Cydr , cidr , cyder .

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cydr , cidr , cyder .

Post »

W tym roku miałem ,,nieco" darmowego surowca o dwie wolne soboty.
Na sokowirówce wykręciłem z tego ok, 60 litrów bazy do produkcji cydru.

W sylwestra zaplanowana jest pierwsza degustacja porządnie nagazowanego
produktu.
x-a-8
---

Post »

Mimo mocnego postanowienia o zaprzestaniu produkcji
cydru w 2015 w dniu wczorajszym dostałem
w prezencie 2 skrzynie jabłek.

Niestety, muszę kontynuować. :D
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

artur1968 pisze:W tym roku miałem ,,nieco" darmowego surowca o dwie wolne soboty.

produktu.

A jak gazujesz ten cydr? W baniak przecież Ci nie nagazuje się.

Pozdrawiam serdecznie
grass231
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lip 2014, o 15:32

Post »

Uwielbiam cydr, niestety to co jest w sklepach mi nie smakuje.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Bo to, co w sklepach nazywa sie cydrem, to zwykle słabe aromatyzowane winiacze, sztucznie nasycone CO2. Jest kilka firm robiących cydr jako taki i niestety żadna polska.
Dlatego sama co roku robię cydr i zaraz pójdę po buteleczkę do piwnicy ;:65
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lex pisze:
artur1968 pisze:W tym roku miałem ,,nieco" darmowego surowca o dwie wolne soboty.

produktu.

A jak gazujesz ten cydr? W baniak przecież Ci nie nagazuje się.

Pozdrawiam serdecznie
Cydr gazuje się cukrem prostym 3-4g/1 litr przerobionego nastawu. Dodaje się go do fermentatora, dobrze należy wymieszać i po 1 h przelać do butelek. Testerem jest plastikowy pet 1.5 litrowy po wodzie, zalany do 1/3 cydrem, z reszty wypuszczamy powietrze i czekamy w temp pokojowej jak się nagazuje, a butelka wyprostuje. Wtedy wiemy, że nasz trunek jest dobrze nagazowany. jeśli sam napój jest zbyt wytrawny warto go dosłodzić szczyptą stevią (nie fermentuje).
Moje wątki
Festina Lente
bartas23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 gru 2015, o 23:27

cydr pierwszy raz

Post »

Witam mam pytanko albo dwa do kogoś w temacie planuję nastawić cydr/wino jabłkowe robię to pierwszy raz trochę poczytałem powiedzmy że mniej więcej wiem o co chodzi chciałbym nie używać drożdzy winnych tyko wycisnąć jabłka do
Moszczu dodać miód oraz rodzynki (czy może lepiej dodac je do gąsiora?) Czy to zadziała? Co z tego może wyjść? I jak długo trzymać zanim rozleje do butelek? I jeszcze jedno pytanko jakich jakbłek użyć najlepiej z tych dostępnych w sklepach lub gdzieś na giełdzie?
x-a-8
---

Post »

Lex pisze:A jak gazujesz ten cydr?
Łyżeczką cukru na butelkę 0,5l.
Najlepszy cydr z mieszaniny różnych dzikich jabłek, rosnących przy polach, na miedzach,
na brzegu lasu.
Część robię z dodatkiem (1-2%) jarzębiny, takiej wrześniowej lub październikowej
bez mrożenia. Świetnie wzbogaca smak.

Używam drożdży Fermiwin do win musujących lub piwnych dolnej fermentacji.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drożdże piwne dolnej fermentacji do cydru ;:223
Ja do cydru używam specjalnych drożdży o nazwie CIDER znanej firmy YEAST. 1 płaska łyzeczka cukru = 5g, ciut za dużo

Obrazek
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p

Post »

