Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2 FOTO
Re: Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2
To idę je wnieść-nasionka takie same jak Twoje-ogromne dzięki za radę.
.

- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ninia, ja siałam takie pierwiosnki firmy Leg...
Zdjęcie usunięte z hostingu/ jokaer.
Zdjęcie usunięte z hostingu/ jokaer.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Agneska moje też Leg...(jak już wspominałam), ale opakowanie trochę inne-kupiłam w Leroy M... . Dojrzałam, że na opakowaniu jest napisane: pierwiosnek wyniosły, mieszanka i łac. "Primula veris elatior"- na Twoich nie ma tego "veris"-może to jest jakaś krzyżówka???- już zgłupiałam-ale nasionka wstawiłam do domu. Jak nie wzejdą to będę
.

- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Gdyby Ci nie wzeszły w przeciągu 3 tyg, to nic straconego. Zawsze możesz je jeszcze raz wstawić do garażu, gdzie jest niska temperatura (stratyfikacja) lub do chłodziarki, lub na zewnątrz jak temperatury będą niskie, potrzymać tam kilka tyg. i znów przenieść do wyższej temperatury do kiełkowania. Będzie dobrze.
Wygląda na to, że Twój może być podgatunkiem, mieszańcem wyniosłego z lekarskim - nie znam się jednak na tym. Ale to nie ma znaczenia przy siewie bo eliator i veris wysiewa się w taki sam sposób.
Wygląda na to, że Twój może być podgatunkiem, mieszańcem wyniosłego z lekarskim - nie znam się jednak na tym. Ale to nie ma znaczenia przy siewie bo eliator i veris wysiewa się w taki sam sposób.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Tak właśnie zrobię jak mówisz. A swoją drogą rozejrzę się za takimi nasionkami jakie Ty posiadasz i też posieję-zobaczę jaka jest różnica później w kwitnieniu.
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agneska piknie ci prymulki wzeszły ,ja się przymierzam do wysiania
pierwiosnka storczykowatego,paczka z nasionkami leżała na balkonie stratyfikację przeszła
teraz będę siać.To moje drugie podejście może tym razem sie uda.
pierwiosnka storczykowatego,paczka z nasionkami leżała na balkonie stratyfikację przeszła
teraz będę siać.To moje drugie podejście może tym razem sie uda.
Ela
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Kiedyś wysiewałem pierwiosnka storczykowatego - wschodził bardzo dobrze bez stratyfikacji 

- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak tylko wspomnę osiedle Armii Krajowej w Poznaniu. Chodzi mi bardziej o tą stronę od Hetmańskiej. Miłośnicy prymul-przejdźcie się kiedyś tamtędy na spacer. Tam rosną całe kobierce. Ktoś musi mieć bardzo dobrą rączkę do nich i masę czasu poświęconego na stworzenie takich klombów.
Byłam niedawno na działce. Ubiegłoroczne siewki mają się bardzo dobrze. Jakby trochę urosły ale może było to jeszcze jesienią a ja nie zauważyłam.
Stare kępy(4-5 lat) po czym poznać że należy je rozsadzać? Trochę mam strach. Siostra rozsadziła taką różową i młode jej się przyjęły a stara kępa padła.
Byłam niedawno na działce. Ubiegłoroczne siewki mają się bardzo dobrze. Jakby trochę urosły ale może było to jeszcze jesienią a ja nie zauważyłam.
Stare kępy(4-5 lat) po czym poznać że należy je rozsadzać? Trochę mam strach. Siostra rozsadziła taką różową i młode jej się przyjęły a stara kępa padła.
Pozdrawiam Jola
- Ela_2015
- 500p
Jaki ładny ten niebieski nakrapiany .
Tez jednego kupiłam teraz nie ma mrozów więc pstawiłam na balkonie i dobrze się ma.
Jak pojawią się mrozy zabiorę do mieszkania.
Wysiewałam storczykowego w ubiegłym roku ani jedno ziarenko nie wzeszło.
W tym roku robię drugie podejście.
Miałam nasionka swoje ząbkowatego w trzech kolorach i wysiwałam poczakiem marca na działce
stratyfikacja była na działce przepięknie wzeszły ,tyle ich było,że wkoło sąsiadki obdzieliłam.
Tez jednego kupiłam teraz nie ma mrozów więc pstawiłam na balkonie i dobrze się ma.
Jak pojawią się mrozy zabiorę do mieszkania.
Wysiewałam storczykowego w ubiegłym roku ani jedno ziarenko nie wzeszło.
W tym roku robię drugie podejście.
Miałam nasionka swoje ząbkowatego w trzech kolorach i wysiwałam poczakiem marca na działce
stratyfikacja była na działce przepięknie wzeszły ,tyle ich było,że wkoło sąsiadki obdzieliłam.
Ela
Może i ja postawię na balkon, tylko na noc może lepiej zabierać? Bo nie wiadomo czy nie beżie mrozu.
- Ela_2015
- 500p
msk83 obserwuj pogodę jak masz balkon postaw na parapet i oko będziesz cieszyć
tylko nie zapomnij o podlewaniu.
tylko nie zapomnij o podlewaniu.
Ela
Aż się cieplej na sercu robi po takich widokach