Czy na wycięcie tui potrzebne zezwolenie?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy na wycięcie tui potrzebne zezwolenie?

Post »

rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasjopea pisze:Fatalnie , na działce 400 m2 zastaliśmy posadzonych 24 sztuk 2 metrowych krzewów. I z tego co czytam bedzie trzeba sie z nimi przemęczyć? Bez sensu...
Polak potrafi obejść przepisy. Na początek skracasz krzewy o 2/3, a po 2 miesiącach wycinasz z korzeniami. :D
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

To jest właśnie dylemat. Czy załatwiać legalnie i ew. dać się oskubać, czy iść na żywioł i mieć nadzieję, że w pobliżu nie mieszka "życzliwy" sąsiad. :roll:

waw - "Nieumiejętne zabiegi pielęgnacyjne, tzw. ogławianie drzew są uszkodzeniami, za które wymierza się administracyjną karę pieniężną i nawet jeśli zostaje ona odroczona na 3 lata, to jeżeli w tym czasie korona drzewa nie zostanie odtworzona ? karę ściąga się w pełnej wysokości."
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Mało tego, jeżeli krzaka przesadzimy, a on nie przyjmie się, to też podlega karze. To jest to samo co wycinka, czyli usunięcie rośliny z danego miejsca. Jeżeli komisja nasłana przez życzliwego donosiciela udowodni celowe zasuszenie, podlanie starym olejem samochodowym, lub innymi "wspomagaczami", to też jest karane.

Z tego co pamiętam, jeżeli wycinasz rośliny nie w celu korzyści majątkowych, czyli nie będziesz stawiać na tym miejscu np. kiosku, to jest jeszcze jedno wyjście. Zgłasza się chęć usunięcia danej rośliny (roślin), a na jej miejsce sadzi inne. Wtedy komisja ma prawo sprawdzić, czy po upływie kilku lat te rośliny faktycznie tam rosną. Ale na to łaskawie mogą i tak się nie zgodzić, bo pani w urzędzie coś tam nie będzie pasować :?
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02

Post »

Skoro o wycinaniu drzew mowa,to ja mam pytanie ,w świerkowym żywopłocie (zastanym na działce) są chore egzemplarze,widać je z daleka,są rachityczne i zółte,czy tez potrzebne jest pozwolenie ,zeby je usunać ? a akacja posadzona po to zeby ja sciąć kiedys na opał ?
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A jeśli ktoś zleci firmie usunięcie drzewa czy firma musi zażądać od właściciela okazania pozwolenia?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

Grandiflora pisze:w świerkowym żywopłocie (zastanym na działce) są chore egzemplarze(...) akacja posadzona po to zeby ja sciąć kiedys na opał ?
Musisz uzyskać zgodę, w linku podanym kilka postów wyżej podano wyjątki...
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

aniawoj pisze:A jeśli ktoś zleci firmie usunięcie drzewa czy firma musi zażądać od właściciela okazania pozwolenia?
cokolwiek się stanie, za drzewa odpowiada właściciel. To w jego interesie leży załatwienie pozwolenia. Nie może też zasłaniać się, że drzewo zostało usunięte przez jakiegoś pracownika bez jego wiedzy. Przynajmniej tak mnie uczyli, a jak to jest w praktyce, tego nie wiem :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13

Post »

raistand pisze:waw - "Nieumiejętne zabiegi pielęgnacyjne, tzw. ogławianie drzew są uszkodzeniami, za które wymierza się administracyjną karę pieniężną i nawet jeśli zostaje ona odroczona na 3 lata, to jeżeli w tym czasie korona drzewa nie zostanie odtworzona ? karę ściąga się w pełnej wysokości."

Pozostaje jeszcze opcja z randhapem. :D
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak udowodnią przedawkowanie roundup'u to też naliczą karę. A udowodnią...
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
x_P-42

Post »

Kasjopea pisze:Fatalnie , na działce 400 m2 zastaliśmy posadzonych 24 sztuk 2 metrowych krzewów. I z tego co czytam bedzie trzeba sie z nimi przemęczyć? Bez sensu...
A mnie by się przydały ! Akurat potrzebuję 28 szt. ! Szkoda,że za stare, aby je przenieść. ;:131
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Ech....
Sposobem, a nie siłą się Cygan dzieci dorobił. :wink:
Będziesz urządzać ogród? Podkrzesaj co przeszkadza na 1,5 m od ziemi. Może niektóre można wkomponować w założenie. Sadź, co tam planujesz. Możesz co poniektóre ostrzyc np. na kulkę na pniu. Ludziska za takie strzyżone niemałe pieniążki bulą. Masz za darmo. Jeśli od dolu ładna- obniżyć, zrobić kulkę czy co tam można.Jak która przeszkadza ewidentnie, jak podrośnie to podsadzone pod nią wytnij po cichu. Nikt nie zauważy nawet.
A po co robić od razu plażę z działki? Wyciąć łatwo- doczekać się po posadzeniu trudno. Tuja żadne cudo, ale zawsze trochę cienia, mikroklimatu i póki co ciekawszego nie urośnie zawsze oko można zaczepić. A ptaszkom wisi, że tuja- gniazda wiją nader chętnie.
x_P-42

Post »

Gdyby się miały szansę przyjąć - jutro byłabym u Ciebie z autem i osiłkiem z łopatą. ;:108
maczek22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 cze 2015, o 14:56
Kontakt:

Post »

witam,,

Wątek aktualny i w 2015 się coś zmieniło, można wycinać tuje, urosły na ponad 15 m, co z nimi zrobić by nie wybulić za dużo??
Zapoznam się z regulaminem FO.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

Złozyć wniosek do urzędu.

UOP Art.86 ust 2 - opłat nie pobiera się od osób fizycznych, jeśli usuwane drzewa nie są związane z działalnością gospodarczą.

Wniosek- przeciętny Kowalski nie płaci ani grosza. - gdy załatwia zezwolenie legalnie. Urząd nawet nie ma obowiązku narzucać w zamian nowych nasadzeń.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”