A ja cydr robię na dzikich drożdżach i zawsze się udaje. Przy tak niskim woltażu nie widzę potrzeby użycia szlachetnych drożdży.
A co do nagazowania, jak odmierzałam łyżeczką, to zawsze się różnie trafiało,albo ciut za słabo gazowany, albo uciekał z butelki. Za kilka złotych kupiłam takie cudo
Obrazek
I teraz gazu jest w sam raz, polecam. Najmniejsza dawka jest na butelkę 0,33, następnie 0,5 i 0,75l. A że właśnie w takich butelkuję, sprawa prosta.
Pomysł z jarzębiną ciekawy, na pewno wypróbuję. Fajnie jest dodać też dzikich gruszek, takich kwasiorów.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałem nie komentować, ale co tam. Drożdże są tanie, a dzikusy nie wiadomo kiedy się zatrzymają i będziesz miała w domu granaty. Cukier sypiemy do całości, a nie do każdej butelki. Jarzębina nie przemrożona daje gorycz, ale co tam , niech każdy robi jak potrafi, ale nie wprowadza w błąd innych.
O Cydrze od dawna piszemy na wino.org i tam są właściwe informacje, a pozbawione sensu wyjaśniane.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p

Post »

Drogi Piotrze,
Cydr i wina robię od lat, więc wiem o czym piszę.
Drożdże zjadają cały cukier z moszczu jabłkowego (Blg=0), wtedy dostają dawkę na dosłodzenie. Nie wyczarują cukru więcej, niż im dosypiemy, więc skąd obawy o granaty? Jeszcze mi się nie zdarzyło, aby drożdże nie przerobiły też całego cukru, bądż same wyhamowały.
Zbieram jabłka z łąki i lasu, widocznie te szczepy drożdży mają siłę. Może gdyby chcieć używać jabłek kupnych, wymytych i wypryskanych - to byłoby inaczej, ale też te typowe kupne na cydr się słabi nadają.

Nie chodzi o cenę drożdży przecież, do win dodaję zwykle, bo tam o większą moc idzie.
Po prostu od lat cydr mi wychodzi bardzo dobry, a może jest więcej osob, które zechcą wybrać łatwiejszą metodę?

Co do dosypywania cukru, nie wiem jakie ilości rocznie robisz, przy 10l może i by się dało, ale to po prostu strata czasu. W baniaku/fernentatorze niezawszewiadomo, ile litrów dokładnie jest, żeby wymieszać, trzeba by też zlewać do mniejszych naczyń... A jak się dosładza prosto do butelek, to zlewamy akurat tyle, ile nam wygodnie, bez mieszania.
Oczywiście nikogo nie zmuszam, jak ktoś lubi, może się pobawić i zrobić to lepiej, ale to trzeba mieć czas.

PS a jarzębinę oczywiście, że przemrożoną, ale dopiero za rok, już po jabłkach

Pozdrawiam wszystkich miłosników cydru, to naprawdę nie jest trudne!
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Larysa, papier przyjmie wszystko, sprawdzianem jest smak, jak we wszystkim, wówczas widać i czuć jak smakuje produkt.
Jak masz cydr, to go otwórz , zrób zdjęcie i pokaż jak się nagazował.
A butelki z cydrem może kiedyś wymienimy i zrozumiesz dlaczego używam zawsze szlachetnych drożdży.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p

Post »

Zdjęcie zrobię na pewno i wkleję, smak jest świetny, a na szlachetnych też robiłam, w tym również była marka, którą wymieniłeś. Skoro bez szlachetnych jest dobry, a nawet lepszy, nie widzę sensu zabawy. Gdyby nie był pyszny, nie bawiłabym się z tachaniem worów jabłek do tłoczni:)
A co do nagazowania - jest taki wg mjie w sam raz, nie tak mocno jak kupne piwa, czy cydry, jak prawdziwy szampan bardziej. Jak go owieram, piana podchodzi prawie pod kapsel, ale nie ucieka. Dziś niestety nie mogę otworzyć, ale wrzucę fotki!
Pozdrawiam i życzę owocnego cydrowania :wit
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli piszesz o tłoczni, to proszę napisz jak pozyskujesz sok?
Moje wątki
Festina Lente
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”