Dziewczyny, wybaczcie że się dwa tygodnie nie odzywałam, ale wczasowałam się w Krynicy górskiej

.
Wczoraj wróciłam, a dzisiaj były chrzciny synka mojej siostrzenicy
Krysiu, u mnie niestety są duże zbiorowiska roślin ulubionych przez wciornastki, więc muszę walczyć chemią. W dodatku pogoda tegoroczna, czyli 2 miesiące upału bez deszczu, wyjątkowo im sprzyjała. A te igły spadają chyba z powodu suszy, świerk ma płytki system korzeniowy.
Ewo, u mnie gradu na szczęście nie było. Granulki na ślimaki sypię i mam wrażenie, że może z tego powodu a może z powodu suszy jest ślimaków mniej

. Paprocie bardzo polubiłam, bo są bezproblemowe, wymagania mają podobne do host i wspaniale się z nimi komponują. Keczup warto zrobić - można z kupnych. Teraz jest jeszcze dużo gruntowych.
Lucynko, według tego przepisu robię keczup od 20 lat i w rodzinie cieszą się z każdego darowanego słoiczka

.
Asiu, dziękuję.
Kasiu, cieszę się, że wpadłaś
Teresko, dołączyłam rozplenicę Hameln z siewu. Na razie jest mała, ale w ziemi szybko się rozrośnie
Dorotko, zazwyczaj zbierałam średnio 2,5 kg. pomidorów z krzaka a przed mrozami zbierałam jeszcze mnóstwo zielonych. W tym ok. 1,5 kg. Różnica spora. Starczyło tylko na jedzenie i keczup, na przeciery już nie. Większość krzaków zawiązała tylko na 2 piętrach i część krzaków już usunęłam, bo nic więcej na nich nie było

. Miskant rośnie na skalniaku, w najwyższym punkcie na pełnym słońcu i pięknie się rozrasta. Iryski poproszę za rok, pod koniec lata.
Budowa na razie na papierze. Poskładałam wnioski na rozbiórkę istniejących budynków oraz budowę nowego. Dwa razy już uzupełniałam i poprawiałam projekty, mam nadzieję, że w końcu urzędnicy ocenią, że przedstawiłam ideał
Wandziu, tak to jest ze zdjęciami sklepowymi. Rośliny na nich są piękne, dorodne, kolorowe. U mnie 2 odmiany nie rosną w pionie, tylko w poziomie

. Mam tylko nadzieję, że jak się rozrosną, to będą lepiej wyglądać. Hosty w tym roku faktycznie nieźle wyglądają a ślimaków jest mniej.
Mariolu, hosty rozrastają się w różnym tempie. Niektóre kupione w zeszłym roku jako 1-kłowe mają teraz po 3-4 kły a inne jak były pojedyncze tak są nadal

.
Trochę zdjęć z Krynicy, Starego i Nowego Sącza.
I takie stragany z różnościami