Ok, bardzo proszę
Pierniki -łatwizna i są pyyyszne i bardzo aromatyczne.
Swiąteczne pierniczki
1 porcja (porcja jest b. mała, najlepiej zrobić 3 porcje od razu)
2 szkl. mąki
3/4 szkl cukru pudru
150 g masła
40 g przyprawy do pierników
1 jajo i 1 żółtko
1/4 szkl. ciepłego mleka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka amoniaku
Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawami, dodać masło, posiekać, dodać jajka.
Dodać mleko podgrzane z miodem i amoniak rozpuszczony w łyżce ciepłego mleka.
Zagnieść ciasto. Ciasto zrobi się ciemne od przypraw, musi być luźne, obsypać mąką, przykryć.
Najlepiej odstawić na noc do lodówki, wtedy pierniki są bardziej miękkie i kruche.
Ciasto wałkować na grubość ok 7 mm. Cieńsze ciasto szybko się pali i pierniczki są twarde.
Przygotować kilka blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, pierniczki wycinać i układać na blaszkach.
Piec w temp 180C, nie przypiekać za bardzo (żeby nie miały ciemnych narożników)
Ja dodaję jeszcze trochę goździków (1 łyżka płaska) zmielonych w młynku do kawy, są wtedy bardziej aromatyczne
i 1 opakowanie cynamonu na te trzy porcje ciasta.
Lukier
Proporcje: na 1 białko jaja / ok 1 szkl. cukru pudru.(zależy od wielkości jajka)
Jajko umyć, zanurzyć we wrzątku na ok. 30 sekund.
Białko ubić.
Do ubitego białka dodawać stopniowo cukier puder cały czas ubijając.
Lukier musi być gęsty. Robimy próbę nabierając odrobinę wykałaczką-jeżeli kropka na pierniku powiększa się (rozlewa) trzeba dodać jeszcze trochę cukru pudru.
Lukier nakładamy na pierniczki rękawem cukierniczym z cienką, okrągłą końcówką. Dostępne są na allegrooo specjalne szpryce do nakładania lukru.
_________________
Zapraszam do mojego wątku
Ogródek warzywny Eli-czyli nie tylko pomidorowy zawrót głowy
