zdjęciu - takie piękne ???
I ja skorzystam z Twojej rady aby wymoczyć dalie w nadmanganianie potasu - dzięki ;:196
Spokojnej nocy i kolorowych snów życzę .
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Lucynko, dziękuję za sposób pędzenia lilii. Pewnie kilka z moich zakupionych podpędzę właśnie tak, żeby wcześniej mi zakwitły ;:108
Mieszkasz na 9 piętrze ;:oj Ja też mieszkałam w mieście w wieżowcu na 9 pietrze. Lubiłam tak wysoko, ładne widoczki miałam.
Teraz mieszkam w domku równo z ziemią, oj musiałam się do tego przyzwyczajać, tak dziwnie mi było. Najpierw miałam stracha, ale teraz jest lepiej.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”