Problem z trawnikiem.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
aldmio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2015, o 11:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Problem z trawnikiem.

Post »

Witam, jestem tu pierwszy raz, trochę czytałam ponieważ szukam pomocy, porady odnośnie mojego niedoszłego trawnika.
W zeszłym roku po zakończeniu budowy domu postanowiliśmy założyć trawnik, jesienią przeoraliśmy, usunęliśmy chwasty. Wiosną potraktowaliśmy
teren glebogryzarką i nawieźliśmy czarnoziem i posialiśmy trawę i tu się zaczyna problem. Mija prawie miesiąc i oprócz kilku chwastów nie ma nic.
Porad było mnóstwo... wymieszać z piaskiem, nawieźć wapna.. boję sie cokolwiek robić więc postanowiłam posłuchać fachowców i może ktoś życzliwy tutaj mi poradzi.... "trawnik" jest często podlewany ale bardzo szybko wysycha...:(
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: problem z trawnikiem :/

Post »

Zacznijcie od faktów.
Czarnoziem hmmm raczej torf z łąki lub z rowów nawieźliście, a to będzie przesychać na wiór. Dodanie piasku nic nie pomoże.
Podlewanie i szybkie przesychanie równa się torf nawieziony na działkę, a to oznacza, że pH gleby jest kwaśne. Dlatego podanie Ca byłoby dobrym pomysłem przed siewem. Teraz też bym podał ale skoro jak rozumiem trawa nie wzeszła.
Skoro trawa nie wzeszła to pytanie zadam jak ją wysialiście bo chyba nasiona zostały głęboko zasypane ziemią lub jak były tylko 'okraszone' to nie uwałowaliście gleby.
aldmio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2015, o 11:26

Post »

ziarna są na wierzchu a po siewie ziemia została uwalcowana, faktycznie ziemia jest sucha jak wior a podlewanie nic nie daje... co teraz? posypac wapnem i posiac jeszcze raz? drugie pytanie czy wapnowanie można zrobić juz teraz czy poczekac do jesieni?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Wapno granulowane to ja bym podał w momencie gdy trawa wzejdzie.
Czyli nawet za miesiąc.
Nasiona już powinny wzejść. Skoro są na wierzchu to mam rozumieć, że nie zostały zasypane delikatnie warstwą ziemi (zagrabione grabkami) ? i dopiero uwałowane.
Zacznijcie podlewać podłoże 3-4x dziennie tak by było wilgotne ale nie zalane wodą.

Inna przyczyna to stare nasiona kupiliście i ich zdolność kiełkowania jest marna.

Dajcie jakieś zdjęcie tego terenu.

Dodanie tego piasku może troszkę pomoże wodę trzymać ale to trzeba było zrobić wcześniej. Gdyby gleba/ziemia była bardziej próchnicza to by trzymała wodę (np. obornik z dużą zawartością słomy podany jesienią przed orką tego terenu, sama słoma, kora itp. rzeczy).

Istnieje też możliwość, że trawa wzeszła i ją już słońce spaliło jak była mała ale to tylko Wy możecie ocenić, powiedzieć czy tak było.
Nasiona powinny wzejść w optimum warunkach po 4-7 dniach i 18-22 dniach w zależności od gatunku.
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45

Post »

aldmio, po nasypaniu czarnoziemu też należało zmieszać go glebogryzarką z gruntem rodzimym, potem zagrabić, posiać trawę, zwałować, podlewać i czekać. Ja po posianiu zagrabiłam i dopiero udeptywałam, bo nasiona mi wróble wyjadały na bezczela. Teraz zakładanie trawnika nie ma sensu- nie ta pora roku, poczekajcie na koniec wakacji. Nie ukrywam, że to co napisałaś nie brzmi dobrze, i moim zdaniem czeka was powtórna robota. Wschody, jeśli będą, to nierównomierne i nędzne, moim zdaniem. Nasiona traw kupcie takie na sucha i nasłonecznioną glebę . ;:333
KamilT
100p
100p
Od: 1 mar 2011, o 19:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Problem z trawnikiem.

Post »

Skąd się wziął ten głupi mit o tym, że czarnoziem nadaje się pod trawnik?

Podstawową rzeczą jest to, aby grunt pod trawnik był przepuszczalny. Trawa i jej korzenie nie lubią stać w wodzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”