Lilak 'Krasawica Moskwy'

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Oinone
200p
200p
Od: 16 paź 2010, o 08:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Lilak 'Krasawica Moskwy'

Post »

Drodzy Forumowicze,

w wielkim skrócie...

zamarzył mi się lilak Krasawica Moskwy - w kwietniu nabyłam takowy na a...o - wsadziłam w ziemię sadzonkę z odkrytym korzeniem jaką dostałam (wydawało się, że korzeń był dobrze zabezpieczony) miał wtedy zielone rozwijajace się listki i pąki kwiatowe... wtedy najpierw sporo padało a potem było trochę upałów...efekt jest taki, że na dzień dzisiejszy (doslownie) roślina wygląda jak na zdjeciach - liscie nie są suche ani martwe ale są przywiędnięte (od maja mniej więcej) i nie rosną już, a pąki zamarły i wyschły więc je oderwałam...czy przyczyny należy upatrywać w tym, że to młoda sadzonka a wielka jak na załączonym i po prostu korzeń nie udźwignął całości..?

Mam nadzieję, że wyżyje :roll: Obrazek Obrazek
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Re: Lilak / Bez / Krasawica Moskwy

Post »

Lubi żyzną, próchniczą glebę o odczynie zasadowym.
Więc od razu nasuwa się pytanie, jaka gleba? A teraz odpowiedź: kwaśna! A dlaczego? Bo widać kwiatostany koniczyny...
Oinone
200p
200p

Post »

--> Marcinpruszcz

koniczyny u nas mnóstwo, ale prawda jest taka, że lilak został wsadzony w ziemię ogrodniczą pH 5,5-6, nie w kwaśną. Na pewno będę dbała o to żeby mu podsypywać pokruszone skorupki jajek co by mu zasadowość zapewnić :wink: ale nie wydaje mi się żeby to był ten problem...akurat u tej rośliny... :shock:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Lilaki nie znoszą wiosennego sadzenia, kopane, nie z doniczek, bo wcześnie wegetują, a ten jest sporej wielkości i korzeń został uszkodzony i tu jest główny problem.Gleba tam wygląda na żyzną dość gliniastą, podlewany wiec trzymał się jakoś aż do czasu gdy nastały gorętsze dni.Lilaki sa na dodatek bardzo wrażliwe na suszę, liście reagują bardzo szybko.
Kiedyś też zdarzyło mi się przesadzać chyba pod koniec marca (rósł w pasie drogowym ,gdzie miały rozpocząć się prace) podobnej wielkości lilaka i poradziłam sobie w ten sposób, że obwiązałam koronę folią z otworkami, na cały prawie sezon, by zmniejszyć parowanie z liści póki nie odbudował korzeni.Udało się i tak radzę zrobić, ale nie wiem czy już nie za późno, ale nic nie tracisz.
Oinone
200p
200p

Post »

--> selli!

dzięki serdeczne! będę biedaka podlewała i moze rzeczywiscie zastosuję ten motyw folii, choć trochę mam obawy jak duże te otwory? cała korona była otoczona folią? :shock:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Tak cała korona, związałam na dole, a otwory ponacinałam folię nożyczkami na krzyż, tak by nieco się wietrzyło.Podobnie pomogłam ukorzenić się lilakowi Palibin z odkopanego odrostu korzeniowego z mała ilością korzeni, a posadziłam go w grunt.Temu z kolei zrobiłam namiot z folii naciągniętej na 3 patyki, a doem i górą zostawiłam niewielki otwór, by powietrze przepływało.
Oinone
200p
200p

Post »

idę po folię... ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”