Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Post »

O tak, donice muszą być duże, bo róże korzenią się głęboko i mają mnóstwo drobnych korzonków.
W małej donicy róża będzie się "dusić" i nie da spektakularnych kwiatów.
Też wiem coś o tym. :uszy
Mała donica wystarczy tylko na rok w celu dobrego ukorzenienia, ale potem lepiej posadzić ją do gruntu.
.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lecę obronić Queen of Sweden. Dorotko ;:302 Przecież ona pachnie.. tylko delikatnie, a kwiaty utrzymują się długo, nie przypala ich słońce i kwitnie do samych przymrozków. Jest totalnie niewymagająca.
Nie wiem jakie róże Ania wybierze, ale może warto szukać jakichś miniaturek ;:224 Czytałam też że Heidi Klum nadaje się do donic, a i pachnie bardzo intensywnie ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko tak też myślałam, że Ewcia mi ją poleci, patrząc na jej nick, no ale jednak nie.
Słyszałam też, że Heidi Klum jest chorowitą różą. Dlatego jeszcze jej nie mam. :oops:

Obrazek

Grażynko donica byłaby spora, drewniana z ociepleniem styropianowym, robiona przez mego Połówka. ;:131 Mam chrapkę na różę z powojnikiem w duecie.

Obrazek

Dorotko i Sabinko i tu właśnie jest pies pogrzebany... bo ile ludzi tyle potrafi być opinii.Obrazek Czyli jednym stwierdzeniem mogę ująć to tak: jak człowieku sam nie kupisz i nie posadzisz, to się nie przekonasz, jak bedzie u Ciebie. :wink: A sam wygląd Queen of Sweden bardzo mi się podoba.

Obrazek

Dorotko nie będę krzyczeć na propozycję Munstead Wood, bo od dawna mi się podoba! Tylko i ją mi ktoś odradził (nawet pamiętam kto Obrazek ) Mówisz, ze ona by przetrzymała południowy balkon? Fajnie by było. ;:215 Muszę jeszcze dużo poczytać o tych pannicach.

Obrazek
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Aniu alez Ty bijesz po oczach tymi zdjęciami , coraz bardziej mi sie podoba efekt pracy Twojego aparatu. Mam takie zestawienie pnące róźe bordowa i żółta w zestawieniu z Błękitnym Aniołem , on co prawda nie pokazał całej swej urody w tym roku bo młodziutki ale i tak piknie było , szkoda tylko że nie obfotografowałam ;:145 ale ja w tym roku niewiele zrobiłam jak trzeba ;:185 buziole
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu ja też wychodzę z założenia, że jak nie przetestuję u siebie, to niczego nie jestem pewna. ;:108 Problem jest tylko taki, że szkoda wyrzucić, ale ty masz ogród, to zawsze róża z donicy może powędrować na rabatę. ;:215 Zawilec jest obłędny. ;:138
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A co powiesz o Dieter Mueller ?
Mogłaby fajnie wyglądać w takiej donicy z jakimś niewielkim wzrostem powojnikiem.
Albo Belle Epoque czy jakaś inna wielkokwiatowa.
A może Chippendale ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Aneczka do donicy z powojnikiem polecam róże z serii http://www.roses.webhost.pl/2015/12/plantnrelax/
a szczególnie http://www.rosaplant.pl/pl/737--our-last-summer-.html
Widziałam ją ;:108 ma piękne duże pachnące kwiaty, a jej gałązki nadają się do przypięcia na podpory... i do tego powojnik. ;:170
Do donic nie bardzo nadają się róże o grubych, sztywnych pędach?. a, takie ma Chippendale czy Dieter Mueller.
To są piękne róże, ale raczej do gruntu :uszy
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, zerknij jeszcze na te róże:
Kronprincesse Mary - obficie kwitnie przez całe lato, cudnie pachnie, dobrze znosi upały.
Paul Bocuse, Voyage nie dość, że kwiaty cudne, to zapach ;:167 , pędy sztywne, nie pokładają się. Chyba, że wolisz takie o bardziej wiotkich pędach, albo typowe róże z serii patio.
Popatrz jeszcze tutaj http://www.rosaplant.pl/pl/2053-roze-konig, może coś Ci wpadnie w oko?
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Aniu witaj ;:196 Stęskniłam się bardzo :oops: Czytam, że masz dość sadzenia cebul... Ja jeszcze w ten weekend wtykałam do ziemi ostatnie cebule, ale fakt, że już bez emocji :( Pogoda nie zachęca do prac ogrodowych - szaro, buro i ponuro. Pozostaje tylko wspominać lato oglądając energetyczne fotki ;:108
Hm, wtrącę swoje trzy grosze do dyskusji o róży na balkon. Dodam, że będzie to wtrącenie "nielegalne" ;:224 albowiem róża, o której chcę napisać jest moim nowym nabytkiem i nie mogę pochwalić się długim doświadczeniem ;:185
Najpierw zagajka: wpisując kiedyś w google hasło "floribunda" (chciałam oczywiście do sklepu :;230 ) pokazywała mi się w wyszukiwarce taka fotka:

