Moja przygoda z roślinami

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja przygoda z roślinami

Post »

Lucyna Na szczęście dzis było już tylko -16* ;:223.no trzeba będzie siać.
Miłego ciepłego dnia. ;:3
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

A dziś przypadkiem znalazłem bardzo ładne zdjęcie, takie tam wiejskie klimaty i ten bocian trochę się spłoszył :D Tylko nie wiem kiedy i gdzie je zrobiłem. ;:223
Zobaczcie sami na pocieszenie w te mroźne dni ;:224

Obrazek
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rafale , chyba też zacznę postępować zgodnie z kalendarzem biodynamicznym / za radą Lucyny w Twoim wątku/. Własnie zamówiłam takowy kalendarz , jak tylko dotrze zabieram się za pierwsze siewy we wskazanych dniach. Zdjęcie z boćkiem świetne. W moich okolicach jest ich sporo , nawet po sąsiedzku na świerku mają gniazdo. Spotkać można też u mnie nad stawem ale częściej czaple brodzą brzegiem stawu. Rafale przestudiowałam cały Twój wątek, ale nie wiem z jakich rejonów pochodzisz, czyżbym przegapiła ;:306 Pozdrawiam!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

bwoj54 ja pochodzę z Mazowsza średniej klasy ziemia, zima przeważnie mroźna ;:223 jakoś się żyje. ;:215

A jeśli chodzi o boćki u mnie jest też ich sporo, mają przeważnie gniazd na słupach, ale dla odmiany znalazłem zdjęcie bociana który ma gniazdo na drzewie. ;:215

Obrazek
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Jeszcze dziś muszę iść uzupełnić zapasy w karmnikach i będę siedział w ciepełku. Na samo myśl wyjścia z domu ciarki mnie przechodzą, ale co się nie robi dla tych małych ptaszków. ;:131 Dostają kasze jaglaną, pestki dyni, jabłka, płatki owsiane, kukurydzę, słoninkę, a i tak zawsze wyjadają do czysta tylko słonecznik.
No muszę iść, bo mi szkoda ich, a rano nie zdążę im nasypać bo one grasują od samego poranka. ;:202
Zdjęcia trochę niewyraźne bo z daleka robione ;:224

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
    Helen Mirren
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Na mojej działce zawsze całe stadka ptaków się żywiły, a w tym roku M powiesił jedną kulę pokarmową na początku tych mroźnych dni i ona do dziś wisi nienaruszona. ;:174
Trudno powiedzieć, dlaczego, ale sądzę, że to sprawka jastrzębi, które przesiadują na siatce nad wolierą, bo myślą , że złowią gołębia. Mniejsze ptaki albo się boją, albo już stały się zdobyczą drapieżników. ;:218

Dzisiaj natomiast wysupłałam trochę kaski dla kotów biegających wolno. Okienka w piwnicach źli ludzie zamykają ;:134 , postawiono wobec tego takie specjalne domki dla kotów, ale karmę donoszą mieszkańcy osiedla. Wodę też.
Biedne te zwierzątka podczas mrozów. ;:167
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Lucyna niezły pomysł dla bezpańskich kotów im też jest na pewno zimno. ;:145 Brawa dla Ciebie. ;:433 ;:433 ;:433
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Tak to są krowy i tak nie wiem gdzie zrobiłem te zdjęcie. Nasze krówki to na pewno nie są bo by było większe stado bo moi rodzice mają prawie 60 krówek ;:224
A sikorki też u mnie na słoninie się żywią :uszy .

Obrazek Obrazek
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Witaj Rafale.
Obejrzałam Twój ogród i jestem pod wrażeniem. Widać, że z Ciebie doświadczony ogrodnik, a nie jakiś tam osesek. Dużo wiesz, a to dobrze, bo można się od Ciebie wiele nauczyć.
Zapisałam sobie nazwę arbuza. Może spróbuję. W ubiegłym roku miałam jedną dynię, to może teraz będzie jeden arbuz ;:306 .
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

Rafale u Ciebie przynajmniej coś się dzieje w stołówce ptasiej a u mnie w tym roku cisza. Ja z kolei myślę że jest tak bo śniegu jak na lekarstwo i pomimo mrozu ptaki sobie radzą.
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Aśka witam cię serdecznie ;:138 warto uprawiać arbuzy. Ja tam uprawiam na czarnej foli w gruncie i rosną może nie za duże choć tegoroczny ważył ponad 4 kg szkoda że nie zrobiłem zdjęcia, ale jakoś tak wyszło że szybko został skonsumowany bo takie arbuzy swoje są bardzo słodkie. ;:92

MoniaK U mnie co roku niezależnie od pogody mam bardzo dużo ptaków. Pewnie przez to że mam nieduży las obok ogrodu, posiadłości i tak zostało powieszonych dużo budek lęgowych i one się tak zadomowiły że cały czas ktoś jest nawet wiewiórka. ;:138 :heja W sumie w tym roku mam powieszonych 6 karmników i do każdego gości nie braknie. ;:215
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Witam was w już mniej mroźny wieczór. :wit ;:138
I mam takie tam pytanie do moich forumowiczów. Czy warto spróbować wysiać szparagi? Jak myślicie? ;:131

Obrazek
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Zapytaj Marysię (Maskę). Ona hoduje szparagi.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Rafik, a chciałbyś takiego liliowca?
Mój rośnie za siatką i mocno się rozrasta. Muszę go ograniczać.
Chętnie oddam jego część wiosną. ;:108
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Lucynko, dziękuję bardzo ale muszę odmówić mój też się strasznie rozrasta ;:223 . Mama chcę go co roku wywalić ale mi jest go szkoda i też muszę go ograniczać :;230 . Te szlachetne odmiany nie chcą się rozrastać jak ten 'dzikusek'. :;230
    Helen Mirren
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”