Siła natury w maściach,nalewkach,in-zrób to sam:)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Siła natury w maściach,nalewkach,in-zrób to sam:)

Post »

Kupiłam też kozieradkę na włosyzrobię wg przepisu forumki-maseczka z siemienia lnianego i kozieradki

Znalezione w necie:
A teraz kozieradkowe przepisy na piękne włosy.
Jeśli zauważyłaś, że nadmiernie wypadają ci włosy warto zrobić sobie napar z kozieradki.

Napar z kozieradki
1 łyżeczka nasion kozieradki
3/4 szklanki wrzątku
Nasiona zalewamy wrzątkiem i zaparzamy pod przykryciem kilkanaście minut. Po tym czasie przelewamy do buteleczki z atomizerem i wcieramy przed lub po umyciu włosów przynajmniej 2 razy w tygodniu. Jeśli zdecydujemy się na wcieranie naparu przed myciem włosów róbmy to przynajmniej godzinę przed kąpielą, aby kozieradka mogła zadziałać. Jeśli wybierzemy ten drugi sposób wcierajmy kozieradkowy napar na prawie suche włosy. Niektóre panie podczas takiej kuracji zauważają, że włosy mniej się przetłuszczają.
Pierwsze efekty kuracji zobaczymy już po około 3 tygodniach, a znaczną poprawę zauważymy po dłuższym, ale regularnym stosowaniu.

Maska z kozieradki
Innym sposobem na poprawę kondycji włosów jest zrobienie maseczki do włosów z kozieradki. Łyżkę nasion kozieradki utrzyj w moździerzu, dodaj trochę mleczka kokosowego tak, by powstała pasta, wcieraj w skórę głowy u nasady włosów. Po 30 minutach spłucz i umyj włosy delikatnym szamponem.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Chyba nie ma gorszego smrodu niż daje kozieradka..przy niej czosnek na drugi dzień w skórze to perfuma z górnej półki :lol:
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kozieradka przypomina jakiś zapach z rosołu ;:108 Zobaczymy.Dziewczyny wcierają maseczkę i jakoś nie mówiły nic o smrodzie :wink:
ania 25 pisze:
viola123 pisze:Dopadło mnie zwyrodnienie stawów kolanowych, przekleństwo ogrodnika. Może polecicie jakieś wypróbowane przez was smarowidła.
Na sobie nie próbowałam bo na razie stawy odpukać ale robiłam nalewkę z geranium. Wyczytałam że geranium pomaga na uszy i stawy a na to choruje moja mama i jej pomaga i na uszy i na stawy.

Kroi się drobno geranium i zalewa wódką. Trochę musi postać koło tygodnia i można smarować stawy.
Geranium wyhodowałam sporej wielkości.Pobiorę szczepki na kolejne,a z roślinki zrobię nalewkę.
Po Zimnej Zośce wysadzę do ogrodu .Czytałam w necie ,że rosną duuużo większe ;:333
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Potwierdzam, kozieradka nie daje żadnego smrodu!
Kozieradke jako zioło dodaje do swojej robionej do zup vegety - obowiązkowo! Daje rosołowy posmak!
Z mielonej kozieradki również można zrobić tonik do twarzy ( działa odświeżająco) tak samo jak tonik do odświeżania włosów.
( płaską łyżeczkę zmielonej kozieradki zalać 1/3 lub 1/2 szkl. wrzątku, zostawić pod przykryciem do naciągnięcia, potem przez gęste sitko zlać do buteleczki).
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czytałam też o maseczce do twarzy/włosów-kozieradkę zmiażdżyć w moździerzu,dodać mleczko kokosowe i nakładać u nasady włosów,ew na twarz
Awatar użytkownika
Shyva
100p
100p
Od: 26 mar 2015, o 13:30

Post »

Z mojej strony z całą stanowczością polecam nalewkę bursztynową - śmiesznie niedroga, śmiesznie prosta, za to zupełnie spektakularne efekty! kilka kropli do herbaty na początku wszelkich objawów grypopochodnych oraz dolegliwości ze strony ukł. oddechowego - naprawdę działa cuda!

Jedyny problem, to jej moc - rozpuściła mi uszczelkę w zabytkowej butelce :P
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za przypomnienie ;:108 wypadła lata temu z naszego obiegu,a jest rzeczywiście cenna ;:196 :wit
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Shyva pisze:Z mojej strony z całą stanowczością polecam nalewkę bursztynową - śmiesznie niedroga, śmiesznie prosta, za to zupełnie spektakularne efekty! kilka kropli do herbaty na początku wszelkich objawów grypopochodnych oraz dolegliwości ze strony ukł. oddechowego - naprawdę działa cuda!
MA również inne właściwości, ale wcale nie jest prosta w produkcji i trwa ona kilka lat, aby składniki były aktywne. Kupny erzac nawet nie jest namiastką prawdziwej nalewki bursztynowej.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Shyva
100p
100p
Od: 26 mar 2015, o 13:30

Post »

Nie bazuję na maceracie, ale na rozkruszonym bursztynie.
Wcale nie neguję że są inne sposoby produkcji nalewki, bardziej zaawansowane i kombinowane, jednak bazując na 2-miesięcznym macerowaniu w ciemnym miejscu, jestem zadowolona ;:136
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do tej pory (ponad 20lat temu)robiłam nalewkę podobnie j.w.
Biotit Jeżeli są inne ,bardziej efektywne sposoby na nalewkę bursztynową to słucham.Jestem otwarta na wiedzę i doświadczenia innych,bardziej wtajemniczonych
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To w takim razie nalewkę z bursztynu robiłaś źle , czas najwyższy zmienić stare , nieprofesjonalne przyzwyczajenia, a jak zrobić prawidłowo, o tym niebawem, bo chyba założę nowy wątek.
Podobnie jest z propolisem.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czekam,jak wstawisz daj sygnał i link do stronki ;:108
ciężko przełknąć słowa krytyki....są potrzebne?nie można tak po prostu wstawić swojego przepisu? :roll:
:wit
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam wybujałe geranium,z liści nastawiłam dzisiaj nalewkę-będę używać m.in.jako odświeżacz powietrza.
Pozyskane szczepki dałam do ukorzenienia :wit
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy możesz napisć jak robisz taką nalewkę z geranium?
Moje też się rozrosło, że ho ho. Zrywam i przed wyjściem na ogród nacieram szyję i odkryte części ciała....żaden komar ani meszka nie podejdzie....ale teraz nie ma komarów a geranium się marnuje. :wink:
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj :wit
Listki porwałam ,lekko ubiłam i zalałam alkoholem-żeby były zakryte.Postawiłam w ciepłe miejsce.

Można też zrobić olejek-tak samo tylko zalewasz dobrą oliwą lub olejem lnianym

Można używać do kąpieli,do aromaterapii,do masażu :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”