Obrazek
Tak mi się spodobała, ze zaczęłam szukać jej nazwy. Znalazłam :heja a zaraz potem (albo nawet przedtem ;:306 ) zapragnęłam ją mieć.
I oto cudownym sposobem pojawiła się u Ewy:
http://rozarium.shoparena.pl/pl/p/Roza- ... orzen/1002
Nie wiem jak Ty myślisz, ale dla mnie to róża idealna Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. :wit
Kochane, serdecznie Wam dziękuję za tak ochoczą pomoc w doborze różyczki na balkon.

Posiedziałam troszkę, choć nadal za mało, nad tym tematem i na tę chwilę myślę, że na ten balkon trafią:

Paul Bocuse
i Kronprinsesse Mary

Na balkonie mam elewację w kolorze żółto-budyniowym, to będą ładnie się komponować. Myślę...

Oprócz tych ślicznotek w koszyku w F siedzą i czekają na wiosenne zamówienie:

Mariatheresia x 2
Granny (Pouloma)
Baronesse x 2
La Rose de Molinard
Wollerton Old Hall
Chippendale
Dolce Vita
Guernsey
Abraham Darby

Oczywiście jak znam życie i siebie, to pewnie ta lista się zmieni. I powinna się zmienić, a na pewno skrócić, gdyż nie mam miejsca na tyle panien. ;:145

Tym czasem zobaczcie: jesienne nasadzenia szaleją! ;:202 Strach się bać, co to będzie gdy zima zawita, pewnie w styczniu. ;:222

Obrazek

Obrazek

I tak mają wszystkie których nosy wystają nad kopczyki.

Całuję Was. ;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aneczka, moje wyglądają jeszcze gorzej.. w sensie, że większe listki ;:202 A od przyszłego tygodnia ochłodzenie, na niedzielę zapowiadają u nas -10 :shock:
Fajny ten koszyk z F.. Chippendale posadziłam jesienią (gołych facetów w ogrodzie nigdy za wielu :;230 ), na Kronprinsesse Mary i Dolce Vita ostrzę sobie zęby, Abrahama mam.. pozostałe musiałam dopiero sprawdzić co to za cuda i powiem ci jedno ;:152 ;:152 .. a ja nie mam miejsca ;:223 ;:223
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmmm... faktycznie jeszcze jest F. ;:oj Jak na razie obleciałam dwa R. To lecę teraz do F. - oczywiście, zeby zobaczyć czy ładne wybrałaś :D
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Och Sabinko cóż począć skoro i ja nie mam miejsca. ;:145 A różanych pragnień aż tyle...Obrazek

Współczuję skoro liście na golasach masz większe. Nie wiem jak się ma sytuacja u mnie, bo zdjęcia są z weekendu. :oops:
U Ciebie zapowiadają -10, czyli u mnie będzie cieplej. Może jednak na minusie i róże w końcu przystopują..? ;:224

Obrazek

Obrazek

Kasiu ma się rozumieć , że ładnie wybrałam! a Ty się już nam nie usprawiedliwiaj, że tylko w tym celu tam lecisz. Ciekawe ile Ty napchasz do koszyka? :lol: Nie zapomnij się nam tym pochwalić. ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Oj, ale Ci różyczki szaleją, Aniu ;:oj
U mnie tak się nie dzieje, ale może dlatego, że chłodniej?
Za to chwasty tak rosną jak szalone! Wcale im chłód nie przeszkadza.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Anka, w moim zamówieniowym koszyku też dwa razy siedziała chipendale i za każdym razem wylatywała.
Jakoś nie umiem się jeszcze przekonać do tego pomarańczowego koloru w który wchodzi w fazie otwartego kwiatu ;:131
http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=49247&tab=10
http://images76.fotosik.pl/52/d9bf7ba75020f245.jpg
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”