Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2

Post »

Jolu, moje hosty wyglądają podobnie, mimo że 'karmiłam i nieustająco karmię' ślimory niebieskimi granulkami. Padają oczywiście, ale ciągle znajduję nowe i nowe. Takie wielkie, paskudne, fuj! ;:145 ;:145
Paproci nie posiadam, ale bardzo je lubię. Fajna jest ta na Twoim drugim zdjęciu. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Witaj Jolu imienniczko :wit . Wpadaj częściej. Lubimy te same rzeczy, bo Jole tak mają. A jeszcze jak są spod tego samego znaku (ja spod bliźniąt) ;:65 Liliowcowe siewki od Ismeny kupowałam jako oznaczone siewki, więc wybrałam co chciałam. Lilie nie rosną w kabaczkach tylko w dyniach, a raczej dynie wlazły między lilie. Rozszalały się na całego, uciekają do sąsiada, za płot, najdłuższy pęd ma 8m i dalej rośnie ;:oj . Pracy faktycznie wymaga sporo taki ogród, ale ja to lubię. I lubię mieć i kwiaty i warzywa, czyli piękne z pożytecznym :tan .
Irenko, u mnie wreszcie wczoraj, po ponad miesiącu, spadł deszcz. Co prawda tylko 3 godziny na tą spieczoną ziemię to mało, ale przynajmniej jedno podlewanie z głowy ;:173 . Wszystkie moje rośliny żyją, ale mam już dość tego podlewania. No a pomidory zawiązały po dwa piętra i koniec (tylko na kilku krzakach jest coś wyżej). Na dokładkę wszystkie naraz dojrzewają. Zazwyczaj keczupy robię od połowy sierpnia do połowy września, a tu tymczasem wszystko już zebrane i przerobione ;:oj . Narobiłam się jak dziki osioł, żeby wszystko w takim krótkim czasie przerobić. Jeden dzień na działce, drugi w kuchni i tak przez dwa tygodnie ;:202 .
Lucynko, u mnie też masa ślimaków. Choć z powodu braku deszczu nie pokazują się, ale Jola za to nie skąpi wody z węża. Najgorsze są te obrzydliwe bezskorupowe a zwłaszcza ślinnik luizytański, który przywędrował do nas z południa Europy. Snakolu sypię sporo, więc tylko trochę mam pojedzone liście. A efekt widzę w postaci stosu skorupek.
Paprocie to bardzo wdzięczne rośliny. Lubią co prawda cień, ale poza tym są bezobsługowe. Nie gustuje w nich żadne robactwo, ani ślimaki, ani choroby grzybowe. No i dodają cienistym zakątkom tajemniczości. Świetnie komponują się też z hostami ;:108 Trochę już ich zgromadziłam.
Wczoraj kończyłam ostatnią porcję keczupu i sprzątałam mieszkanie a dzisiaj był czas na inne przetwory, czyli wiśniówkę (miałam 3 szt. 1,5l słojów wiśni w soku, więc sporo wyszło tej wiśniówki ;:304 ), oraz konfiturę żurawinową. To przykład mojego lenistwa do kwadratu, bo zamrożona żurawina leżała w zamrażarce od zeszłego roku. A tu tymczasem będzie przecież niedługo nowa ;:224

Ciąg dalszy paproci

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozchodniki, młode - poza tym z pierwszego zdjęcia i spectabile z drugiego, wszystkie posadzone jesienią zeszłego roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę kolorku

Obrazek

Obrazek

Mój pierwszy zbiór

Obrazek
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu ,czy Ty już dawałaś przepis na swój keczup?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawałam, jest w przepisach tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p3267617 . Trochę go zmodyfikowałam. Odparowuję odciek pomidorowy i dodaję do przecieru - naturalny zakwaszacz ;:65
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jolu z tego co piszesz to idealne miejsce wybrałaś na hostowisko ale ... nie przewidziałaś tych spadających igieł... Może takich sezonów jak ten juz nie będzie ale z drugiej strony te igły bardzo mi sie podobają. Podobną naturalna ściółkę ma Miłka takasobie
Wciornastki ... ;:oj to źle ale taką broń przygotowałaś,że wygrana murowana. Gdybym je miała u siebie byłby kłopot bo ja głównie ekologiczne stosuję dlatego, że w różnych miejscach mam rozsypane rośliny lecznicze i przyprawowe. Poza tym bardzo dużo drobniutkiej zwierzyny ;:131 więc chemia nie wchodzi w grę.
Mimo suszy i ślimaków hosty pięknie się prezentują - ;:138
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ładna kolekcja paproci i jak pięknie wyglądają . Hosty tez ładniutkie ...moje niestety niektóre pogryzane przez ślimaki , zostały też zniszczone przez majowy grad i już nie wyglądają ładnie .

