Przycinanie pęcherznicy
Re: Przycinanie pęcherznicy
Pęcherznica traktowana jest raczej jako ozdobna z liści nie kwiatów, więc teraz można jeszcze dokonywać cięcia, bo nowe pędy mają cały sezon do wzrostu.Bordowa ładnie wygląda gdy kwitnie, ale najobficiej kwitną egzemplarze prawie nie cięte, z długimi przewieszającymi się łukowato gałęziami.Gdy będzie cięta, gałązki skracane, będzie się krzewić, ale nie będzie niestety tak ładnie kwitła.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
No więc
przyglądnę się dokładnie mojej czy mi pasuje w tym roku taki pokrój jaki ma czy nie.
Jak nie, to ciachnę.
Mniemam, że nic jej nie będzie bo nieźle sobie u mnie radzi
a jak mi się spodoba to zostawię i zobaczę jak będzie w tym roku,
Tak chyba zostawię i będę mieć porównanie do zeszłego roku ciętej i nie ciętej.
No więc
przyglądnę się dokładnie mojej czy mi pasuje w tym roku taki pokrój jaki ma czy nie.
Jak nie, to ciachnę.
Mniemam, że nic jej nie będzie bo nieźle sobie u mnie radzi
a jak mi się spodoba to zostawię i zobaczę jak będzie w tym roku,
Tak chyba zostawię i będę mieć porównanie do zeszłego roku ciętej i nie ciętej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jedna przyciąłem i zrobiłem sadzonki, a druga rośnie nie ruszana i będę miał porównanie
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
Wiem, że ligustr aby utrzymać zwarty żywopłot można ciąć nawet co 3 tygodnie, czy można robić też tak z pęcherznica czy jednak to jej zaszkodzi?
Witam,
czy teraz jeszcze można przyciąć starą zdrewniałą pęcherznicę diabolo. Na jaką wysokość? W tej chwili ma około 2 metrów
czy teraz jeszcze można przyciąć starą zdrewniałą pęcherznicę diabolo. Na jaką wysokość? W tej chwili ma około 2 metrów
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
Jeżeli cięcie korekcyjne to można teraz, jeżeli chcesz ją przyciąć dość mocno i odmłodzić to poczekałbym do wiosny.