Męczennica (Passiflora) - uprawa,pielęgnacja cz.2
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Męczennica (Passiflora) - uprawa,pielęgnacja cz.2
Bez zdjęć trudno cokolwiek powiedzieć, a przędziorek rzadko jest widoczny, często nawet pajęczynki nie widać.
- Józef
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
Udało mi się kupić sadzonki, mam dwa egzemplarze.Ariel7 pisze:Józefie, niesamowity Frederick, wyrósł z nasiona czy udało Ci się znaleźć sadzonkę?
U mnie Victoria(podobno) idzie w masę i rośnie jak szalona a Star of Clevedon wygląda rachitycznie za to obsypuje się pąkami na każdym nowym pędzie. I zrozum tu passiflorę...
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
U mnie klapa. Na żadnej z passiflor nie widać pączków i to jest chyba konsekwencja nieodpowiedniego zimowania w tym roku. No cóż, może jeszcze późną jesienią coś się pojawi, choć raczej wątpię. Przynajmniej siewki fajnie rosną, jak będę miał czas, to wrzucę jakieś zdjęcia 

- krysia1503
- 200p
- Od: 26 kwie 2010, o 21:27
- krysia1503
- 200p
Jak utrzymać owoc na zapylonej Passiflorze? Moja zawsze się zamyka, owocek trochę urośnie, po czym całość odpada.
Pozdrawiam, Gosia:)
- krysia1503
- 200p
Prostuję moją wypowiedź - tamte kwiaty były niezapylone, teraz 3 ostatnie mi się zapyliły i widzę różnicę - pręciki na zewnątrz zamkniętych płatków.Goshia pisze:Jak utrzymać owoc na zapylonej Passiflorze? Moja zawsze się zamyka, owocek trochę urośnie, po czym całość odpada.
Pozdrawiam, Gosia:)
- Ania76
- 200p
- Od: 6 sty 2006, o 18:46
Mam niebieską passiflorę na której zauważyłam dwa owoce
Zastanawiam się co z tym zrobić.
Z kolei w dużej donicy mam posadzoną białą i drugą niebieską ale nie kwitną, idą w liście.

Z kolei w dużej donicy mam posadzoną białą i drugą niebieską ale nie kwitną, idą w liście.
-
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, mam pytanko jak zmusić błękitną passiflorę do kwitnięcia. Nie chce mi w tym roku kwitnąć wgl, jest duża i ładna poszła w liście a kwiatów jak nie było tak nie ma. Na zimę była obcięta. Ma ktoś jakiś pomysł na nią?
Przychodzę po ratunek...
Niemal z dnia na dzień obie moje passi trafił szlag. Nic nie zmieniałam, stały w tym samym miejscu, ani za sucho ani za mokro, nawożone tym samym nawozem. Ta która kwitła, ta słabsza, straciła wszystkie liście i pędy uschły do samego badyla. Ta silniejsza ma pędy i jakąś jedną ósmą liści ale takich...flaczków. Co im się stało?
W międzyczasie kiełkują mi ślicznie nasionka z owocu edulis, no ale miałam dwa duże krzaczory a tu... lipa... Tę która kompletnie padła wystawiłam do ogrodu, może nastąpi cudowne ozdrowienie. Tę która jeszcze dycha mam w tym samym miejscu w nadziei że się ogarnie. Przesadzić je czy co?

To cudowne ozdrowienie wcale nie jest takie nierealne, mam wiele roślin tak ocalałych. Moje doświadczenie jest takie: jak coś już marnieje i przesadzę, to już od razu mogę wyrzucić, bardzo osłabiona roślina nie ma siły podjąć wzrostu. Ale jak zmienię warunki na lepsze ( na przykład wystawię do ogródka), to szanse zawsze są. Może popryskaj czymś na grzyba?
Dari 11715 ja odkryłam ostatnio substral interwencyjny do pomidorów (9-9-27), który można stosować też do oprysków (ja tylko podlewałam). Powinno pomóc.
Dari 11715 ja odkryłam ostatnio substral interwencyjny do pomidorów (9-9-27), który można stosować też do oprysków (ja tylko podlewałam). Powinno pomóc.
Z tą co mam w domu poczekam ze dwa dni aż wróci ciepełko, bo chwilowo mamy 15/17 stopni i chmury, co chwila pada, nie sądzę żeby to były specjalnie lepsze dla niej warunki
czyli nie przesadzać. Okej, chociaż jeśli coś będzie z wystającego 5 cm nad ziemię badylka to będzie naprawdę cudowne ozdrowienie 

Jak liście zwiędnięte, to pewnie korzenie straciła, więc wątpliwym jest by nastąpiło cudowne ozdrowienie. Może była zbyt obficie podlewana?