Zrobiłabym taki ketchup ale za mało pomidorków ...zjadamy na bierząco .No chyba że kupię i wypróbuję Twój przepis .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jolu, za przepis na keczup ;:180 ;:180 ;:180
Wspaniale opisałaś sposób tworzenia tego przysmaku. Też z przepisu skorzystam. Mam w rodzinie amatorów takich smaków. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Jolu, ogród jak zawsze cudny ;:oj Piękna kolekcja paproci i pierwsze zbiory wielgaśne ;:oj Gratuluję ;:63
Pozdrawiam Cię ze ;:3 , deszcz dzisiaj leje , czyli podlewa :wink:
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Jolu chyba zrobie keczup z Twojego przepisu, musi byc pyszny ;:108
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Co to nasza Jola się nie odzywa ,a mam pytanko ,co to za trawkę dostałam w gratisie?
Pozdrawiam ;:3
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Jola robi ketczup ;:306 . Jolu uśmiałam się z Twoich mniejszych zbiorów z krzaka tylko 1 kg mniej, dobre ;:306 . Przerabiasz wszystko na keczup, czy jeszcze masz coś sprawdzonego( z przepisu oczywiście skorzystam). Paprocie - piękna kolekcja , a tego miskanta to nie wiem gdzie wcisnęłaś, ale niedługo będziesz miała większe pole popisu. Jak prace z budową?. I powiedz, kiedy będziesz chciała irysy.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Widzę, że te twoje rozchodniki jednak się od siebie różnią. Ja odnoszę wrażenie, że moje odmiany są do siebie podobne. Spodziewałam się większych różnic, gdy patrzyłam na zdjęcia. :(
Moje hosty w tym roku nie mają dziur, bo ślimaki... wyschły :;230
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Rozrastają się hostki błyskawicznie ;:215
Bardzo fajnie wyglądają - nawet podziurawione.
Z igłami mam podobny problem. Moja sosna gubi je w takich ilościach, że trawy pod nią nie widać - jedna kłująca powierzchnia.
Dołączam do pytania - jak postępuje budowa ?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, wybaczcie że się dwa tygodnie nie odzywałam, ale wczasowałam się w Krynicy górskiej ;:65 .
Wczoraj wróciłam, a dzisiaj były chrzciny synka mojej siostrzenicy ;:138
Krysiu, u mnie niestety są duże zbiorowiska roślin ulubionych przez wciornastki, więc muszę walczyć chemią. W dodatku pogoda tegoroczna, czyli 2 miesiące upału bez deszczu, wyjątkowo im sprzyjała. A te igły spadają chyba z powodu suszy, świerk ma płytki system korzeniowy.
Ewo, u mnie gradu na szczęście nie było. Granulki na ślimaki sypię i mam wrażenie, że może z tego powodu a może z powodu suszy jest ślimaków mniej :tan . Paprocie bardzo polubiłam, bo są bezproblemowe, wymagania mają podobne do host i wspaniale się z nimi komponują. Keczup warto zrobić - można z kupnych. Teraz jest jeszcze dużo gruntowych.
Lucynko, według tego przepisu robię keczup od 20 lat i w rodzinie cieszą się z każdego darowanego słoiczka ;:173 .
Asiu, dziękuję.
Kasiu, cieszę się, że wpadłaś :wit
Teresko, dołączyłam rozplenicę Hameln z siewu. Na razie jest mała, ale w ziemi szybko się rozrośnie ;:65
Dorotko, zazwyczaj zbierałam średnio 2,5 kg. pomidorów z krzaka a przed mrozami zbierałam jeszcze mnóstwo zielonych. W tym ok. 1,5 kg. Różnica spora. Starczyło tylko na jedzenie i keczup, na przeciery już nie. Większość krzaków zawiązała tylko na 2 piętrach i część krzaków już usunęłam, bo nic więcej na nich nie było ;:145 . Miskant rośnie na skalniaku, w najwyższym punkcie na pełnym słońcu i pięknie się rozrasta. Iryski poproszę za rok, pod koniec lata.
Budowa na razie na papierze. Poskładałam wnioski na rozbiórkę istniejących budynków oraz budowę nowego. Dwa razy już uzupełniałam i poprawiałam projekty, mam nadzieję, że w końcu urzędnicy ocenią, że przedstawiłam ideał ;:306
Wandziu, tak to jest ze zdjęciami sklepowymi. Rośliny na nich są piękne, dorodne, kolorowe. U mnie 2 odmiany nie rosną w pionie, tylko w poziomie :;230 . Mam tylko nadzieję, że jak się rozrosną, to będą lepiej wyglądać. Hosty w tym roku faktycznie nieźle wyglądają a ślimaków jest mniej.
Mariolu, hosty rozrastają się w różnym tempie. Niektóre kupione w zeszłym roku jako 1-kłowe mają teraz po 3-4 kły a inne jak były pojedyncze tak są nadal :( .
Trochę zdjęć z Krynicy, Starego i Nowego Sącza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I takie stragany z różnościami

Obrazek